İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından hazırlanan "TR-METALENDEKS Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi"nin ocak ayı sonuçları açıklandı. Zorlu pazar koşulları, belirsizlikler ve yurtiçinde artan maliyetlere rağmen endeks yeni yıla ümitli bir başlangıç yaparak, aralık ayındaki 124,9 seviyesinden sınırlı bir artışla 125,2 puana yükseldi. İhracat değer endeksi ise ihracat birim fiyatlarındaki artışın etkisiyle 144,9 puandan 150,0 puana çıktı.
Metal sanayi ihracat miktar endeksi, kasım ve aralık aylarındaki düşüşün ardından ocak ayında hafif bir yükseliş gösterdi. Küresel pazarlardaki durgunluk sürerken, endeks aralık ayındaki 124,9 puan seviyesinden ocak ayında 125,2 puana ulaştı. Ocak ayında ABD dolarının güçlenmesi metal fiyatlarını baskılarken, jeopolitik gelişmelerin etkisi sürdü ve korumacılık önlemlerine dair endişeler artmaya başladı. Türk lirasının ocak ayında reel olarak değer kazanmaya devam ettiği gözlemlendi.
Metal sanayi ihracat birim değer endeksi, miktardaki sınırlı artışa ve birim fiyatlardaki yükselişe bağlı olarak ocak ayında yükseliş gösterdi. Değer endeksi 144,9 puandan 150,0 puana çıkarken, ihracat birim değer endeksi de aralık ayındaki 116,1 puandan 119,8 puana ulaştı. Dünya metal fiyatlarının sınırlı ölçüde artmasına rağmen, ihracat pazarlarında fiyat baskısı devam etti. Tüm bu faktörlere karşın, ihracat birim değer endeksi yeni yıla yükselişle başladı.
İhracat ortalama birim fiyatları aralık ayında 4,34 dolar/kg iken ocak ayında 4,48 dolar/kg olarak gerçekleşti. Dünya metal fiyatlarında yaşanan sınırlı artışlara rağmen, özellikle bakır ve alüminyum fiyatlarının yalnızca ayın son haftasında sınırlı yükselmesine rağmen ihracat birim fiyatlarındaki belirgin artış dikkat çekti.
Ocak Ayı Değerlendirmesi
Ocak ayında TR-METALENDEKS, pazarlardaki durgunluk, jeopolitik gelişmeler, ABD dolarının güçlenmesi, metal fiyatlarındaki durağanlık ve ticarette korumacılık adımlarının etkisini hissetti. Yurtiçinde ise yüksek enflasyon ekonomik dengeleri zorladı. Türk lirası reel olarak değer kazanmaya devam ederken, Merkez Bankası ocak ayında ikinci faiz indirimini gerçekleştirdi.
Yapılan değerlendirmede, "Ocak ayında TR-METALENDEKS'in değer ve ihracat birim değer endeksleri birlikte yükseldi. Miktar endeksi hemen hemen aynı kaldı. Küresel metal fiyatlarının durağan olduğu bir ortamda ihracat birim fiyatlarındaki artış önemli bir başarı olarak değerlendirildi" ifadelerine yer verildi.
KÜRESEL EKONOMİDE YENİ BİR DÖNEM AÇILACAK
2025 yılının ilk ayında ABD'de yeni yönetimin göreve gelmesiyle birlikte uygulamaya başladıkları ekonomi ve ticaret politikaları belirleyici olmaya başladı. Ticarette korumacılık tarafında ilk adımlar atılırken, Meksika ve Kanada'ya yüzde 25 ithalat vergileri getirildi, ardından uygulama 1 ay ertelendi. Çin'e ise ilave yüzde 10 ithalatta vergi gelirken, Çin de karşı adımlar attı.
ABD merkez bankası ocak ayında faiz indirimine ara verdi, Avrupa Merkez Bankası ise faiz indirimlerini sürdürdü. ABD doları güçlenmeye, birçok ülke para birimi değer kaybetmeye devam etti.
Yılın ilk ayında yaşanan bu gelişmeler ile küresel ekonomide durgunluk sürdü. Küresel sanayi PMI verisi ocak ayında her ne kadar 50,1 puana çıkıp genişleme bölgesine geçse de zayıf kalmaya devam etti.
Ocak ayında yaşanan ekonomik, siyasi ve jeopolitik gelişmelerin ve beklentilerin oluşturduğu koşullar içinde küresel metal sanayinde faaliyetler zayıf seyrini sürdürüyor. Küresel metal sanayi üretim PMI verisi 47,2 puandan 47,3 puana çıkarken üretimde daralma devam etti. Alınan siparişler PMI verisi ise 45,0 puandan 49,8 puana sert bir artış gösterdi.
AVRUPA'DAKİ DURUM TÜRKİYE İÇİN ENDİŞE VERİCİ
Avrupa metal sanayi PMI verileri de yeni yılın ilk ayında zayıf kaldı, 40,0'dan 40,7'ye çıktı. Alınan siparişler PMI verisi ise 38,8 puandan 37,2 puana düştü. Avrupa'daki metal sanayi verileri yüksek daralmaya işaret etmesi, Türk metal sanayi ihracatı için de endişe yaratıyor.
