Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretimi verilerini yayımladı. Buna göre, ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, haziran ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %6,4 artarak 921 bin 867 tona yükseldi. Ocak-haziran döneminde ise bu miktar, geçen yılın aynı dönemine göre %8,1 artışla 5 milyon 697 bin 140 ton olarak kaydedildi.
Haziran ayında süt işletmelerince üretilen içme sütü miktarı, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,8 azalarak 96 bin 973 ton olarak gerçekleşti. Ocak-haziran döneminde ise içme sütü üretimi yıllık bazda %2,3 artarak 777 bin 141 tona ulaştı.
Yoğurt üretimi ise haziranda geçen yılın aynı dönemine göre %10,1 artış göstererek 110 bin 227 ton oldu. Ocak-haziran döneminde de yıllık %10 artışla 622 bin 580 ton yoğurt üretildi.
Haziran ayında inek peyniri üretimi %3 azalarak 62 bin 350 ton olarak kaydedilirken, ocak-haziran döneminde bu üretim %5,7 artışla 404 bin 329 tona çıktı.
Ayran üretimi haziranda %9 artarak 76 bin 765 ton, tereyağı üretimi ise %3,6 artarak 7 bin 386 ton olarak belirlendi. Ocak-haziran döneminde ayran üretimi %14,7 artarak 439 bin 248 tona, tereyağı üretimi ise %12,3 artışla 52 bin 114 tona ulaştı.
Mayıs ayında 1 milyon 14 bin 789 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, haziranda %9,2 azalarak 921 bin 867 tona düştü. Aynı dönemde içme sütü üretimi de %19,6 azalarak 96 bin 973 tona geriledi.