Türkiye’nin öncü katılım finans kuruluşu Kuveyt Türk, 2024 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Kullandırdığı fon büyüklüğü 2023 yılına kıyasla yüzde 29.7 artışla 434,7 milyar TL’ye ulaşan Kuveyt Türk’ün aktif büyüklüğü 852,1 milyar TL’ye yükseldi. 2024 yılında 34,6 milyar TL net kâr elde eden Kuveyt Türk’ün öz varlıkları da 82,2 milyar TL’ye ulaştı.

Katılım finans esasları doğrultusunda geliştirdiği yenilikçi ürün ve hizmetleriyle 36 yıldır müşterilerine hizmet veren Kuveyt Türk, 2024 yılına ilişkin finansal sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Kuveyt Türk’ün toplam fonlama tabanı (toplanan fonlar ve mevduat dışı kaynaklar) büyüklüğü 2023 yılına göre yüzde 21.9 artışla 707,5 milyar TL olurken, kullandırılan fon büyüklüğü de yüzde 29.7 artış göstererek 434,7 milyar TL’ye yükseldi. Kuveyt Türk’ün dış ticaret finansmanı yüzde 14.1 artışla 2,74 milyar USD ’yi aştı. Kuveyt Türk, 2024 yılının net kârını ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30.2 artırarak 34,7 milyar TL’ye çıkardı. Öz varlıklarını 82,2 milyar TL’ye, aktif büyüklüğünü ise 852,1 milyar TL’ye ulaştıran Kuveyt Türk, aktif büyüklük açısından bankacılık sektöründe 10. sıradaki yerini korurken, katılım finans kuruluşları arasında ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı.

TCMB Rezervleri 14 Şubat Haftasında Rekor Kırdı: Toplam Rezerv 173 Milyar Doları Aştı TCMB Rezervleri 14 Şubat Haftasında Rekor Kırdı: Toplam Rezerv 173 Milyar Doları Aştı

“Dijital dönüşüm ve reel sektör odaklı büyümeyle 2024’ü başarılı bir tabloyla geride bıraktık”

2024 yılının finansal sonuçlarına yönelik görüşlerini açıklayan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan,

“2024 yılı, küresel ekonomik dalgalanmalar ve Türkiye’de uygulanan parasal sıkılaşma politikalarının etkisiyle dengelenme sürecinin ön planda olduğu bir yıl oldu. Kuveyt Türk olarak, reel ekonomiyi destekleme misyonumuz doğrultusunda üretim, ihracat ve yatırımı teşvik etmeye devam ederken, sağlam sermaye yapımız, güçlü kredi ve fon yönetimimiz, verimli kaynak kullanımı ve müşteri odaklı stratejilerimizle büyümemizi sürdürdük. Katılım finans prensipleri çerçevesinde dış ticaret finansmanında güçlü bir performans sergileyerek müşterilerimizin finansal çözüm ortağı olmayı başardık. Dijital bankacılık stratejimiz kapsamında sunduğumuz uçtan uca çözümler ve operasyonel verimlilik odaklı çalışmalarımız, müşterilerimize daha iyi bir deneyim sunmamıza olanak tanıdı. Bu yaklaşımımızın pozitif etkilerini 2024 yıl sonu finansal sonuçlarımızda da gözlemledik. Aktif büyüklüğümüz 852,1 milyar TL’ye ulaşırken, kullandırılan fon büyüklüğümüz 434,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Ayrıca, toplam fonlama tabanımız 707,5 milyar TL seviyesine ulaştı. Katılım finans kuruluşları arasındaki öncülüğümüzü sürdürürken, yıllıklandırılmış ortalama öz kaynak kârlılığımız yüzde 53.2 gibi güçlü bir oranla dikkat çekti. 2025 yılında da sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda dijital dönüşüm, ihracat ve tarım sektörlerine yönelik finansman modellerimizi geliştirerek reel sektöre desteğimizi artırmayı, bankacılıkta yenilikçi adımlar atarak müşterilerimize daha hızlı ve etkili çözümler sunmayı hedefliyoruz. Güçlü bilanço yapımızla, Türkiye ekonomisini desteklemeye, ülkemizin üretim ve kalkınmasına katkı sağlamaya ve tüm paydaşlarımız için değer katmaya kararlılıkla devam edeceğiz.”