Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin inşaat ekosisteminde dijitalleşme hedefleri doğrultusunda önemli bir adım atıyor. Proje, yapım ve işletme süreçlerinin tamamen dijital platformlara taşınması için çalışmalar resmen başladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından inşaat sektöründe dijital dönüşüm yol haritasının belirlenmesi amacıyla “Ulusal Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) Entegrasyonu Çalıştayı” düzenlendi. İlbank Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen çalıştay, Birleşik Krallık Connected Places Catapult (CPC) işbirliği programı kapsamında düzenlendi.
Çalıştaya; Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Jill Morris, Birleşik Krallık Türkiye Ticaret Müsteşarı Charles Maguire, akademisyenler ve sektör paydaşları katıldı.
BIM ile Verimli ve Yenilikçi Bir Sektör Hedefleniyor
Çalıştayda konuşan Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Türkiye’nin dijital inşaat stratejisine yönelik yol haritasının belirlenmesinin yanı sıra, sürdürülebilir, verimli ve yenilikçi bir inşaat sektörü oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Dijitalleşmenin sektöre sosyal, çevresel ve ekonomik faydalar sunduğuna vurgu yapan Suver, şu değerlendirmelerde bulundu:
“İnşaat sektörünün dijital dönüşümü için yenilikçi ulusal stratejiler geliştirilmesi yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörün dijital dönüşümünün merkezinde yer alan ve projelerde zaman, maliyet, kalite ve koordinasyon problemlerine teknolojik çözümler sunan BIM ve ilgili araçların kullanımına yönelik çalışmalara başladık. Bu sayede bina yaşam döngüsü boyunca verilerin, üç boyutlu sayısal yapı modelleriyle görselleştirilmesi ve yönetilmesi sağlanacak.”
Türk Firmalarına Küresel Fırsatlar
Suver, inşaat sektöründe dijitalleşmenin artmasıyla Türk firmalarının sadece Türkiye’deki kamu projelerinde değil, uluslararası büyük ölçekli projelerde de daha fazla yer alabileceğine dikkat çekti.
Sektörde dijital dönüşüm sürecinin hız kazanmasıyla birlikte, inşaat projelerinin daha verimli, şeffaf ve sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor.