EKONOMİ

İSO MEİP Projesi ile Meslek Lisesi mezunlarının istihdam oranı yüzde 40'a çıktı

Abone Ol

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitim seviyelerinin artmasının nitelikli iş gücü ihtiyacını karşıladığını ve verimliliği artırdığını belirtti. Bahçıvan, nitelikli iş gücünün ekonomik kalkınma açısından kritik olduğunu ve sanayideki eleman eksikliğinin üretim kapasitesini kısıtladığını söyledi. Bu nedenle insan kaynağının niteliğini artırmanın sürdürülebilir büyüme için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bahçıvan, sanayinin yüksek teknoloji alanlarına yönelmesi ve katma değerli üretim yapabilmesi için nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Ayrıca, "ara eleman değil aranan eleman" ve "gelecek mesleki eğitimde" mottosuyla çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 2019'dan itibaren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yürütülen İSO MEİP Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi kapsamında İstanbul'daki 44 meslek lisesinde 150'den fazla sanayiciyle yenilikçi bir model oluşturduklarını ifade etti.

Sanayi-okul iş birliklerinin istihdam oranlarını artırdığını ve İSO MEİP okullarındaki meslek lisesi mezunlarının istihdam oranının geçtiğimiz yıl yüzde 40'ı aştığını belirten Bahçıvan, bu modelin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Bahçıvan, Türkiye İş Kurumu'nun verilerine göre, işverenlerin en çok nitelikli eleman bulmakta zorlandığı sektörlerin başında imalat sanayisinin geldiğini belirtti. Maddi teşviklerin, ailelere eğitim süresince sosyal yardım sağlanması, öğrencilerin sosyal güvencelerinin devlet tarafından ödenmesi gibi önlemlerin önemini vurguladı.

Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa ise, emek yoğun işlerde nitelikli çalışanların üretimin önemli bir unsuru olduğunu söyledi. Karaboğa, teknik elemanların sadece ara eleman olarak değil, aynı zamanda bilgiyi üreten ve uygulayan profesyonel emekçiler olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle inşaat, enerji, lojistik ve tarım sektörlerinde teknik eleman ve deneyimli usta ihtiyacının arttığını vurguladı. 

Kadın istihdamının bakım onarım gibi alanlarda önemli bir başlık olduğunu belirten Karaboğa, bu alanlarda kadınların başarılı olabileceğini ancak kaynak eksikliğinin bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, hizmet kalitesini artırmak için sertifika ve deneyim sahibi çalışanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bölgesel ihtiyaçlara uygun meslek okullarının desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.