EKONOMİ

EHKİB’ten moda endüstrisinin 78 yıldızına ödül

Abone Ol

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2024 yılında Türkiye’ye 1 milyar doları aşkın döviz kazandıran 73 üyesine ihracatın yıldızları ödülü verirken, 5 en eski üyesine de teşekkür ödülü verdi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen “2024 Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatının Yıldızları Ödül Töreni”nde 2 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan 73 firma, bronz, gümüş, altın ve platin kategorilerinde ödüle hak kazandı.

Platin kategorisinde, Sun Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Üniteks Tekstil Gıda Sanayi Dış Ticaret A.Ş. ödül almaya hak kazanırken, TAMİŞ Gömlek San. A.Ş., Demirışık Teks. Konf. San. A.Ş., Roteks Tekstil İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Eriş Giyim Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti. ve Menderes Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmaları en eski ve faal ihracatçı firmalar olarak teşekkür plaketi aldılar.

Dünya’da yaşanan ekonomik daralma, bölgesel savaşlar ve Türkiye’deki yüksek enflasyon, döviz kurunun enflasyon oranında artmaması, artan işçilik/hammadde fiyatları, iç pazarda daralma gibi nedenlerle zor bir yıl olduğunu dile getiren TİM Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, ana ihraç pazarları Avrupa’daki durgunluğun beklenenden uzun süreceğini, toparlanma beklentilerini 2026 başına ertelemek durumunda kaldıklarını paylaştı.

Kapasite kullanımı yüzde 76’ya geriledi

Türkiye geneli hazırgiyim ihracatının 2023 yılında 19,2 milyar dolar olduğunu hatırlatan Sertbaş, “2024 yılını yüzde 7 düşüşle 17,9 milyar dolarla kapattık. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimizin 2024 yılı konfeksiyon ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 artarak 1 milyar 388 dolar seviyesinde gerçekleşti. Tüm zorluklara rağmen istediğimiz seviyede olmasa da 2024 yılında ihracatımızı korumayı başardık. Maalesef 2024’ten devam eden problemlerle yeni yıla girmiş bulunuyoruz, dış talepte bir artış olmaması, kurun enflasyonla aynı oranda artmaması, maliyetlerin yüksekliği 2025’in de kolay bir yıl olmayacağını gösteriyor. Sektörde şirket kapanmaları, işten çıkarmalar artmış vaziyette. Kapasite kullanım oranımız yüzde 76 seviyelerine gerilemiş durumda” şeklinde konuştu.

“İhracatçı üzerindeki maliyet yükünün hafifletilmesi gerekiyor” diyen Sertbaş şöyle devam etti; “Sektör olarak potansiyelimizin, kapasitemizin farkındayız. Türkiye’nin en katma değerli sektörleri arasındayız. Zorlukları hep beraber aşacağımıza inanıyorum.”

4 fuara 70 firmayla milli katılım yaptık 

2024 yılında 4 fuarda milli katılım düzenleyerek toplam 70 firmanın katılımına öncülük ettikleri bilgisini veren EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, “2025 yılı PV Manufacturing Paris ve Munich Fabric Start (MFS) the Source fuarları milli katılım organizasyonlarımızla başladık. Bu fuarlarda 36 firmamızla sektörümüzü en iyi şekilde temsil etmeye gayret gösterdik. Fuarların yanı sıra hedef pazarlarımızda sektörel ticaret heyetleri düzenleceğiz ve bu ülkelerden alım heyetleri getireceğiz. Böylece firmalarımızın uluslararası bağlantılarını güçlendirmelerine katkı sağlamayı 2025 yılında da sürdüreceğiz” dedi.

Tasarım kültürünü geliştirmek ve yetenekli gençleri sektörle buluşturmak amacıyla her yıl düzenledikleri EİB Moda Tasarım Yarışmasını 2025 yılında “Global Nomad” temasıyla 19. kez gerçekleştireceklerini kaydeden Sertbaş, şöyle konuştu: “2025 yılında faaliyetlerimizin temel odak noktalarından biri sürdürülebilirlik olacak. Sektörümüz finansal zorluklar nedeniyle yeşil dönüşüm yatırımlarını gerçekleştirmekte zorlanıyor. Ancak müşteriler üreticileri enerji ve su kullanımı, iş güvenliği gibi sürdürülebilirlik kriterlerine göre değerlendirmeye devam ediyor. Bu standartları karşılayamayan üreticiler rekabet dışı kalma riskiyle karşı karşıya kalabilir. 2025 yılında finansmana erişimin kolaylaşmasıyla birlikte firmalarımızın yeşil dönüşüm yatırımlarına yeniden öncelik vereceğine inanıyoruz.”