Teknokent Genel Müdürü Tahsin Engin, ''Blockchain teknolojisi dolarizasyonun önüne geçebilecek'' Teknokent Genel Müdürü Tahsin Engin, ''Blockchain teknolojisi dolarizasyonun önüne geçebilecek''

Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katılımıyla başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ülkemizin turizm gelirinin 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolara ulaştığını belirterek, Türkiye’nin dünya turizminde ilk 5 içinde yer aldığını söyledi. Etkinliğe katılan Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf, Fuar Dergisi mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulundu.

Gastroshow etkinliği için tekrar İstanbul'da bulunmanın mululuğunu yaşayan Başkan, ''Gerçekten bu etkinliği seviyorum. Türkiye'nin dört bir yanından insanlarla tanışıp bağlantı kurmak için harika bir yer. Türk mutfağı sadece büyüleyici. Bu endüstrideki herkes için ziyaret edilmesi gereken bir etkinlik.'' ifadelerini kullandı

Türk mutfağının küresel pazardaki yeri ile ilgili açıklamalarda bulunan Wolf, ''Türk mutfağının hak ettiği değeri görmediğini düşünüyorum. Gerçekleştirilmemiş birçok fırsat var. İtalyan, Çin ve Tayland gibi çok popüler mutfaklarla büyük bir rekabetiniz var, ama insanlar gerçekten Türk mutfağını tanımıyorlar. Neden mi? Çünkü, dünya çapında seyahat eden, kendi miraslarını bırakan ve yeni tatlar ve malzemelerle uyum sağlayan İtalyan veya Çinli göçmenler gibi  diasporanız yok. Ayrıca, bazı en lezzetli yemeklerin yapımı için gereken baharatlar ve zaman nedeniyle Türk mutfağı zor bir mutfaktır. İnsanlar tembel hale geldi ve sadece bir poşet makarnayı kaynar suya döküp bitirmek istiyorlar, ama Türk mutfağının bu çabaya değer olduğunu düşünüyorum. Doğru malzemelerle, ulusun gastronomisini tanıtmak için gerçekten başarılı olabilirsiniz, ama henüz bu araçları görmüyorum.'' şeklinde konuştu

Başkan, Gastroshow'a gelmeden önce Türkiye'nin Hatay bölgesinde bulunduğunu belirterek, ''Yemekleri deneyimlemek harikaydı. Aynı zamanda ne olduğunu görmek de çok üzücüydü, ama oradaki paydaşlarla buluştuk ve onlar için Gastronomi geleneğini korumak ve tekrar bir turizm destinasyonu haline gelmelerine yardımcı olabilecek yolları tartıştık. Bu yüzden yürek parçalayıcıydı, ama aynı zamanda potansiyeli görmek de ilham vericiydi, çünkü orada çok büyük bir zenginlik var. Gelişmeleri görmek için sabırsızlanıyorum.'' şeklinde konuştu.

Editör: Sude Yılmaz