Türkiye yaş meyve sebze ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14 artış göstererek 284 milyon dolar değer seviyesini gördü. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, mayıs ayında Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak sektörün bu performansa ulaşmasında yüzde 43 oranında payları olduğunu vurguladı. Ferhat Gürüz ihracat seviyesi ile ilgili olarak söz konusu dönemde bölge ihracatının 122,4 milyon dolar düzeyinde olduğunu belirtti.

“Şeftali ihracatında 1. sırada yer alıyoruz”

Türkiye yaş meyve sektörünün yılın 5. ayında 354 bin 282 ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştürdüğünü söyleyen Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, söz konusu dönemde en çok ihraç edilen ürünlerin; şeftali, kiraz- vişne ve domates olduğunu ifade etti. Ferhat Gürüz, “Mayıs ayında 81,2 milyon dolar ile şeftali 1. sırada, 34,6 milyon dolar ile kiraz-vişne 2. sırada, 28,6 milyon dolar ile domates 3. sırada yer aldı. Yılın 5. ayında ihracat hacminde en güçlü artış yakaladığımız ürünler arasında greyfurt, karpuz ve kiraz-vişne yer aldı” dedi.

En fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında Rusya, Irak, Almanya yer aldı

Türkiye'nin mayıs ayındaki yaş meyve sebze ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, “Sektör olarak Mayıs ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler; Rusya, Irak ve Almanya oldu. Rusya'ya 81,3 milyon dolar, Irak'a 49,8 milyon dolar, Almanya'ya 31,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Irak pazarında yüzde 339, Almanya pazarında yüzde 126 oranında artışlar sağladık. İhracat hacminde anlamlı artışlar sağladığımız diğer ülkeler arasında Libya, Çekya ve Gürcistan yer aldı” açıklamasında bulundu.1

“Çin ile zirai karantina protokollerinin imzalanması büyük önem taşıyor”

Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında en önemli ürün grubunun narenciye olduğunu dile getiren Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, geçen sezon 1,7 milyon ton olan narenciye ihracatının içinde bulunulan sezonda 2,3 milyon ton olarak gerçekleşmesini öngördüklerini, narenciye dış satımının artarak devam etmesi için Çin Halk Cumhuriyeti ile zirai karantina protokollerinin imzalanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin narenciye ihracatının yüzde 75'ine imza attığını kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, geçen mayıs ayında Mersin'de gerçekleştirilen Üretim Planlamasında Turunçgil Yol Haritası Çalıştayı çıktılarının hem üreticileri hem de ihracatçıları daha iyi noktalara getireceğine inandığını belirterek, “Ülkemizde narenciye üretiminde arz fazlalığı olduğu aşikardır. Plansız üretimin bu sezon da yol açtığı zararları dikkate aldığımızda Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından hazırlanan ve 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe konulan Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik narenciye sektörü için kritik önem taşıyor. Narenciye üretimini iki grupta değerlendirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Tarsus ve Adana'da geniş arazilerde yeni çeşitlerle ve modern tarım teknikleriyle üretim gerçekleştiren çiftçilerimiz artan maliyetlere rağmen üretimlerine devam edebilmektedir. Diğer taraftan, bölgemizde küçük ölçekli bahçelerde üretim yapan çiftçilerimiz zarar etmekte, ayakta kalmakta güçlük çekmektedir. Bu noktada, küçük ölçekli üreticilerimiz, önümüzdeki 5-10 hatta 15 yıllık iklim değişikliği öngörülerini dikkate alarak üniversitelerimiz, Tarım ve Orman Bakanlığımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın görüşleriyle yeni meyve türleri ekmeye yönlendirilmelidir. Bu yeni narenciye türlerini eken çiftçilerimizin ekonomik gelir elde edilinceye kadarki 4-5 yıllık sürede yaşayacağı gelir kayıpları, Bakanlığımızca telafi edilmelidir” açıklamasında bulundu.

Türkiye, EBRD’den en fazla finansman sağlayan ülke konumunda Türkiye, EBRD’den en fazla finansman sağlayan ülke konumunda

Editör: Eslem Nur KARAMAN