Dünya genelinde yürüttüğü çalışmalarla 10 Şubat'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından "Dünya Bakliyat Günü" ilan edilmesini sağlayan AGT Food and Ingredients'in kurucusu Hüseyin Arslan, Mersin Ticaret Borsası'nda meclis başkanlığı yapmış, Akdeniz Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Birliği’nin önceki dönem başkanlığını üstlenmiş ve Dünya Bakliyat Konfederasyonu'nun 10. başkanı olarak görev yapmıştır. Arslan, Dünya Bakliyat Konfederasyonu tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü.

AGT Food and Ingredients’ın kurucusu Hüseyin Arslan, sektöre yaptığı katkılardan dolayı bu ödülü aldı. Bakliyatların insanlık için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Arslan, 50 yılı aşkın süredir Türkiye'nin global gıda piyasasında yerini güçlendirmek için çalışmaktadır.

İstanbul Energy Forum'da Türkiye'nin enerji geleceği ve global rolü konuşuldu İstanbul Energy Forum'da Türkiye'nin enerji geleceği ve global rolü konuşuldu

Dünya Bakliyat Konfederasyonu’nun (GPC) "Ömür Boyu Başarı" ödülü, bakliyat tüketimini ve üretimini artırmaya adamış endüstri üyelerine verilmektedir. GPC Başkanı Vijay Iyengar, "Hüseyin Arslan’ı onurlandırmaktan mutluluk duyuyoruz. Kendisi, bakliyat endüstrisine önemli katkılarda bulundu ve kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor. Sektörümüz onun özverisi olmadan bu noktada olamazdı," dedi.

Hüseyin Arslan, mercimek değirmenciliği yapan bir babanın oğlu olarak küçük yaşlardan itibaren bakliyat sektöründe eğitim aldı. 1980’li yıllarda kardeşleriyle birlikte aile işini uluslararası alana taşıyarak, Türkiye, ABD, Kanada ve Avustralya'da tesisler kurdu. "Üreticiden Tüketiciye" prensibiyle çalışan AGT Food and Ingredients, 85 ülkeye bakliyat ve diğer ürünleri ihraç ediyor.

Arslan, yurtdışında halka açılan ilk bakliyat şirketinin sahibi olarak 2001'de Kanada’da Saskcan Pulse’u kurdu. 2011 yılına kadar Kanada, ABD, Avustralya, İngiltere, Çin ve Güney Afrika’da toplam 21 tesis edindi. Tüm yatırımlarını Kanada merkezli AGT Food and Ingredients altında toplayan Arslan, şirketini Kanada ve ABD'de borsaya açarak kurumsal bir yapıya kavuşturdu. Böylece, AGT Food and Ingredients yurtdışında borsaya açılan ilk bakliyat firması oldu.

AGT Food and Ingredients, yıllık 5 milyon ton bakliyat işleme kapasitesine sahip olup, kırmızı iç mercimek, futbol tipi tümtane kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, bezelye ve fasulye gibi ürünleri işleyerek tüketime sunmaktadır. Şirket, Türkiye'de ilk kez mercimeği kırmadan soyma işlemini gerçekleştirerek "futbol mercimek" adını literatüre kazandırdı. Bugün dünya genelinde kırılmamış mercimek siparişleri, AGT Food and Ingredients’in tescilli "futbol mercimek" markasıyla verilmektedir.

Editör: Eslem Nur KARAMAN