Yeni yılın ilk aylarında da talebin zayıf kalacağı tahmin edilirken, 2025'te daha az sayıda faiz indirimi bekleniyor. ABD'de yeni yönetim ile başlayan jeopolitik sorunlardaki gelişmeler ve ABD'nin ithalatta vergi uygulamaları kararları izlenmeye devam edilecek. Kısa vadede metal fiyatlarının bir süre daha zayıf kalması ve ABD dolarının güçlenmesi beklenirken, ihracat endekslerinde toparlanma için bir süre daha geçmesi gerekiyor.
SIKILAŞTIRMA POLİTİKALARI REEL SEKTÖRÜ ZORLUYOR
2025 yılının ilk ayında enflasyonun beklentileri aşarak yüzde 5'in üzerinde gerçekleşmesi, enflasyondaki düşüşün sağlanması için uygulanan sıkı para politikaları tahminlerden daha uzun sürebileceğine işaret ediyor. Nitekim merkez bankası 2025 yılsonu enflasyon hedefini de yüzde 21'den yüzde 24'e çıkarırken, faiz indirimlerine ilişkin beklentiler azalmaya başladı.
Sıkılaştırma politikaları reel sektörü zorlamaya ve yurtiçinde talebi sınırlamaya devam ediyor. Aynı anda yurtdışı pazarlarda da toparlanmanın ötelenmesi, sanayi üretiminde ivme kaybını beraberinde getiriyor. Türk sanayisinin en önemli göstergelerinden olan İSO Sanayi PMI verisi yeni yılın ilk ayında düşerek 48,0 puan ile daralma bölgesinde kaldı. Yüksek finansman maliyetlerinin yanında yeni ücret artışlarının maliyetleri önemli ölçüde yükseltmesi, ihracatı zorlamaya devam ediyor.
BEKLENTİLER NE DİYOR?
Her ay yapılan beklenti anketi ile oluşturulan beklenti endeksi ocak ayı sonuçlarına göre, ihracat pazarlarında toparlanma işareti henüz görülmezken, yurtiçinde uygulanan sıkılaşma politikalarının girdi stoklarında azaltıcı etkileri ise görülmeye başlandı.
Ocak ayı beklenti endeksine göre, alınan ihracat siparişleri ocak ayında sınırlı düşüş gösterdi ve pazarlarda durağanlık devam etti. Siyasi ve jeopolitik gelişmeler pazarları baskılarken, korumacılık önlemleri beklentileri artıyor. Ocak ayında alıcıların fiyat baskısı ve fiyat indirim taleplerinin devam etmesine ve metal fiyatlarının da gerilemesine rağmen ocak ayında alınan siparişlerde ihracat birim fiyatları sınırlı ölçüde yükselmeyi başardı.
Sipariş alınan müşteri sayısındaki genel daralma eğilimi yavaşlayarak da olsa sürüyor. Alınan ihracat siparişlerindeki kar marjları artan küresel rekabetin baskısı altında kalmaya ederken, kar marjlarındaki düşüş yavaşla eğiliminde. Alınan ihracat siparişlerinde tahsilat süreleri ise ocak ayında çok sınırlı ölçüde uzadı.
Ekonomideki sıkılaştırma politikalarının etkileri ile yurtiçinden alınan siparişler ocak ayında geriledi. Bu düşüş üretimi sınırlamaya devam ederken, hammadde ve girdi stokları bir önceki aya göre sınırlı bir artış gösterdi. Ocak ayında yurtiçi ve ihracat siparişlerinin oluşturduğu ihtiyaca bağlı olarak hammadde ve girdi stokları durağanlaştı. Nihai ürün stokları ise aralık ayından sonra ocak ayında da sınırlı ölçüde arttı.
'ÖNÜMÜZDEKİ FIRSATLARI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ'
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, yaşanan zorluklara rağmen birim fiyatlardaki yükselişin kendileri için umut verdiğini ve yıla iyi bir başlangıç yaptıklarını söyledi.
Suriye'deki savaşın bitmesi ve ABD'de Trump yönetiminin Çin'e getireceği kısıtlamaların yılın son aylarında Türkiye üzerindeki olumlu etkilerinin görülmeye başladığını anlatan Tecdelioğlu, bu gelişmelerin 2025'te yeni fırsatlar yaratabileceğini ifade etti. Türkiye için en büyük fırsatların çevremizdeki savaşların bitmesi ve bölgenin normalleşmesiyle çıkacağını belirten Tecdelioğlu, sadece Suriye'de müteahhitlik hizmetleri başta olmak üzere en az 10 milyar dolar ve üzerinde bir ekstra pazar oluşabileceğine dikkat çekti. Türkiye üretimde ve tedarikte çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Tecdelioğlu, Çin ve Uzakdoğu'ya karşı örülen duvarların Türkiye'nin dünyaya partner olabilecek ülke konumunu güçlendirebileceğini belirtti.
Tecdelioğlu, "Dünyada tedarik zincirinde en önemli ülkelerden birisiyiz. Kaliteli üretimin yanında hızlı teslimatımız, parsiyel mal üretme becerimiz ve güçlü bankacılık sistemimiz bizi öne çıkarıyor. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.