Hasçelik, Bilecik'teki 150 milyon Euro’luk çelikhane yatırımıyla üretim dünyasında yeni bir dönemin başlangıcını yapmaya hazırlanıyor. Bir yıl önce temeli atılan ve kurulum süreci tamamlanmak üzere olan fabrika, test aşamasının ardından nisan ayında ilk sıvı çeliğini üretmeye başlayacak. Hasçelik Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Naci Faydasıçok, bu büyük yatırımın hem şirketin hem de Türkiye’nin rekabet gücünü artıracağını vurguladı. Faydasıçok, sürdürülebilir enerji ve sosyal sorumluluk projeleriyle sadece bugünü değil, geleceği de inşa ettiklerini belirterek, 2025’te daha büyük bir güçle ilerlemeyi hedeflediklerini ifade etti. Yeni yatırım sayesinde, yüksek fırınlar yerine kullanılan üretim teknolojileriyle çelik üretiminde karbon salınımının önemli ölçüde düşeceğini, elektrik ark ocakları ve güneş enerjisinin entegrasyonu ile çevre dostu bir üretim modelinin oluşturulacağını açıkladı.

Hasçelik’in Bilecik’teki çelikhane yatırımı, şirketin üretimde bağımsızlık kazanmasını sağlayacak. Daha önce dışarıdan temin edilen kütüklerin, bu fabrikada döküleceğini belirten Faydasıçok, yeni tesisin mevcut sıcak haddehane ile entegre çalışarak üretimde kalite kontrolü ve maliyet avantajı sağlayacağını söyledi. Özellikle otomotiv gibi kritik sektörlere yönelik üretimde etkinliklerini artıracaklarını belirten Faydasıçok, yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte üretim hatlarının en yüksek standartlara uygun hale geleceğini ve bu hatların otomotiv, makine imalatı, enerji ve mühendislik sektörlerinin ihtiyaçlarını karşılayacağını ifade etti.

ÇEVRECİ TEKNOLOJİ İLE GELECEĞE HAZIRLIK

Fabrikalarında, sektörde bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’de ilk defa önden hurda ısıtmalı consteel fırın teknolojisini devreye alacaklarının altını çizen Adnan Naci Faydasıçok, “Bu yenilik, karbon salınımını geleneksel çelikhanelere göre yüzde 80 azaltacak. Yüksek fırınlar kullanıldığında ortaya çıkan 2.5 tCO2e (ton başına karbon eşdeğeri) karbon salınımı, bu teknolojiyle 0.50 tCO2e’in (ton başına karbon eşdeğeri) altına inecek. Bu da 5 kat daha az karbon salınımı anlamına geliyor. Daha önce yüksek fırınlardan çıkan kütüklerden yaptığımız çelik çubuk üretimimizi şimdi karbon salınımı minimize edilmiş, enerji verimli bir şekilde ürettiğimiz kendi kütüklerimizden üreteceğiz. Elektrik ark ocakları ve güneş enerjisinin entegrasyonu ile çevre dostu bir üretim modeli kurulacak.” diye konuştu.  Çevreye duyarlı bir yatırım yapmanın sadece şirketin değil, gelecek nesiller için de sorumluluk olduğunu vurgulayan Faydasıçok, şu değerlendirmeyi yaptı: “2026 yılında uygulamaya konacak karbon vergisi düzenlemelerine uyum sağlamak için çok önemli bir adım attık. Ancak amacımız sadece karbon vergisine uyum değil; doğaya olan sorumluluğumuzu yerine getirmek ve öncü bir rol oynamak.”

YENİ PAZARLARA ERİŞİM VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

Yeni tesisin, sadece Hasçelik için değil, sektör çapında yeni fırsatlar yaratacağının altını çizen Adnan Naci Faydasıçok, “Dünyaca ünlü markalar çelikhane sahibi olmayan firmaları tedarik listesine almıyor. Ancak bu yatırımla bunu mümkün hale getiriyoruz. Bu yatırım sayesinde ton başına satış fiyatımızı yüzde 15’e kadar artırma potansiyelimiz var.” dedi.

2025’İN İKİNCİ YARISINDAN UMUTLUYUZ

Sektör hakkında da değerlendirmelerde bulunan Faydasıçok, 2024 yılında fiyatların yüzde 40-50 düştüğünü ve çelik sektöründe çetin bir dönem geçirildiğini belirterek, 2025’te sektörde toparlanma beklediklerini söyledi. Adnan Naci Faydasıçok, “Özellikle 2025’in ikinci yarısında stoklar azalacak ve talep artacak. Fiyatların da yeniden yükseldiğini görebiliriz. Pandemiden sonra enflasyon ve ekonomik dalgalanmalarla çelik sektörü zorlandı. Almanya ve İtalya gibi pazarların durgunluğu, Meksika’daki ek vergiler ve Çin’in düşük fiyat politikası da bizi etkiledi. Ancak yatırımlarımızla bu rekabetin üstesinden gelebilmeyi umuyoruz.” diye belirtti.

Sirena Yachts Boot Düsseldorf’ta yeni modellerini sergiledi Sirena Yachts Boot Düsseldorf’ta yeni modellerini sergiledi

GÜÇLÜ GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ

Hasçelik’in, sadece ekonomik yatırımlar yapmakla kalmadığını, sosyal kalkınmaya da önem verdiğine dikkat çeken Adnan Naci Faydasıçok, “Hasçelik ve Faydasıçok Vakfı olarak, Bilecik’teki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’yle yaptığımız iş birlikleriyle istihdama katkı sağlıyoruz. Vakfımız aracılığıyla her yıl 350 öğrenciye burs verirken, mühendislik okuyan kız öğrencilere özel destek sağlayan ‘Sedefteki İnciler’ projesi, farklı disiplinlerden gelen öğrenciler için ‘İz Bırakanlar’ projesi ve doğal afetlerden etkilenen çocuklara yardım eden ‘El Ele’ projesi gibi projelerimiz bulunuyor. Böylece gençlerimizin sadece eğitimlerine değil, geleceklerine de yatırım yapıyoruz. Onlara bursun yanı sıra mentorluk ve kişisel gelişim fırsatları sunuyoruz. Güçlü bir geleceği gençlerimizle hep birlikte inşa edeceğiz.” dedi.

Editör: Sude Yılmaz