Dünya denizcilik endüstrisinin Türkiye ve bölgedeki en önemli fuarlarından biri olarak kabul edilen Expomaritt Exposhipping İstanbul, bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük edisyonuyla İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilere açtı.  Fuarın açılışına katılan Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, Fuar Dergisi'ne yaptığı açıklamada fuarla ve sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunarak 2025'te gemi ve yat ihracatında gerileme olacağını öngördüklerini belirtti.

Seven, fuarın organizasyonuna katkı sağlayanlara teşekkür ederek, "Öncelikle Deniz Ticaret Odamızı, Başkanımızı ve yönetim kurulu üyelerimizi böyle güzel bir fuara vesile oldukları için tebrik ediyorum. Aynı zamanda Informa firmasına da bu düzeyde bir organizasyonu gerçekleştirdikleri için ayrıca teşekkür ederim," dedi.

Seven, fuarın insanları bir araya getirerek hem ticari hem de sektörel bağlamda fikir alışverişi yapma fırsatı sunduğuna dikkat çekerek, "Fuarlarda B2B toplantılar gerçekleştiriliyor. Expomaritt Exposhipping İstanbul'da da bu toplantılar düzenlenecek. İhracatçı birliği olarak bunun altını çizmek istiyorum. Alım heyetleri, ticari heyetler ve B2B görüşmeler, fuarların olmazsa olmazlarındandır ve bu fuarda bunlar eksiksiz olarak gerçekleşecek," ifadelerini kullandı.

Fuarın, 10.000'den fazla ziyaretçi ağırlaması beklenirken, Türk ihracatçıların yoğun katılım göstermesi sektör açısından büyük bir memnuniyet yarattı. Seven, "Bu fuarda ihracatçılarımızın da yer alması bizi ayrıca mutlu ediyor. 2024 yılında gemi ve yat sektörü olarak 1.9 milyar dolarlık bir ihracata ulaştık. Bu ihracatta büyük tersanelerimiz ve ekipman üreticilerimizin payı çok büyük. Bu fuar sayesinde milli üreticilerimiz yerli ekipmanlarını yurt dışı pazarlarına satma konusunda önemli bir adım atmış olacaklar," dedi.

"Gemi ve ekipman ihracatımız 1.5 milyar dolar olarak gerçekleşti"

Gemi ve yat sektörü ihracat rakamlarını değerlendiren Seven, "Bu 1.9 milyar dolarlık ihracatımız gemi ve yat sektörünü birlikte kapsıyor. Yat ihracatımız 440 milyon dolar seviyesindeyken, gemi ve ekipman ihracatımız 1.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. En önemli pazarımız Avrupa, özellikle de Kuzey Avrupa. Norveç'e olan ihracatımız bir dönem %30-35 seviyelerindeyken, işçilik maliyetlerinin artması nedeniyle bu oran %15'e geriledi," ifadelerini kullandı.

Kuveyt Türk’ün aktif büyüklüğü 852,1 milyar TL’ye ulaştı Kuveyt Türk’ün aktif büyüklüğü 852,1 milyar TL’ye ulaştı

İhracatta genel bir daralma gözlemlenirken, gemi ve yat sektöründeki talebin artarak devam ettiğini belirten Seven, "Özellikle çevreci gemilere, yeşil yakıtlara ve alternatif enerji kaynaklarına olan talep muazzam bir şekilde artıyor. Ancak bu siparişlerin gerçekleşmesi için enflasyon ve kur problemlerini acilen çözmemiz gerekiyor. Euro bazında işçilik maliyetlerindeki %100'lük artışlar rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor," dedi.

 "2025'te gemi ve yat ihracatında gerileme olacağını görüyoruz"

2025 yılı ihracat beklentilerine de değinen Seven, "Sipariş defterlerimize baktığımızda, 2023 ve 2024 yılına göre 2025'te ihracatta bir gerileme olacağını görüyoruz. Bunun sebebi, düşük kur ve yüksek enflasyon gibi sorunların sürekli devam etmesi. Eğer bu sorunlar çözülürse, mevcut talep patlamasının etkisiyle ihracat rakamlarımızı 3 milyar dolar seviyesine çıkarabiliriz," ifadelerini kullandı.