İnşaat sektörünün trendlerinin konuşulacağı, en yeni yapı teknolojileri ve yapı ürünlerinin sergileneceği 47. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 16-19 Nisan 2025 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. 

Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgedeki en büyük, dünyada ise beş büyük yapı fuarından biri olan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde sektördeki önemli kurum ve kuruluşların iş birliğinde, inşaat sektörüne yön veren son gelişmeleri gündeme taşıyacak.

Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, bölgedeki en etkili iş platformu olmasının yanı sıra Türk yapı sektörünün en uzun süredir düzenlenen fuarı olma niteliği taşıyor. Fuar hem yerel hem de yabancı katılımcılar için alıcılara, karar vericilere ve kanaat önderlerinden oluşan geniş bir kitleye ulaşmayı sağlayan bir ana platform görevi görüyor. 47. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul; yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri alanında yüzlerce yerli ve yabancı katılımcıyı ağırlayacak. 

Türkiye dışında Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika'dan da sektör profesyonellerini cezbeden fuar, yeni iş birlikleri kurulmasında da önemli bir rol oynuyor. Bu yıl İtalya, Avusturya, Kore Cumhuriyeti, Çin, Portekiz, Tayland, Bulgaristan, Rusya ve Mısır’dan yabancı katılımcılar fuarda yer alacak. Kore’den DSP firması, büyük bir stantta özel bir proje ile katılım sağlayarak Asya pazarındaki güçlü konumunu fuara taşıyacak. Mısır ise bu yıl hem ilk kez hem de pavilyon olarak fuarda yer alacak. Her sene olduğu gibi Çin, en büyük metrekare alanla en geniş katılımı gerçekleştirirken, ilk kez katılacak olan Tayland’dan da iki firma fuara dahil olacak. 250’nin üzerinde firma ise 16-19 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenecek fuar için şimdiden yerini ayırttı.

Eurasia Rail, Yüzlerce Katılımcıyı Sektörün Önde Gelen İsimleriyle Bir Araya Getirmeye Hazırlanıyor! Eurasia Rail, Yüzlerce Katılımcıyı Sektörün Önde Gelen İsimleriyle Bir Araya Getirmeye Hazırlanıyor!

BAU 2025 ile Verimli İş Birliği

BAU 2025 ile önemli bir partnerlik anlaşması imzalayan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, global alandaki etkisini artırmak adına 13-17 Ocak 2025 tarihleri arasında Münih’te düzenlenen fuara stantlı olarak katılıp sektör paydaşlarıyla buluştu. 

BAU 2025’e dair açıklamalarda bulunan Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin, “BAU 2025 süresince gerek potansiyel katılımcı gerekse ilgili satın almacılar ile bir araya gelebildik. Normal şartlarda dijital platformlardan ulaşabildiğimiz sektör profesyonelleri ile bire bir görüşmek adına BAU Fuarı’na katılmak, bizim için doğru bir karar oldu. Uluslararası olarak Yapı Fuarı’nın bilinirliğinin son hız devam ettiğini bizzat standımıza gelen ziyaretçilerden duymuş olduk. 5 günün sonunda var olan networkümüze yenilerini de ekleyerek fuarı bitirmiş olduk. Şimdiden yeni iş birlikleri geliştirmek ve satın alma niyetinde olan ziyaretçilerimiz, bizimle irtibata geçmeye başladı. Hatta ürün bazında üretici firma soran mailer de alıyoruz. Bu anlamda Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, yakın çevresi için sektörel anlamda köprü niteliğinde olduğunu yeniden göstermiş oldu.”

Turkeybuild İstanbul 2025: İnovasyon ve İş Birliği Dolu Bir Etkinlik Programı

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 2025, bu yıl mimarlık dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirerek heyecan verici bir etkinlik programına ev sahipliği yapacak. Sektörde tanınmış ve başarılı projelere imza atmış mimarlarla iş birliği içinde tasarlanan bu program, inşaat sektörünün geleceğine ışık tutacak.

Yapı Arena etkinlikleri, mimarlık ve yapı sektörünün geleceğini şekillendirmek, yenilikçi çözümler sunmak ve sektöre ilham vermek için konularında uzman gün eş küratörleri ve Yapı Fuarı İçerik ve Etkinlikler ekibi tarafından dört ana tema etrafında kurgulandı. “İnovasyon”, “İyileştirme”, “Etki” ve “Birliktelik” olmak üzere, her biri sektörün farklı bir boyutuna ışık tutan 4 tema altında 4 gün boyunca yapı dünyasının ekonomik, teknolojik, toplumsal ve çevresel dönüşümü ele alınacak.

