Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 250 baz puanın altına inmesiyle ilgili açıklamalarda bulunarak, ekonomideki pozitif gelişmelerin uluslararası finans çevrelerinde güven oluşturduğunu vurguladı. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, bu gelişmenin dış finansman maliyetleri üzerindeki etkisine de dikkat çekti.
Türkiye'nin kredi risk primi, 2020 yılının Şubat ayından bu yana görülen en düşük seviye olan 250 baz puanın altına geriledi. Bakan Şimşek, bu düşüşün ekonomi programına duyulan güvenin ve program kapsamında elde edilen kazanımların somut bir göstergesi olduğunu belirtti. Ayrıca, Şimşek, şu ifadeleri kullandı:"2023 yılı Mayıs ayına kıyasla gelişmekte olan ülkelerde ortalama CDS düşüşü 49 baz puan olarak gerçekleşirken, ülkemizde bu oran 456 baz puana ulaştı. Bu durum, ekonomi politikalarımızın etkinliğini ve güvenilirliğini açıkça ortaya koyuyor."
CDS seviyesindeki iyileşmenin Türkiye ekonomisine sağladığı katkılara dikkat çeken Bakan Şimşek, dış finansmana erişimin daha kolay hale geldiğini ve bunun finansman maliyetlerini de düşürdüğünü ifade etti. Şimşek, bu gelişmenin, özellikle dış borçlanma gereksinimi yüksek olan sektörlerde ve projelerde, maliyet avantajı sağlayacağını ve Türkiye'nin uluslararası finansal piyasalardaki rekabet gücünü artıracağını belirtti.
Ekonomi yönetiminde uygulanan politikaların uluslararası yatırımcılar ve kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu karşılandığını belirten Şimşek, risk primindeki bu düşüşün gelecekte ekonomik istikrarın pekişmesine katkı sağlayacağını söyledi."Ekonomik reformlar ve sıkı mali disiplin sayesinde Türkiye, küresel ekonomik belirsizliklere rağmen güçlü bir toparlanma sürecine girmiştir. Önümüzdeki dönemde bu kazanımları daha da ileri taşıyacağız."