Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yapay zekâ teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin yalnızca verimliliği artırmakla kalmayıp, aynı zamanda sektörlerde, ekonomilerde ve toplumsal yapılar üzerinde önemli değişimlere yol açtığını vurguladı. Baran, “Dünya genelinde yapay zekâ devrimi yaşanıyor ve bu devrim, ticaret ve iş dünyasını her yönüyle dönüştürüyor” dedi.
Ankara Ticaret Odası’nın Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu ve Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu tarafından organize edilen “Yapay Zekâ’da Ticari Zekâ” başlıklı toplantı, ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Açılış konuşmasını ATO Başkanı Gürsel Baran’ın yaptığı etkinlikte, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Av. Dr. Duhan Kalkan, Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA) Kurucu Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, ATO Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Mehmet Toprak ve ATO Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Üyesi Efe Polat da söz aldı.
Baran, konuşmasında yapay zekânın son yıllarda bilim ve teknoloji alanlarında en çok dikkat çeken konulardan biri haline geldiğine değindi. Bu gelişmelerin yalnızca verimlilik sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda sağlık, eğitim, üretim, ticaret gibi birçok sektörde yapay zekâ sayesinde şekillenen süreçlerin her geçen gün daha belirgin hale geldiğini ifade etti. Bu değişimlerin sektörel, ekonomik ve toplumsal yapılar üzerinde derin etkiler yarattığını belirten Baran, yapay zekâ devriminin ticaret ve iş dünyasında önemli dönüşümlere yol açtığını sözlerine ekledi.
Küresel Rekabeti Yapay Zekâ Şekillendiriyor
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye de dahil olmak üzere 60’tan fazla ülkenin yapay zekâ stratejisi geliştirerek bu alandaki rekabet için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Baran, dev şirketlerin yapay zekâ teknolojilerine yatırım yaparak yeni dönem rekabetine hazırlanırken, Türkiye’nin de bu yeniliklere uyum sağlamak için çeşitli yollar aradığını vurguladı. Ancak, teknolojiyi takip etmenin yanı sıra iş süreçlerinin ve ticaretin de bu yeni gerçeklik doğrultusunda şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti. Baran, küresel ticarette rekabet gücünü korumak için yapay zekâ teknolojilerinin etkilerinin doğru bir şekilde analiz edilmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, ülkelerin yapay zekâ alanındaki gelişmişlik düzeylerinin küresel rekabetin boyutunu belirleyen kritik faktörlerden biri olduğunu söyledi.
Türkiye’nin yapay zekâ ekosistemini güçlendirmek için önemli adımlar atıldığını belirten Baran, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde yapay zekâ teknoloji şirketlerine destek verildiğini kaydetti.
Yapay Zekâ Girişimlerinde Gençlere Öncülük
Baran, hızla gelişen yapay zekâ teknolojilerinin iş dünyasında büyük dönüşümlere yol açtığını ve bazı mesleklerin yok olacağına dair görüşlerin artık daha yakın bir gerçeklik haline geldiğini belirtti. Özellikle robot avukatlar ve hâkimler gibi sanal mesleklerin yanı sıra, yazarlık, moda tasarımı, mimarlık gibi pek çok alanda yapay zekâ kullanımının yaygınlaşacağını ifade etti. Ancak insan faktörünün her zaman önemli olacağına inandığını vurgulayan Baran, iş dünyasında nitelikli genç insan kaynağını önceliklendireceklerini ve yapay zekâ teknolojilerinden faydalanarak verimliliklerini artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Av. Dr. Duhan Kalkan, yapay zekâ konusunun gündemlerinde olduğunu ve Ankara’yı kalkındırma adına her alanda el birliğiyle çalışılması gerektiğini ifade etti. Kalkan, projelere açık olduklarını belirterek, çok fazla projeye, eğitime ve teknik desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA) Kurucu Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, yapay zekâ teknolojisinin 2030 yılına kadar dünya ekonomisinde 15.7 trilyon dolarlık bir hacim yaratacağını belirtti. Küçükşabanoğlu, Türkiye’de iş dünyasının yapay zekâ kullanım oranının 2023'te %15,2 iken, 2024’te sadece %2,3 artarak %17,5’e yükseldiğini ifade etti. Avrupa’daki işletmelerin ise %50 oranında yapay zekâ kullandığını belirtti.
ATO Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Mehmet Toprak, yapay zekânın insan hayatını kolaylaştırmak ve geliştirmek için var olduğunu belirterek, bu teknolojinin umut verici olduğu kadar endişe verici yönleri de bulunduğunu dile getirdi. Toprak, yapay zekâ ile ilgili insanlığın en büyük sınavlarından biriyle karşı karşıya olduğunu ve bu sürecin dikkatle yönetilmesi gerektiğini ifade etti.
ATO Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Üyesi Efe Polat, dijital dönüşüm çağında yapay zekâ teknolojisinin iş dünyasının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirterek, rekabet avantajı elde edebilmek için ticari zekâ ile stratejik kararlar almanın önemine değindi. Polat, veri analizleri, otomasyon ve tahminleme gibi araçları kullanarak şirketlerin rekabet avantajlarını artırmayı planladıklarını ve Ankara iş dünyasının bu dönüşüme ayak uydurması gerektiğini ifade etti.
Program, ATO'nun 8 No’lu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İsmail İlker Tabak moderatörlüğünde, Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı Gökhan Ertek’in “Yapay Zekâda İnsan Kaynakları”, Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Kayaaslan’ın “Yapay Zekâda Dijital Varlık Yönetimi”, AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ata Gümüş’ün “Yapay Zekâda Hukuk” ve Sath Bilinç Okulu Öğretim Görevlisi Tuğçe Öztürk’ün “Yapay Zekâda Erdem” başlıklı sunumları ile gerçekleşen panelle devam etti.
Programda, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akça ile Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Berat Kuzu, Komisyon Üyeleri Caner Vural, Hayati Özbek, Kirami Yıldırım, Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu Başkan Yardımcısı Çiğdem Biçel, Komisyon Üyeleri Ebubekir Balıkçı, Özge Kuzu Küpeli, 1 No’lu Toptan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Recai Kesimal, 14 No’lu Medya Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İsa Doğmuş, 15 No’lu Sıhhi Tesisat Malzemesi Satıcıları Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Rahmi Toy, Komite Üyesi Yavuz Albay, 56 No’lu Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Dr. Levent Uğurlu, 57 No'lu Seyahat Acentesi Motorlu Kara Taşıtları Kiralama, Şehirler Arası Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Meclis Üyesi Faruk Elmalı, 61 No’lu Özel Eğitim-Öğretim Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Abidin Memili, 63 No’lu Proje Hizmetleri Komite Üyesi Sabahat Altınışık, 67 No'lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Bülent Yük, Disiplin Kurulu Üyesi Belgin Sağdıç ve ATO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Nuh Acar da yer aldı.