16 Nisan Çarşamba – Yapı sektörünün geleceğini şekillendiren keşifler, inovasyon ve malzeme bilimindeki dönüşümler, “Keşfin Hammadesi” teması altında ele alınacak. Solo Design & Consultancy Kurucu Ortağı, Mimar, Pasif Yapı Tasarımcısı Esra Aydınoğlu ve Döngüsel Tasarım Kurucusu, Mimar Özgül Öztürk eş küratörlüğünde kurgulanan 1. gün programında “Doğadan İlham Alan Yenilikçi Yapı Malzemeleri”, “Ekolojik Dengeyi Koruyan Akıllı Tasarımlar” ve “Geleceğe Yön Veren Teknolojiler” konuları masaya yatırılacak. Döngüsel ekonomi anlayışıyla sürdürülebilir kentleşme ve yeni nesil iş modelleri üzerinden, sektörün öncü isimleri malzeme inovasyonu, finansal sürdürülebilirlik ve start-up iş birlikleri üzerine ilham verici içgörüler paylaşacak.

17 Nisan Perşembe – “Dijital Onarım” temasında gerçekleştirilecek fuarın ikinci gün oturumlarında iyileştirme odağında “Dijital Dönüşüm ve Adaptif Kullanım”, “İyileştirici Teknolojiler”, “Yapay Zeka Ve Parametrik Tasarım Odaklı Çözümler” başlıkları, ezber bozan bakış açıları ve ilham verici sunumlarıyla uzmanlar tarafından masaya yatırılacak. İkinci günün eş küratörü Parametic Architecture Kurucusu Hamid Hassanzadeh olacak.

18 Nisan Cuma – “Etkinin Mimarisi” üçüncü günü teması olacak ve etki odağında Nobon Mimarlık Kurucusu, Mimar Dr. H. Cenk Dereli eş küratörlüğünde “Dönüştürücü Mimari ve Çevresel Etkiler”, “Tasarımın Sosyal, Ekonomik ve Çevresel Etkileri”, “İleri Dönüşüm ve Ekonomik Katkılar” başlıkları tartışılacak. Yerel yönetimler, akademi ve özel sektör arasındaki iş birliklerini güçlendirmek üzere karar vericiler ve fikir önderleri ile buluşacak.

19 Nisan Cumartesi – “Dönüşüm İçin Birliktelik” temasında son gün birliktelik masaya yatırılacak ve “İş Birliği & Katılım ile Yaratıcı, Sürdürülebilir ve Dönüştürücü Tasarımlar”, “Bireysel ve Toplumsal Dönüşüm”, “Mekansal Dönüşüm” ve “Süreçsel Dönüşüm” konuları ilham verici isimler tarafından Piknik Works Kurucu Ortağı, Mimar, Çok Yönlü Tasarımcı Oğul Can Öztunç eş küratörlüğünde ele alınacak. 

2024 yılında inşaat malzemeleri ihracat ve ithalatını etkileyen birçok gelişmenin yaşandığını belirten Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin, “2024 yılında inşaat malzemeleri ihracatı, 2023 yılına göre yüzde 0,5 azalarak 29,03 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılında ithalat ise yüzde 0,3 azaldı ve 11,31 milyar dolara indi. 2024 yılında ihracat ve ithalat birlikte çok sınırlı gerileme gösterdi. Yılın ikinci yarısında daha yüksek ihracat ve ithalat yapıldı. Dışarıda yüksek enflasyonlar karşısında uygulanan sıkı para politikaları ile inşaat sektöründe yaşanan daralmalar, inşaat malzemesi talebini de zayıflattı. Küresel ekonomide yaşanan durgunluk ve özellikle Avrupa ülkeleri ile İngiltere gibi önemli pazarlarda inşaat sektörlerinde yaşanan yavaşlama, malzeme ihracatında düşüşe neden oldu. Jeopolitik gelişmeler de birçok geleneksel ihracat pazarında yavaşlamaya yol açtı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Orta Doğu’daki çatışmalar, ihracatı olumsuz etkiledi. Rusya ve İsrail’e ihracat ise geriledi ve İsrail’e ihracat yasağı getirildi. Orta Doğu pazarları da yavaşladı. Yurt içinde ise yerel seçimler sonrası gelişmeler etkili oldu. İkinci çeyrekten itibaren ekonomi programının kararlılıkla uygulanması sonucu TL’de belirsizlik ve oynaklık azaldı. Ancak TL değer kazanmaya başladı ve bu da ihracatı zorladı. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte ise ihracatta genel bir toparlanma görüldü. İhracat, üçüncü ve dördüncü çeyreklerde bir önceki yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğine göre sınırlı ölçüde arttı” açıklamasında bulundu.

ABD’de yeni yönetimin uygulamaya başladığı ithalatta vergi uygulamalarının inşaat malzemelerini ve tedarikçileri nasıl etkileyeceğine dair belirsizlikler bulunmasına rağmen 2025’te inşaat malzemeleri ihracatında sınırlı da olsa artış olacağının öngörüldüğünü dile getiren Banu Keskin, “Gelişmiş ülkelerde faiz indirimleri ile 2025 yılında ekonomilerde ve inşaat sektörlerinde beklentilerde iyileşmeler olacaktır. Buna bağlı olarak inşaat malzemeleri ihracatı, yıl genelinde yüzde 2-3 arasında artabilir. 2025 yılı genelinde inşaat malzemeleri ithalatında ise sınırlı bir düşüş olacağı tahmin ediliyor. Ekonomide uygulanan sıkılaşma politikaları ile 2025 yılında da ithalat sınırlanabilir” dedi.