HSBC'nin Mali İşler Müdürü Georges Elhedery, mevcut olumsuz koşullara rağmen Çin ekonomisinin orta ve uzun vadeli görünümünün "çok olumlu" olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz yıl, ülkenin geleneksel ekonomik dayanakları olan gayrimenkul, altyapı ve ihracattaki düşüş nedeniyle Çin'deki büyüme baskı altında kaldı. Bu durum, Pekin'in ekonomisini modernize etme ve küresel rekabet gücünü sürdürmek için üretimi ve yerli teknolojiyi destekleme çabalarını artırdı.
Çarşamba günü CNBC'den Karen Tso'ya konuşan HSBC CFO'su Georges Elhedery, Londra merkezli olmasına rağmen işlerinin çoğunu Hong Kong ve Asya-Pasifik bölgesinde yürüten kredi veren kuruluşun, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin bu zorlukları ve kısa vadeli rüzgarları aşacağından emin olduğunu söyledi.
Elhedery, "Orta ve uzun vadeli görünüm hakkında çok olumlu olmamızı sağlayan devam eden büyük bir ekonomik geçişe bakıyoruz" dedi.
Çin'in ekonomik olgunluğunun artık "daha olgun ekonomilere geçiş için doğru zamanın" geldiğini ileri sürdü.
Elhedery, bu olgunluğun, tüketicilere, hizmet sektörüne ve elektrikli araçlar gibi yüksek değerli ve sürdürülebilirlik odaklı ürünlere daha fazla bağımlı hale gelmek olduğunu belirtti. Bu taleplerin, Çin hükümetinin bu sektörlere yönelik son dönemdeki büyük çabalarıyla kanıtlandığını söyledi.
"Bu geçiş, Çin'in bu orta gelir tuzağına düşmekten kaçınacağı ve büyüme modelini devam ettirebileceği anlamına gelecektir" diye ekledi.
"Çin gibi bazı Batılı ekonomiler geçmişte bu geçiş süreçlerinden geçmişti ve bugün Çin de bir geçiş sürecinden geçiyor. Bu, Çin için orta ve uzun vadede oldukça olumlu bir görünüm sağlıyor."
Elhedery, daha acil ekonomik zorlukların "birkaç çeyrek ila birkaç yıl sürebileceğini" söyledi ancak Çin'in kendisini "maddi olarak daha iyi bir geleceğe dönük" bir konuma koymasıyla uzun vadede daha iyi bir konumda olacağına olan güvenini dile getirdi.
HSBC, China’s Bank of Communications’taki yüzde 19 hissesindeki 3 milyar dolarlık değer kaybı nedeniyle 2023 yılının tamamı için vergi öncesi kar tahminlerini tutturamadı. Banka, Çin ticari gayrimenkullerindeki genel riskini yıllık bazda 4,6 milyar dolar azalttı.
Ancak Elhedery, sektörün şu ana kadar "çıkıştan çıkmadığını" söylemesine rağmen, sıkıntılı Çin emlak piyasasıyla ilgili zorlukların çoğunun "arkamızda" kaldığı konusunda ısrar etti.
"Bu sektörün dip noktasının geride kaldığını düşünüyoruz. Bizim durumumuzda riskimizin ve beklenen kredi zararımızın (beklenen kredi zararları) arkamızdaki masrafların büyük kısmını kapsadığını düşünüyoruz, ancak bu yine de sektör uyum sağlamaya devam ettikçe kalıcı etkilerin olacağı anlamına geliyor ve bir miktar etki görmeye devam edebiliriz ancak geçen yıl kredi masraflarımızda gördüğümüz seviyede değil" dedi.