EKONOMİ

Merkez Bankası, Finansal Hesaplar Raporu'nu yayımladı

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılının ikinci çeyreğine dair "Finansal Hesaplar Raporu"nu yayımladı. Raporda, yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıklarının 106 trilyon lira, yükümlülüklerinin ise 116 trilyon lira seviyesinde olduğu belirtildi.

Ayrıca, Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ile oranı, bir önceki çeyreğe göre 2,5 puan azalarak yüzde 29,2 seviyesine geriledi. Sektörler bazında yapılan net finansal işlemler incelendiğinde, bir önceki çeyrekte GSYH'nin yüzde 4,8’i oranında net borç alan ekonominin bu çeyrekte GSYH’nin sadece yüzde 0,08’i kadar net borç aldığı gözlemlendi.

Yurt içi ekonominin sektörel finansal bilançoları incelendiğinde, toplam ekonominin borçlu bir pozisyonda olduğu, hane halkının ve dünyanın geri kalanının yurt içi diğer sektörlerden alacaklı olduğu, finansal olmayan kuruluşlar ile genel yönetimin ise diğer sektörlere borçlu olduğu ortaya çıktı. Finansal kuruluşlar ise finansal aracılık işlevleri gereği dengeli bir net finansal pozisyon oluşturdu.

Hane halkının finansal varlıkları arasında para ve mevduat kaleminin yaklaşık yüzde 60 gibi büyük bir paya sahip olduğu, yükümlülüklerinin ise neredeyse tamamen kredilerden oluştuğu kaydedildi. Finansal olmayan kuruluşların finansal varlıkları ve yükümlülükleri içinde, firmalar arası ticari işlemlerden kaynaklanan diğer alacaklar ve diğer borçlar kalemlerinin sırasıyla yüzde 61 ve yüzde 46’lık payla belirleyici olduğu vurgulandı.

Son olarak, tüm sektörlerin borçluluk oranları, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye’de yerleşik sektörlerin toplam borcunun düşük seviyelerde gerçekleştiği görülüyor. Kredi ve borçlanma senetleri niteliğindeki toplam borcun GSYH’ye oranı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 96 olarak belirlenmiş olup, bir önceki çeyreğe göre azalma göstermiştir.