Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşmalarından biri olarak, bu yıl 30. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. 9-12 Nisan 2025 tarihleri arasında Fuar İzmir’de gerçekleşecek olan fuar, aynı zamanda genç yetenekleri sektörle buluşturan 7. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na da ev sahipliği yapıyor. “Değişik oldu, çok da güzel oldu” mottosuyla düzenlenen yarışmada, 892 başvuru arasından seçilen 25 tasarım üretime geçirilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından organize edilen yarışma, doğal taş ihracatını tasarım ve mimariyle güçlendirmeyi hedefliyor. Bu yıl “mobilya” temasıyla düzenlenen yarışmada, genç tasarımcılar doğal taş kullanarak özgün mobilya tasarımları ortaya koydu. Böylece, Türk doğal taşının piyasa değerini artırmak ve sektöre katma değeri yüksek ürünler kazandırmak amaçlanıyor.
Genç yetenekleri teşvik etmeyi amaçlayan yarışmaya, 892 proje başvurusu yapıldı. Jüri değerlendirmesi sonucu finale kalan 25 proje, sektördeki yenilikçi firmalar tarafından üretilecek. Kazanan tasarımlar ise 30. Marble İzmir Fuarı’nda açıklanacak. Yarışmanın genç tasarımcılar için büyük bir fırsat sunduğunu belirten katılımcılar, projelerinin hayata geçirilmesine destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ’a teşekkür etti.
Selçuk Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Sudenaz Rabia Yılmaz, klasik kitaplıklardan farklı olarak, bilgileri taze tutan ve sahibiyle birlikte “yaşayan” bir kitaplık tasarladığını belirtti. Gerçek ürünlerle çalışma fırsatının öğrenciler için çok değerli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Öğrencilik sürecinde tasarımlarımız genellikle maketlerde ve çizimlerde kalıyor. Bu yarışma sayesinde fikirlerimizin bir ürüne dönüşmesini deneyimleme şansı yakaladık” dedi.
Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğrencileri Duygu Ceren Köşüş ve Bahar Özcan ise tasarımlarının Marble İzmir Fuarı’nda sergilenecek olmasından büyük heyecan duyduklarını dile getirerek, üretim sürecini merakla beklediklerini ifade etti.
‘Hedefim farklı iş alanlarına açılmak’
Gazi Üniversitesi dördüncü sınıf Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Sıla Çelik, iki ürünü ile yarışmaya katıldığını belirterek, “Zamanın ötesinde, eşyayı soyuttan somuta taşıyan tasarımlar yaptım. Tasarımcı olarak tasarımımın üretilmesi gerçekten heyecan verici bir olay. Tasarımı yaparken bile çok heyecan duyuyoruz. Bu yarışmada asıl hedefim network yapmak, farklı iş alanlarına açılmayı hedefliyorum” diye konuştu.
12 ülkeden 66 üniversite katıldı
Yurt dışı başvurularıyla uluslararası boyut kazanan yarışmaya, bu yıl Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin yanı sıra 12 ülkeden 66 üniversitenin 892 öğrencisi başvurdu. Akademisyenler, tasarımcılar ve sektör profesyonellerinden önemli isimlerin oluşturduğu jürinin ön elemesinden geçen 33 proje arasından seçilen 25 tasarım üretime geçirilecek.
600 bin TL ödül dağıtılacak
Yarışma sonuçları 9 Nisan’da gerçekleşecek ödül töreninden 20 dakika önce belli olacak. Yarışan 25 tasarım ürün arasından "ilk üçe girenler seçilecek. Genç tasarımcıları desteklemek ve bir sonraki yıl tekrar başvurma yönünde teşvik etmek için tasarımcılara farklı kategorilerde toplamda 600 bin TL’yi bulan para ödülü verilecek. Kazanan tasarımcılara ayrıca tasarım tescili, yurt dışı fuar katılımı ve staj gibi ek ödüller de verilecek. Ödül kazanan tasarımcılara tasarım tescili, staj ödülleri ve yarışmaya en çok katılım sağlayan üniversiteye üniversite özel ödülü olarak (3D Printer) gibi ek destekler sunulacak.
Jüride akademisyen, tasarımcı ve sektör temsilcileri var
Yarışmanın jürisinde ise, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. A. Can Özcan, Endüstriyel Tasarımcı Adnan Serbest, Endüstriyel Tasarımcı Ahmet Toplu, İç Mimar Atilla Kuzu, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşem G. Başar, İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü Dünya Tasarım Örgütü Türkiye İrtibatı İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Elif Kocabıyık, İç Mimar Esra Kazmirci, Sektör Temsilcisi Danışman Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, Mimar Gökhan Karakuş, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Gelmez, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Lütfi Hidayetoğlu, Kurucu Oben İnceler, Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Önder Küçükerman, Mimar Öznur Turan Eke, Çizgi Mermer Kurucusu Remzi Boncuk, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Meltem Şen, Ege Antik Mermer Kurucusu S. Sabri Bora ve Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Serkan Güneş, İtalya’dan, Prof. Dr. Marinella Ferrara, Polonya’dan Varşova Güzel Sanatlar Akademisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Michal Stefanowski, Rusya’dan Prof. Dr. Ilia Palaguta, yer alıyor.
17 firma üretim süreci için destek verdi
Fuar İzmir’de gerçekleşen tasarımcı - firma buluşmasında ise genç yetenekler, sektörün önde gelen üretici firmalarına tasarım sunumlarını gerçekleştirdi. 25 proje; Alimoğlu Afyon, Alimoğlu İzmir Mermer&Granit, Başaranlar, Ebla Stone, Ege Anti Mermer, Çizgi Mermer, Golder, Goldmer, Gürmas Gürel, İz Granit, Kar Maden, Laodikya, Marble Shop, Mercan Tasarım, Megamer, Naçev ve Sirmersan firmaları tarafından üretilecek.