İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul'da sanayi arazileri üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, "Tüm Trakya bölgesini canlı izleyen ve OSB radarı gibi işleyen bir sistem oluşturuyoruz." açıklamasını yaptı.

Avdagiç, sanayi sektöründeki yatırımların arazi ve finansman desteğiyle desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sanayide yeni bir aşamaya geçmek ve yüksek/orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatında payı artırmak istiyorsak, bu destekleri uygulamalıyız." şeklinde konuştu.

İKMİB COSMOPROF ASIA FUARI’NA 12’İNCİ KEZ TÜRKİYE MİLLİ KATILIMINI GERÇEKLEŞTİRD İKMİB COSMOPROF ASIA FUARI’NA 12’İNCİ KEZ TÜRKİYE MİLLİ KATILIMINI GERÇEKLEŞTİRD

Sanayi yatırımlarının ekonomik büyümeye olan katkısının, 2022'de %0,3 iken 2023'te %2,2'ye yükseldiğini belirten Avdagiç, bu artışın Türk sanayisi için umut verici olduğunu ifade etti.

Geçen yıl yatırım harcamalarında %10,7'lik reel bir artış yaşandığını hatırlatan Avdagiç, "Şubatta sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı dönemine göre %11,5 artış kaydettik. Böylece endeks, son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı." dedi.

İstanbul'da sanayi arazileri konusunda bir çalışma yaptıklarını belirten Avdagiç, şunları söyledi: "İstanbul'da sanayi arazisi edinmek artık zorlaşıyor ve mevcut araziler çok pahalı. Trakya, Çanakkale, Bursa, Sakarya gibi çevre illerdeki Organize Sanayi Bölgelerini göz önünde bulunduran bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu sistem, bir OSB radarı gibi çalışacak ve sanayi arazileri konusunda yardıma ihtiyacı olan üyelere destek olacak. Hangi OSB'lerde boş araziler olduğunu ve fiyatlarını belirleyerek üyelere sunacağız."

Avdagic.jprg

Şekib Avdagiç, İTO olarak, oda üyelerinin organize sanayi bölgeleri ihtiyacına yönelik projelerinin ilk adımlarını attıklarını belirtti. İstanbullu sanayicilere, "İstanbul'un çevresinde 20'den fazla organize sanayi bölgesi bulunuyor. Bazıları özel amaçlı, bazıları ise genel amaçlıdır. Fiyatlar konusunda bilgi sağlayarak, 'Bu bölgelerde arazi alabilirsiniz' gibi genel bilgiler sunacağız." dedi.

Türkiye'nin sanayide elde ettiği başarıların uluslararası fuarlara da yansıdığını belirten Avdagiç, Türkiye'nin Hannover Sanayi Fuarı'nda Almanya ve Çin'den sonra üçüncü sırada yer aldığını ifade etti. Bu durumun gurur verici olduğunu vurgulayan Avdagiç, fuarın Türkiye milli katılım organizasyonunun 5 ayrı salonda yaklaşık 2 bin metrekarelik alanda gerçekleştirildiğini ve 80 katılımcı firmanın yer aldığını belirtti. Ayrıca, 73 Türk firmasının bireysel stantlarla fuarda yer aldığını söyledi.

Avdagiç, teknolojik gelişmeler, iklim değişikliği ve jeopolitik gerilimlerin küresel üretim ortamını etkilediğini dile getirerek, Türk girişimcilerin endüstride bir sonraki normale en hızlı şekilde adapte olmaları gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda, imalat firmalarının geleceğe hazırlık için entegre teknoloji ve inovasyon stratejilerini benimsemelerinin önemine dikkat çekti.

Hannover Messe 2024'ün bu yılki ana temasının "Sürdürülebilir endüstriye enerji veriyor" olduğunu hatırlatan Avdagiç, fuarın öne çıkan endüstri trendlerinin yapay zeka, karbon nötr üretim, iklim koruma, sürdürülebilirlik, endüstri 4.0, hidrojen ve yakıt hücreleri olduğunu belirtti.

Avdagiç, Türk sanayi şirketlerinin fuarın "otomasyon-hareket ve sürücüler", "enerji çözümleri", "mühendislik parçaları ve çözümleri", "dijital ekosistemler" ve "Future Hub" olmak üzere 5 salonunda yer aldığını ifade etti. Ayrıca, İTO'nun iştirakleri arasında yer alan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezinden 3 girişimcinin ve Teknopark İstanbul'dan 4 girişimcinin Future Hub bölümünde bulunduğunu ekledi.