EKONOMİ

MÜSİAD Kadın Uluslararası Farkındalık Zirvesi, Emine Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleşti

Abone Ol

MÜSİAD bünyesinde kurulan, kadın girişimci potansiyelinin nitelik bakımından geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için faaliyetler gerçekleştiren MÜSİAD Kadın, bu yıl IAS International Awareness Summit- Uluslararası Farkındalık Zirvesi”nin ikincisini gerçekleştirdi.

MÜSİAD Kadın tarafından organize edilen Uluslararası Farkındalık Zirvesi 19 Ekim Cumartesi günü MÜSİAD Genel Merkezinde T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Yönetim kurulu üyeleri ve 800’den fazla katılımcı ile MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Açılışta konuşmalarını gerçekleştiren MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, 34 yıl önce temelleri atılan MÜSİAD için, “Her geçen gün bu bereket çoğaldı ve yayıldı” ifadelerini kullandı.

Gerçekleşen zirvenin iş dünyasında önemli rol oynayan kadınlara vizyoner bir bakış açısı kazandıran, yeni ve farklı fikirler sunan, geleceğin iş dünyasında kadınlara daha fazla alan açmak adına çaba gösteren çok önemli bir zirve olduğuna dikkati çeken Asmalı, "IAS International Awareness Summit – Uluslararası Farkındalık Zirvesi"nin toplumsal sorunları tespit etmek, yaşanan problemlerle ilgili farkındalık kazandırmak, sunulan çözüm yollarıyla beraber sonraki süreçlerde gerçekleştirilecek politikalar için altyapı oluşturmayı hedeflediğini belirtti.

"Kadınların güçlenmesi ve şiddetin son bulması için hep birlikte çalışmalıyız"

Son yıllarda artan kadın istihdamı ve girişimciliğe değinen Asmalı, son 20 yılda kadınların istihdam oranının yüzde 17,7’den, tarihin en yüksek seviyesi olan yüzde 32,6’ya yükseldiğini belirtti. Asmalı, 12.Kalkınma Planı kapsamında 2028 yılı sonuna kadar kadın iş gücüne katılım oranının yüzde 40,1’e, kadın istihdam oranının yüzde 36,2'ye yükseltilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Asmalı, kadınların iş gücüne katılımlarını artıracak girişimcilik, finansal ve dijital okuryazarlık, kooperatifçilik gibi alanlardaki programların kapsamları genişletilerek yaygınlaştırılacağını ifade ederek şöyle dedi:

"Kadın girişimci oranında da 2002'den günümüze önemli düzeyde bir artış olmuştur. 2002'de kadın girişimci oranı yüzde 13,1 iken 2023'te bu oran yüzde 17,4'e yükselmiştir. Bu verilerden de anlıyoruz ki özellikle son 20 yıldır kadın istihdamında ve girişimciliğinde anlamlı bir değişim yaşanmıştır. Bu gelişmeler ekonomik kalkınma açısından olumlu bir artıdır. Kadınların iş gücüne katılımı ve girişimcilikteki artışları hem bireylerin hem de toplumumuzun kalkınması için son derece önemlidir. Ancak bu değişimin sadece iş hayatında değil evde de başlaması çok önemlidir. Ev kadınlarının emeği ve katkıları toplumumuzun gelişimi için hayati öneme sahiptir”

Asmalı:

"Son zamanlarda artış gösteren ve toplumun her kesiminde tedirginlik ve korku oluşturan bu tür olaylar hepimizi derinden yaralamakta ve toplumsal huzurumuzu tehdit etmektedir. Kadınların güvenliğini ve haklarını korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu tür şiddet olaylarını kınıyor ve bir daha yaşanmaması için toplum adına el birliğiyle mücadele etmemiz gerektiğine inanıyorum

Kadınların güçlenmesi ve şiddetin son bulması için hep birlikte çalışmalıyız. İlave olarak kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha fazla yer alabilmesi için devlet politikanın ve iş dünyasının desteği kritik öneme sahip. Kadın girişimcilerin ve çalışanların karşılaştığı engellerin kaldırılması ve eşit fırsatlar sunulması ve kadınların liderlik pozisyonlarda daha fazla yer alması için gerekli adımlar atılmalıdır. Bu şekilde kadınların toplumun her alanında daha güçlü ve daha etkin olmasını sağlayabiliriz”

Programın açılış konuşmalarını gerçekleştiren, MÜSİAD Kadın Başkanı Meryem İlbahar Koca, zirvede yaptığı konuşmada, kadınların toplumsal rollerine dikkat çekerek, MÜSİAD Kadın’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerle iş dünyasında, sosyal sorumluluk alanlarında ve aile hayatında kadının gücünü ortaya koyduğunu belirtti. Koca, zirvede paylaştığı vizyon ile kadınların hem iş hem de aile hayatında sürdürülebilir bir denge kurarak topluma katkıda bulunduklarını vurguladı.

