Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Isparta'da düzenlenen fabrika açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanındaki gelişimine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, Türkiye'nin son 22 yılda sanayi ve teknoloji alanında büyük kazanımlar elde ettiğini belirterek, sanayideki istihdamın 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine çıktığını ifade etti. Ayrıca organize sanayi bölgelerinin (OSB) sayısının 191’den 360’a yükseldiğini, 45 endüstri bölgesi kurduklarını ve bu bölgelerin Türkiye’nin üretim üsleri haline geldiğini söyledi.

Kacır, Isparta’ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında ilk olarak Isparta Valiliği'ni ziyaret etti ve Vali Aydın Baruş ile görüştü. Ardından şehri gezerek esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Isparta Belediyesi’ne de geçen Kacır, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i ziyaret etti.

### **Isparta'ya 1,8 Milyar Liralık Yatırım: 160 Kişilik İstihdam**

Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen fabrika açılış töreninde konuşan Bakan Kacır, Isparta’nın geleneksel halı dokumacılığına dayanan mirasının yanı sıra, yenilenebilir ve çevre dostu enerji üretim altyapısı ile mermer kaynaklarını katma değere dönüştürecek yatırımlarla buluşturulacağını ifade etti. Toplam yatırım büyüklüğünün 1,8 milyar liraya yaklaştığı üç yeni tesisin açılışıyla 160 kişiye istihdam sağlanacağını belirtti. Kacır, bu yatırımların Isparta’ya, Türkiye'ye ve millete hayırlı olmasını diledi.

Kacır, Türkiye'nin sanayi ve teknolojideki gelişiminin altını çizerek, milli teknoloji hamlesi kapsamında Türkiye'yi Ar-Ge, inovasyon ve üretimde dünya liderleri arasına sokmak için kararlı adımlar attıklarını belirtti. Sanayide ve teknolojide son 22 yılda önemli başarılar elde ettiklerini vurgulayan Kacır, Türkiye'nin beyaz eşya, otomotiv ve demir-çelik üretiminde dünya çapında rekabetçi bir konuma geldiğini söyledi.

### **Türkiye Beyaz Eşya Üretiminde Avrupa’nın Lideri, Dünyanın İkinci Büyüğü**

Türkiye, EBRD’den en fazla finansman sağlayan ülke konumunda Türkiye, EBRD’den en fazla finansman sağlayan ülke konumunda

Kacır, otomotiv üretiminin yıllık 357 binden 1,5 milyona çıktığını ve Türkiye’nin Avrupa’nın üçüncü büyük otomobil üreticisi konumuna yükseldiğini belirtti. Beyaz eşya üretiminin ise 6,7 milyon adetten 32,3 milyon adete yükseldiğini kaydeden Kacır, Türkiye'nin bu alanda Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük üreticisi olduğunu ifade etti. Ayrıca demir-çelik üretiminde de Türkiye'nin büyük bir ilerleme kaydederek 16,4 milyon tondan 34 milyon tona ulaştığını aktardı.

Kacır, konuşmasında savunma sanayiine de değinerek, Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayii ürünlerinin dünya çapında harp paradigmalarını değiştiren unsurlar haline geldiğini vurguladı. Uydu teknolojilerine yapılan yatırımlarla Türkiye'nin kendi haberleşme ve görüntüleme uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen az sayıda ülkeden biri olduğunu belirtti. Bakan Kacır, Türkiye'nin 60 yıllık yerli ve milli otomobil hayalini TOGG ile gerçeğe dönüştürdüklerini ifade etti.

