HSBC Türkiye tarafından dördüncüsü gerçekleştirilen 'Sürdürülebilir Büyüleme Programı'na katılmaya hak kazanan start-up'lar belli oldu. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan 'İklim Eylemi' odağında çözümler geliştiren 10 start-up, 6 ay sürecek bir hızlandırma programına dahil edilecek.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Tenity iş birliğiyle yürütülen program kapsamında, seçilen 10 start-up'a toplamda 50 saatlik eğitim ve workshop desteği sunulacak. Ayrıca, katılımcılar mentörlük desteğiyle işletme, pazarlama ve büyümeye odaklanan üç ana modül çerçevesinde kapsamlı bir eğitimden geçecek.

HSBC Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Funda Temoçin, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Daikin, Astra ile dünyanın dört bir yanına aynı kaliteyi sunuyor Daikin, Astra ile dünyanın dört bir yanına aynı kaliteyi sunuyor

"İlk kez 2020 yılında büyük bir heyecanla başlattığımız 'Sürdürülebilir Büyüleme Programı' ile iklim eylemine odaklanan girişimleri desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz. 2020'den bu yana programa toplam 430 başvuru aldık ve 31 girişime destek olduk. Bu kapsamda, 300 saatten fazla mentörlük ve 200 saatten fazla eğitim ve workshop gerçekleştirdik. Bu yıl ise 80 başvuru arasından titiz bir seçim süreci sonucunda belirlenen 10 girişim, HSBC'nin global ağından uzman liderlerin de katılımıyla gerçekleşecek 6 aylık hızlandırma programına dahil olacak. Programın, bu girişimlerin büyümelerine ve etki alanlarını genişletmelerine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Programın gerçekleşmesine katkılarından ötürü Tenity ve WWF-Türkiye ekibine teşekkür ediyor, seçilen girişimlere başarılar diliyorum."

WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli Behiç Sabuncu ise, iklim krizine karşı yenilikçi çözümler geliştirmenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Gezegenimizin ve toplumların tamamını etkileyen iklim krizi karşısında, sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler geliştirme ihtiyacımız her geçen gün artıyor. Emisyon artışını önlemek ve iklim krizine direnç geliştirmek adına, doğaya zarar vermeyen ve hatta onarıcı bir yaklaşım benimsemeliyiz. Bu noktada, start-up ekosistemi yenilikçi çözümler için büyük bir fırsat sunuyor. HSBC Türkiye ve Tenity ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu program, sürdürülebilir iş modellerini destekleyerek, inovasyonu iklim eyleminin merkezine yerleştiriyor."

Tenity İstanbul Hub Başkanı Sabina Babayeva ise programın girişimcilik ekosistemine olan katkısına dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi:

"Bugün, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak isteyen girişimcileri, uzmanları ve ekosistem liderlerini bir araya getirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Sürdürülebilir Büyüleme Programı, yalnızca iş fikirlerini büyütmek için değil, aynı zamanda anlamlı bir değişim yaratmak için de var. Buradaki topluluk, birbirinden öğrenerek güçleniyor ve yarının sürdürülebilir çözümlerini bugün inşa ediyor. Bu programın parçası olan tüm girişimcileri kutluyoruz."

HSBC Türkiye'nin 'Sürdürülebilir Büyüleme Programı', sürdürülebilirlik ve iklim eylemi alanında faaliyet gösteren girişimlerin büyümeleri ve yenilikçi çözümler geliştirmeleri için önemli bir fırsat sunmaya devam ediyor.

2025 Sürdürülebilir Büyüme Programı kapsamında desteklenecek 10 girişim:

1.     ForestGuard: IoT sensörleri ve uydu verileriyle gerçek zamanlı orman yangını tespit ve tahmin sistemleri geliştirerek erken uyarı çözümleri sunar. (https://www.nowildfire.com/)

2.     Factory Of Us: Tarımsal atıklar dahil %100 geri dönüştürülebilir biyokompozitleri 3D baskı ile üretir. Ürünler gerektiğinde ezilip yeniden basılabilir. (https://www.linkedin.com/company/factory-of-us/)

3.     SCP - Smart City&Partners: Uydu verilerini yapay zeka ile entegre ederek çevresel risk yönetimi ve sürdürülebilirlik için yenilikçi çözümler geliştirir. EyeOnBlue platformuyla sektöre özgü veri analitiği sağlar. (https://www.linkedin.com/company/smart-city-partners-scp/)

4.     SoilBiom: Kimyasal gübre bağımlılığını azaltan biyogübreler geliştirir. Mikrobiyal teknolojilerle toprak biyoçeşitliliğini artırarak rejeneratif tarımı destekler. (https://soilbiom.com/)

5.     Waste Log: İşletmelerin atık yönetimini veri analitiğiyle optimize eden bir platformdur. Atık izleme, ayrıştırma ve geri dönüşüm süreçlerini iyileştirir. (https://www.linkedin.com/company/waste-log/)

6.     Uptechlabs: %97 daha az su kullanarak topraksız tarım teknolojisi geliştirir. Gelişmiş LED aydınlatma ve foton spektrum algoritmalarıyla verimli dikey çiftçilik çözümleri sunar. (https://up-techlabs.com/)

7.     Yugen Company: Tekstil sektörüne yönelik sürdürülebilir malzemeler geliştirir. POMECO ürünüyle meyve suyu üretiminden elde edilen nar kabuklarını geri dönüştürerek ölçeklenebilir ve sürdürülebilir üretim çözümleri sunar. (https://www.yugencompany.com/)

8.     tarla.io: Çiftçilere yapay zeka, IoT ve uydu verileri ile desteklenen karar destek sistemleri sunarak akıllı tarımı güçlendirir. (https://www.linkedin.com/company/tarla.io/)

9.     Oleago: Zeytin atıklarından (posa) sürdürülebilir ve vegan yeni nesil malzemeler geliştiren bir girişimdir. 10'dan fazla patenti ve güçlü Ar-Ge projeleriyle sürdürülebilir inovasyona öncülük eder. (https://oleatex.com/)

10.  Agripolii: Agripoli, geleneksel plastikleri çevre dostu alternatiflerle değiştirmeyi amaçlayarak tarımsal ve çay atıklarından biyoplastik üretir. Atıkları azaltarak ve döngüsel ekonomiyi teşvik ederek sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunur. (https://www.linkedin.com/company/agripoli/)

Sürdürülebilir Kalkınma Programı:  https://sustainablegrowthprogram.com/