“Aileyi ifsad etme hareketiyle, nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzun farkındayız”

Meryem İlbahar Koca, özellikle “Bize Fark Etmez” mottosuyla düzenlenen zirvenin önemine değinerek; “Su damlasının hangi toprağa düştüğü fark etmez; özü itibariyle, filizlendirir ve hayat verir. Hayattaki rollerimiz de işte böyledir. Ortamlar ve koşullar değişse de, bulunduğu konumla ahengi yakalar ve özünden bir şey kaybetmez” dedi. “Duruşuyla, kimliğiyle, değerleriyle ve fıtratına uygun var olma çabasıyla, her insan biriciktir. Tıpkı, büyük bir orkestra gibi… Her enstrüman kendine özgü bir ses çıkarır, bu sesler bir araya geldiğinde, ortaya çıkan çok sesli melodi, dünyanın en güzel eserine dönüşür” ifadelerini kullandı.

Koca, “Dünyamız, insani ve ahlaki değerlerin, yerle bir edildiği bir dönemden geçiyor. Aileyi ifsad etme hareketiyle, nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzun farkındayız. Tehdit altında olan, sadece değerlerimiz değil, istikbalimiz olan çocuklarımız, yarınlarımızdır” dedi.

Yakın zamanda da sıkça karşılaştığımız aile içi ve kadına şiddet olaylarına da değinerek; “Aile kurumunun temsiliyetine büyük zarar veren, aile içi şiddete karşı, topyekün mücadele şarttır” dedi ve bu konularda alınacak tüm aksiyonların daha etkin şekilde sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Meryem İlbahar Koca, çalışan ve üreten kadınlara odaklanmanın yanı sıra, kadınların hayattaki diğer rollerini de dikkate alarak bütüncül bir yaklaşım sergilemenin önemine vurgu yaptı. Zirvede, kadınların iş ve aile hayatında denge kurma yöntemleri, başarı yolunda karşılaştıkları zorluklar ve bu süreçteki sinerjinin nasıl bir güç kaynağı haline geldiği ele alınacak. Koca, "Bu yıl konseptimize farkındalık ödüllerini ekledik. Alanlarında büyük başarılara imza atmış değerli isimlere, Emine Erdoğan Hanımefendi'nin katılımlarıyla ödüllerini takdim edeceğiz. Bu ödüller, sadece bireysel başarılar için değil, aynı zamanda toplumlarına ve gelecek nesillere ilham vermeleri açısından da önem taşımaktadır. Her ödül sahibi, vizyonerlikleri, cesaretleri ve liderlikleriyle örnek teşkil etmektedir," dedi.

Koca, "Hayattaki tüm rollerimizi ahenk içinde işleyebilme yeteneğimiz, zenginliğimiz ve gücümüzdür. Kadim medeniyetimiz, bu ahengi yakalamış ilham verici kadın hikayeleriyle doludur," şeklinde konuştu. Ardından, Cumhurbaşkanı'nın liderliği sayesinde Türkiye markasının uluslararası alanda tanınır hale geldiğini belirterek, üreten ve girişimci kadınlara sunulan desteklerle ulusal ve uluslararası ticarette daha sağlam adımlar attıklarını dile getirdi.

"Bu bağlamda, cesaret veren Cumhurbaşkanımıza ve her zaman desteklerini esirgemeyen kıymetli Hanımefendi'ye teşekkür ederiz. Üstlendiğimiz görevleri en iyi şekilde yerine getirmek, hem bizim hem de bizden sonrakilerin sorumluluğudur. Kadın ve gençlik yapılanmalarıyla, 14 bin kişilik büyük aile olan MÜSİAD, her daim kadınların yanında olmaya devam edecektir," diyerek sözlerini tamamladı.

Emine Erdoğan, Uluslararası Farkındalık Zirvesi’nde “Kadın” Vurgusu Yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, MÜSİAD Kadın tarafından düzenlenen Uluslararası Farkındalık Zirvesinde yaptığı konuşmada, son 20 yılda Türkiye’de kadın haklarına yönelik birçok reform gerçekleştirdiklerini belirtti. "Kadınlarımızın haklarını güvence altına alan, toplumsal hayattaki konumlarını sağlamlaştıran güçlü bir hukuksal altyapı oluşturduk ve bu temelin üzerine her gün yeni düzenlemeler ekleniyor," dedi.