### **Türkiye Yüzyılı: Sanayiye Yüksek Teknoloji ve Yeşil Dönüşüm Odaklı Yatırımlar**

Bakan Kacır, Türkiye'nin Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticisi ve dünyanın en büyük ikinci üreticisi olmasının yanı sıra, sanayi ürünlerinde katma değeri artırma ve dijital dönüşüm sürecine de hız kazandırdıklarını belirtti. Kacır, "Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda, sanayimizin rekabetçiliğini güçlendirecek projeleri hayata geçiriyoruz. Katma değerli ve yüksek teknolojili üretime öncelik veriyoruz" dedi. Ayrıca, sanayinin dijital ve yeşil dönüşümünü sağlayarak nitelikli insan kaynağını en üst düzeyde harekete geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Bakan Kacır, hızla hayata geçirilen Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programı ile Türkiye’nin ekonomisini güçlendirecek teknolojik ve stratejik yatırımların uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkanının sunulduğunu vurguladı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile Türkiye’nin yüksek teknoloji yatırımlarının odağı haline geleceğini belirtti. Kacır, bu programın tarihin en büyük ölçekli teşvik programı olduğunu ifade etti.

### **Isparta’ya 11 Bin 500 Nitelikli İstihdam Sağlanacak**

Isparta için son 22 yılda sağlanan 550 milyon lira finansmanla, OSB’lerde 3 bin 150 kişiye ek istihdam sağlandığını belirten Kacır, kente yapılan yatırımların daha da artacağını söyledi. Yeni yatırımlarla Isparta’ya 55,2 milyar lira yatırımın önü açıldığını ve 850 yatırım teşvik belgesi ile 11 bin 500 kişilik nitelikli istihdam oluşturulacağını kaydetti.

Kacır, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) aracılığıyla Isparta'da kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının 205 projesine 791 milyon lira destek sağlandığını belirtti. KOBİ'lere sağlanan desteklerin önemine vurgu yapan Kacır, son 22 yılda Isparta’da 10 bin 400'den fazla KOBİ’ye 1,2 milyar lira destek sağladıklarını söyledi.

### **Isparta Sanayisi Ar-Ge ve İnovasyon Alanında Güçleniyor**

Bakan Kacır, Isparta’nın sanayi altyapısını daha da güçlendirmek için yeni projelere öncelik verdiklerini ifade etti. TÜBİTAK aracılığıyla Isparta’ya 1,7 milyar lira destek sağlandığını ve bu desteğin 1,5 milyar lirasının üniversiteler ve bilim insanlarına verildiğini belirtti. Kacır, Ar-Ge kültürünün sanayide gelişmesi gerektiğine işaret ederek, Isparta’da bu alandaki yatırımların artırılması gerektiğini söyledi. Isparta’da henüz bir Ar-Ge merkezinin bulunduğunu belirten Kacır, bu sayının mutlaka artırılması gerektiğini vurguladı.

### **Yeni Teşvik Programlarıyla Yerel Kalkınma Hamlesi Başlatılıyor**

Kacır, her şehirde stratejik yatırım teşvikleri ile sanayicilerin erişimini kolaylaştıracaklarını belirtti. Yeni devreye alınacak Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerin potansiyellerini daha etkin şekilde kullanarak küresel rekabette güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Uluslararası yatırımcıların da ilgi odağı olabilecek teşvik programlarını devreye alacaklarını kaydeden Kacır, bu programlarla şehirlerin sanayi altyapısına yeni bir ivme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

### **Sanayicilerle İstişare Toplantısı: Türkiye, Üretim Gücünü Artırıyor**

Bakan Kacır, fabrika açılış töreninin ardından Isparta Sanayi ve Ticaret Odası’nda düzenlenen Sanayicilerle İstişare Toplantısı’na katıldı. Kacır, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin son 22 yılda büyük bir üretim üssü haline geldiğini belirtti. Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada en önemli üretici ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Kacır, Türkiye'nin beyaz eşya, çimento, ticari araç ve düz cam üretiminde Avrupa’nın en büyük tedarikçisi olduğunu söyledi. Kacır, Türkiye’nin askeri sınıf insansız hava aracı üretiminde de dünyada bir numara olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin ihracatının 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çıktığını belirten Kacır, ihracatın yüzde 95’inin sanayi ürünlerinden oluştuğunu ve bu sayede sanayinin güçlendiğini söyledi. Isparta’nın da bu büyümeden nasibini aldığını belirten Kacır, kentin OSB altyapısına verilen desteklerle sanayi üretimini artıracağını ifade

Editör: Sude Yılmaz