Afrika Pazarı ve Türkiye’nin yeni ticaret fırsatları, 11. WCI Forumu'nda detaylı olarak ele alınıyor. Forum, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Afrika kıtasından önemli devlet adamlarının katılımıyla gerçekleşti. Bu yıl “Afrika’ya Yatırım, Geleceğe Yatırım” temasıyla gerçekleşecek olan forumda, Türkiye ile Sahra Altı Afrika ülkeleri arasında yeni ticaret köprülerinin kurulması hedefleniyor. 1.500 Afrikalı alıcı ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen 500 KOBİ temsilcisinin katıldığı etkinlikte, iş görüşmeleri gerçekleştiriliyor ve Afrika'nın artan ticaret talepleri değerlendiriliyor.

D S C02585

WCI Forum Başkanı Utku Bengisu, Afrika pazarının Türkiye’nin ihracatında yaratacağı yeni fırsatlara dikkat çekerek, bu etkinliğin iki bölge arasındaki ticari ilişkileri güçlendireceğine vurgu yaptı. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat açılış konuşmasında yaptığı konuşmada, 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki ticaret hacminin 2023'te 37 milyar dolara yükseldiğini belirterek, "Bu yılın ilk 9 ayında da Afrika-Türkiye ticaret hacmi 27 milyar dolara yaklaşmıştır." dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin Afrika’ya uzak gibi gösterildiğini ancak bu algının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Türkiye'nin güney illerinden bir saatlik uçuşla kıtaya ulaşılabiliyor” dedi. Ayrıca, Afrika ile Türkiye arasındaki tarihi bağların çok derin olduğunu vurguladı.

Bolat, 2013 yılından itibaren Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerini “Afrika Ortaklık Politikası” çerçevesinde geliştirdiğini belirterek, “Bu politikanın diplomatik ilişkilere yansıması olarak, Afrika ülkelerindeki büyükelçiliklerimizin sayısı 2003 yılında 12 iken 2024 yılında neredeyse 4 katına çıkarak 44’e ulaşmıştır. Yakın gelecekte de bu sayı 50’yi aşacak” diye konuştu. Ticaret müşavirliklerinin sayısına da dikkat çeken Bolat, “2003 yılında sadece 4 Afrika ülkesinde ticaret müşavirlerimiz vardı. Bugün bu sayı 31’e çıkmış durumda” ifadesini kullandı.

“Bu yıl dünyada en hızlı büyümesi beklenen 20 ülkenin 11’i Afrika kıtasında yer alıyor”

Cevdet Yılmaz: Yükseköğretim de dahil eğitim bütçemizi 2025'te 2 trilyon 181 milyar liraya yükseltiyoruz Cevdet Yılmaz: Yükseköğretim de dahil eğitim bütçemizi 2025'te 2 trilyon 181 milyar liraya yükseltiyoruz

Afrika’nın ekonomik potansiyelini vurgulayan Bolat, “Afrika, uluslararası sistemde giderek daha etkin bir rol oynayan ve küresel sahnede ağırlığı artan bir aktör haline gelmiştir” dedi. Kıtanın 2024 yılında %3,7 büyüme ile 3 trilyon dolarlık GSYH'ye ulaşmasının beklendiğini belirten Bolat, “Bu yıl dünyada en hızlı büyümesi beklenen 20 ülkenin 11’i Afrika kıtasında yer alıyor” dedi. Afrika’nın genç nüfusu, artan şehirleşme oranı ve yatırımlarla gelecekte önemli bir cazibe merkezi haline geleceğini de ekleyen Bolat, “Gelişmeler, Afrika'nın önemli bir cazibe merkezi olacağına işaret ediyor” diye konuştu.

Türkiye’nin Afrika’ya ihracatına değinen Bolat, “2003 yılında Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2023’te 37 milyar dolara ulaşmış bulunmaktadır” dedi. İhracatın 2,1 milyar dolardan 22 milyar dolara, ithalatın ise 3,3 milyar dolardan 15 milyar dolara çıktığını belirten Bolat, “Bu yılın ilk 9 ayında Afrika-Türkiye ticaret hacmi 27 milyar dolara yaklaşmıştır. Bunun 15,8 milyar dolarını Türkiye'nin ihracatı, 11,1 milyar dolarını ise Afrika'nın bize ihracatı oluşturmuştur” ifadesini kullandı.

“Afrika'da üstlenilen müteahhitlik projelerinin toplam değeri 91,5 milyar dolara ulaşmıştır”

Afrika’daki Türk yatırımlarının artışını değerlendiren Bolat, “2003’te Türkiye'nin Afrika ülkelerindeki yatırımları 67 milyon dolardı. 2023 itibarıyla bu rakam 10 milyar dolara yükselmiştir” diyerek, Afrika’da 100 bin kişinin bu yatırımlar sayesinde istihdam edildiğini belirtti. Türk firmalarının Afrika’da üstlendikleri müteahhitlik projeleri hakkında da bilgi veren Bolat, “Afrika'da üstlenilen müteahhitlik projelerinin toplam değeri 91,5 milyar dolara ulaşmıştır” diye konuştu.

Afrika ile yeni anlaşmalar yapmayı hedeflediklerini belirten Bolat, “Afrika ülkeleri ile sadece ticari ve ekonomik alanda değil, birçok farklı alanda işbirliği yapıyoruz. THY'nin Afrika'da uçtuğu destinasyon sayısı 62'ye ulaştı ve Afrika’yı tüm dünyaya bağlayan transit rotalarla hizmet veriyoruz” dedi. Ayrıca, “31 Afrika ülkesiyle Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması imzaladık. Fas, Tunus, Mısır, Morityus ve Sudan ile de serbest ticaret anlaşmalarımız var” diye ekledi.

Son olarak, Bolat 2025 yılında düzenlenecek olan Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu hakkında bilgi vererek, “2025 Ekim'de beşincisini düzenleyeceğiz ve tüm Afrika ülkelerinden bakanlarımızı, misafirlerimizi ağırlamaktan onur duyacağız” dedi. Forumun ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağını belirten Bolat, Türkiye’nin Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkileri artırmak için hazır olduğunu ifade etti.

Editör: Sude Yılmaz