Kadının Toplumdaki Yeri ve Katkısı

Erdoğan, kadınların sosyal kalkınmanın temel gücü olduğunu vurgulayarak, sağlıklı ve güçlü bir toplumun kadınların sağlığı, güvenliği ve ekonomik güçlenmesiyle mümkün olabileceğini söyledi. "Kadınlar, aile yapısının temel taşı ve gelecek nesillerin yetiştiricisidir," diyerek, onların emeğinin sadece iş unvanlarıyla değil, aileden üretime her alanda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Emine Erdoğan, kadınların aklı, zekası, şahsiyeti ve değerleriyle üretim hayatında yer almasının adalet ve hakkaniyetin gereği olduğunu anlattı.

Ayrıca, empati kurma, duyguları anlama ve yönetme becerisi yüksek kadınların çalışma hayatında güçlendirilmesinin daha adil ve yaşanabilir bir dünyanın anahtarı olduğunun altını çizen Erdoğan, "Gerçek anlamda bir güçlendirme içinse kadının hayattaki tüm rollerini kapsayan bütüncül ve denge odaklı bir yaklaşım gerekir. Kadınlar, tabiatındaki çok yönlülük ve hızlı adapte olma becerisiyle elbette birçok sorumluluğu sırtlanabilir, farklı durum ve şartlara hızlı uyum sağlayabilir. Buradaki anahtar kelime, bu çeşitli roller arasındaki dengedir." dedi.

Kadınların Karşılaştığı Zorluklara Çözüm Arayışı

Erdoğan, kadınların iş ve aile hayatı arasında denge kurarken yaşadığı sorunlara dikkat çekti: "Kadınların emeği işgücüne katılımla sınırlı görülmemeli. Onlar tarlada, evde, sanatta da üretimin bir parçasıdır." AK Parti döneminde sağlanan evde bakım desteği, doğum izni ve kreş gibi düzenlemelerin bu çabaların bir parçası olduğunu belirtti.

Ayrıca, “"Bugün iş hayatında kadınların sorunları konuşulurken evi ve işi arasında savrulan kadınların, tırnak içinde 'eşitlik' adı altında sarf ettikleri insanüstü efor ve yaşadıkları çelişkiler göz ardı ediliyor. Öte yandan, kadın emeği yalnızca ünvanlar ve işgücüne katılım üzerinden değerlendiriliyor. Oysa kültürümüzde kadın, tarlayı sürerken de, bir çocuğu yetiştirirken de, aileyi idame ettirirken de üretendir. Önümüze gelen bir tas çorba, yemenideki oya, kilimdeki desen ve arkamızdan okunan her bir duada kadın emeği vardır.”

Erdoğan, kadınların hayatın tüm alanlarında kendi tabiatlarıyla var olmaları sağlandığında, adalet ve denge ekseninde bir dünyanın oluşacağını kaydederek, bu yüzden, kadınların aile hayatına yönelik esnek uygulamaların tüm sektörlerde yaygınlaşmasının öncelikleri olması gerektiğini bildirdi.

Kadınlara Tavsiyelerde Bulundu

Erdoğan, MÜSİAD Kadın'ın kurulduğu günden bu yana, iş hayatında kadına dair tüm meseleleri hakkaniyet çerçevesinde ele aldığını ve bu amaçla birçok nitelikli projeyi hayata geçirdiğini dile getirerek, "Dönüşüm Evden, Eğitim Anneden" projesiyle Sıfır Atık Hareketi'ne sundukları katkılar için MÜSİAD Kadın’a teşekkür etti.

Kadınların, geleceğin inşası konusundaki önemine değinen Erdoğan, "Elimizdeki dünya, insanlığın değerleriyle birlikte parça parça dağılırken kadın duyarlılığına, sezgisine ve şefkatine hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. İçinde çocuklarımızın yaşamasına razı olacağımız geleceğin dünyasını kadın eli değmeden inşa edemeyiz. Tüm yıkımlara ve kayıplara rağmen, elindeki imkanlarla her gün yaşamı yeniden kuran Filistinli kadınlar, daha yaşanabilir bir dünya umudumuzu ayakta tutuyor. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, bugün dünyadaki bütün kadınların aynı fırsatlara sahip olması için emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum." şeklinde konuştu.

İlham Veren İsimlere Ödül Takdim Edildi

Zirve kapsamında Alev Alatlı’yı temsilen kızı Funda Aktan’a, Prof. Dr. Ümit Meriç’e, Prof. Dr. Nurhan Ataso’a ve BAYKAR Finans Grubu Başkanı Canan Bayraktar’a Farkındalık Ödülleri verildi.