Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin marka değerine katkıda bulunmak amacıyla bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on dördüncü durağı Diyarbakır oldu. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, festivalin yedinci gününde müzikten tiyatroya, film gösterimlerinden çocuk etkinliklerine kadar zengin bir programla kültür ve sanat dolu anlar yaşadı.

Antalya Kültür Yolu Festivali başladı Antalya Kültür Yolu Festivali başladı

Kurşunlu Meydanı'nda, müzisyenler Prof. Dr. Ubeydullah Sezikli ve Mehmet Kemiksiz ilahileriyle Diyarbakırlılarla buluştu. Aynı meydanda sahne alan sanatçı Bedri Ayseli ise türkü dolu bir akşam yaşattı. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde sanatçılar Ercan Polat ve İbrahim Candan, sevenlerine unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.

Diyarbakır, tiyatro severlere de ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. Aziz Sancar Bebek ve Çocuk Kütüphanesi’nde İzmir Devlet Tiyatrosu “Umudunu Yitirmeyen Sığırcık” oyununu sahnelerken, Orhan Asena Oda Tiyatrosu’nda Sivas Devlet Tiyatrosu “Tebeşir Ağacı” oyunuyla izleyicilerle buluştu. Erzurum Devlet Tiyatrosu’nun “Hiç Kimsenin Öyküsü” oyunu Kayapınar Sahnesi’nde, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun “Acaibü’l Temaşa” oyunu ise Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi Orhan Asena Sahnesi’nde sahnelendi.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nde Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği “Kültür Koruyucuları Eğitim ve Etkinlik Atölyesi” minik katılımcılarını ağırladı. Ayrıca, Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nde Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği tarafından düzenlenen III. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali başladı ve 20 Ekim’e kadar devam edecek.

Tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin etkileyici atmosferinde, “Yarına Bir Harf” belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Bu gösterim izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.

Yenikapı Hançepek Meydanı’nda kurulan Çocuk Köyü, miniklere yönelik birbirinden eğlenceli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Karagöz Gölge Oyunu, Nasrettin Hoca Müzikali gibi geleneksel gösteriler çocuklarla buluştu. Panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans ve resim atölyeleri, çocukların keyifli anlar yaşadığı alanlar oldu. Festivalin yedinci gününde ise çocuklar, bilim atölyelerinde yeni bilgiler edinirken, “Pandomim Gösterisi” ve çocuk tiyatrosu “Kral Şakir” ile eğlendi.

Editör: Sude Yılmaz