EKONOMİ

Mehmet Özhaseki, "Olası İstanbul depremine hazırlanmak en büyük görevimiz"

Abone Ol

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yeşil Dönüşüm Ödülleri sahiplerini buldu. Ödül törenine katılım sağlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, açıklamalarında deprem vurgusu yaptı ve İstanbul'un depreme hazırlanması gerektiğinin altını çizdi. Özhaseki, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti.

İSO tarafından düzenlenen “Yeşil Dönüşüm Ödülleri” sahiplerini buldu. 'Çevre Dostu Uygulama', 'Çevre Dostu Ürün', Enerji Verimliliği Projesi', 'Enerji Verimli Ürün', 'Sürdürülebilirlik Yönetimi' ve 'Sürdürebilirlik Alanında İşbirliği' kategorilerinde ödüllerin dağıtıldığı ödül törenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Valisi Davut Gül, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Düzenlenen ödül töreninde açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yaşanan 6 Şubat depremlerine değindi. Özhaseki, 6 Şubat'ta, hepimizin bildiği gibi 9 saat arayla çok şiddetli 2 depremle sarsıldık. Birisi gece yarısı, birisi öğlen gibi. Bundan tam 18 ilimiz etkilendi. 850 bin bağımsız birim ya yıkıldı ya yıkılmayı bekliyor. 14 milyon insanımız zarar gördü. Belki de bizim Anadolu medeniyetimizde, bin yıllık bu güzel medeniyetimizde karşımıza gelebilecek en büyük felaket buydu. Bundan daha büyük felaketle karşılaşmadık. Maddi hasar 100 milyar doların üzerinde hesaplanıyor. Manevi hasarı ölçecek alet zaten icat olmadı. O bölgeye gittiğimizde, evlerini teslim ettiğimiz birtakım vatandaşlarımızın yanına oturup sohbet ettiğimizde, ev sahibesi her kimse o gün anlattıklarında ya eşlerini kaybetmişler ya evlatlarını kaybetmişler. Konuşmaya başladığında, o ağlıyor biz ağlıyoruz. Öyle bir acı. Hala da dinmiyor. Devlet olarak bize düşen tespitler yapmak sonra da bu yaraları sarmak. Bu tespitlerden sonra hak sahipliği olarak AFAD'ımız zaten çalışıyor. Şu an deprem bölgesinde tam bin 240 şantiyemiz var. 110 bin kişilik bir orduyla çalışıyoruz. Dünyanın en büyük şantiyesi burası desem yeridir. 76 bin konutu hak sahiplerine teslim ettik. Önümüzdeki aydan itibaren 15 bin, 20 bin konutu vermeye çalışacağız. Sene sonunda bu verdiğimiz sayı 200 bini bulacak. Zaten 450 bin, 500 bin civarında yaptığımızda da en azından bir kişiye bir ev verecek duruma geleceğiz" dedi.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki, son yüzyılda gerek denizlerde gerek karada meydana gelen 6 üzerindeki yıkıcı deprem sayısının 231 olduğunu belirtti. Ölen vatandaş sayısının 130 bin olduğunu açıklayan Özhaseki, “Hasar, milyarlarca dolar. Bu gerçekliği bilerek hareket etmek gibi zorunluluğumuz var bizim. Biz de millet olarak biraz unutkanız. Deprem olunca hep beraber dizimize vuruyoruz, yardımlara koşuyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. İnançlı insanlarız, Allah'a havale ediyoruz, dua ediyoruz, gayret ediyoruz. Sonra dönüp yine yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

"Açık duyuruda bulunuyorum. Lütfen, mahallelerinizi gözden geçirin çöküntü alanlarını tespit edin"

Olası İstanbul depreminin de kapıda olduğunu belirten Bakan Özhaseki, konuşmalarında özellikle vurgu yaparak depreme karşı herkesi tedbirli olmaya davet etti. Özhaseki, şu ifadeleri kullandı:

“Arkadaşlar lütfen, ne olur aklımızı kullanalım. Mesela burada oturan herkes evini bir kere ölçtürsün. Ne olur ya! Çevresine etki etsin. Mesela sizler etkili insanlarsınız. Yeni belediye başkanlarımızı seçildi, hayırlı olsun. Hiçbirisini ayırmadan söylüyorum. 'Merhaba' dediğimiz insanlar var. Bu işlerde yapılabilecek tek şey, böyle deprem ülkesi diye tarif ettiğimiz yerlerde yapılabilecek tek şey, kadim bir şehirseniz kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşümün 3 tane de ayağı vardır. Birisi bakanlık.. Ben daha önce de bulundum bu makamda, 20 küsur sene belediye başkanlığı var. 30 yılım bu işlerin içerisinde geçti. Açık duyuruda bulunuyorum. A'dan Z'ye hangi parti varsa var. Lütfen ne olur, mahallelerini bir gözden geçirsinler, çöküntü alanlarını bir tespit etsinler. Sonra gitsinler vatandaşlarla görüşsünler. İkna etsinler. Çünkü ikinci ayağı, bakanlığın neticesinde arkasından belediyeler geliyorlar. Tabii 3'üncü ayağında da vatandaşlar var. Sonra gelsinler, kapı sonuna kadar açık. Elimde ne imkan varsa paylaşmaya hazırım. Çünkü korkulan deprem kapıda gibi görünüyor. Sizler lütfen tanıdığınız belediye başkanlarını sıkıştırın. İstanbul'da birisi belediye başkanıysa ve görevi bitip giderken geriye dönüp baktığında vicdanen huzur içerisinde gidecekse, İstanbul'u depreme hazırlamak gibi birinci derecede çok önemli bir görevi var. Uyarın arkadaşları, söyleyen arkadaşlara, rica edin arkadaşlardan. Hatırınızı da kullanın. İnsan insandan çok etkileniyor, sözlerden çok etkileniyor. Kapımızda bekleyen böyle bir tehlikenin de uyarılması gerektiğini düşünüyorum”

Tören sonrası Fuar Dergisi mikrofonlarına konuşan Mehmet Özhaseki, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün burada anlamlı bir ödül törenine, İstanbul Sanayi Odamız ev sahipliği yaptı. Kendilerini tebrik ederiz. Bu konudaki gerek inovasyon, gerek çevreci yaklaşım, gerek sürdürülebilirlik konularındaki titizlikleri ve hassasiyetleri gerçekten takdire şayan. Ben de böyle bir toplantıya katılmaktan onur duyuyorum. Zaten İstanbul sanayisi hepimizin göz bebeği, bir sanayi grubudur. Türkiye'nin kalbi diyebiliriz. Böyle bir ortamda arkadaşlarımızın değişime ayak uydurarak yenilikçi bir takım tavırlar içerisinde olmaları gerçekten güzel bir hadise. Başta Erdal Başkanımızı tebrik ediyorum, ödül alan tüm firmalarımızı tebrik ediyorum. Allah kolaylık versin. Güzel günlere inşallah. Çok teşekkürler"