2024 aralık dış ticaret endeksleri: ihracat birim değeri yükseldi, ithalat miktarı arttı 2024 aralık dış ticaret endeksleri: ihracat birim değeri yükseldi, ithalat miktarı arttı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Fransa’nın Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir konumda bulunduğunu belirterek, 2024 yılı sonunda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 22,5 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Baran, “Pandemi öncesinde belirlediğimiz 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmış durumdayız. Ancak mevcut rakamlar, iki ülkenin gerçek potansiyelini tam anlamıyla yansıtmıyor. Özellikle Ankara’nın Fransa ile olan ticaret hacmini daha da artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Ayrıca, Yeşil Mutabakat sürecine de değinen Baran, küresel ekonomik koşullar nedeniyle bu sürecin ertelenmesi gerektiğini vurguladı.

Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont, beraberindeki Büyükelçilik Ekonomi Dairesi Başkan Yardımcısı Orhan Chiali, Konsolos Yardımcısı Valentin Allary Lacroix ve Sürdürülebilir Kalkınma Ataşesi Berat Durmuş ile birlikte ATO Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. Görüşmede, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Akça, Ali Yıldız, Halil İlik ve Yasin Özyolu da yer aldı. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda değerlendirmeler yapıldı.

Ziyarette konuşan Baran, Ankara’nın ekonomik potansiyeline dair kapsamlı bilgiler sundu. Başkentte faaliyet gösteren 13 organize sanayi bölgesinde toplam 15 binden fazla firmanın üretim yaptığını belirten Baran, Ankara’nın savunma ve havacılık sanayi, medikal sanayi, yenilenebilir enerji, iş ve inşaat makineleri alanlarında güçlü bir konuma sahip olduğunu ifade etti. Başkentte yer alan 21 üniversite, 13 Teknokent, 152 Ar-Ge Merkezi ve 36 Tasarım Merkezi ile Ankara’nın teknoloji geliştirme ve inovasyon alanında öncü bir şehir olduğunu belirten Baran, teknokentlerde 1.600’ü aşkın firmanın faaliyet gösterdiğini ve yaklaşık 16 bin kişinin istihdam edildiğini aktardı. Ankara’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yüzde 70’inin hizmet sektöründen geldiğini vurgulayan Baran, sağlık ve turizm alanlarında da önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Türkiye ile Fransa arasındaki yatırım ilişkilerine de değinen Baran, Fransa’nın Türkiye’nin ithalatında ve ihracatında altıncı sırada yer aldığını hatırlatarak, ülkede faaliyet gösteren Fransız sermayeli yaklaşık 1.700 şirketin toplam yatırım tutarının 8,5 milyar dolara yaklaştığını ifade etti. Türkiye’den de Beko, Eczacıbaşı Holding ve Otokar gibi büyük firmaların Fransa’da yatırımları olduğunu belirten Baran, “Bu yatırımları artırarak ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri daha ileriye taşımamız gerektiğine inanıyoruz. Hem ticaret hem de turizm alanında iş birliklerini geliştirmeye açığız” diye konuştu.

A T O 4223

ATO Başkanı Baran: “Schengen Vizesi İş İnsanlarını Zorluyor”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda Fransa’nın desteğini görmek istediklerini belirterek, özellikle Schengen vizesi uygulamalarının iş dünyası üzerinde yarattığı zorluklara dikkat çekti. Fuar, B2B görüşmeleri ve ticaret amacıyla yurt dışına gitmek isteyen iş insanlarının vize süreçlerinde büyük engellerle karşılaştığını ifade eden Baran, bu durumun ekonomik iş birliklerini olumsuz etkilediğini söyledi. Ayrıca, Yeşil Mutabakat süreci ve küresel ekonomik gelişmelere değinen Baran, sürecin ertelenmesi gerektiğini vurguladı.

Fransa Büyükelçisi Dumont: “30 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi İçin Çalışıyoruz”

Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont ise, Eylül 2023’te güven mektubunu sunduğunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Türkiye-Fransa ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma sözü verdiğini hatırlatarak, “Ülkelerimiz arasındaki ticaretin dengeli bir şekilde gelişmesinden memnunuz. Bu hacmi daha da artırmak ve ticari iş birliklerimizi nasıl geliştirebileceğimizi detaylı şekilde ele almak istiyoruz” dedi.

Yeşil Mutabakat sürecine de değinen Dumont, sürdürülebilir sanayi yatırımlarının artırılmasının önemine işaret ederek, “Geleceğin sanayisini nasıl güçlendirebileceğimize ve yatırım iş birliklerimizi nasıl geliştirebileceğimize dair çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

AB ile Türkiye ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Dumont, Fransa’nın Türkiye’nin AB ile yakınlaşmasını destekleyen ülkelerden biri olduğunu belirterek, “AB bir değerler birliğidir ve Türkiye’nin de bu değerler birliğine dahil olması bizim için önemlidir” dedi.