Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektörü, 2024 yılında, 212 ülkeye, 7 milyar 900 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, Türkiye'nin en çok ihracat yapan tarım sektörlerinden oldu. Sektörün 2024 yılının değerlendirmesini yapan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, "Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, geçtiğimiz yıl, üç ana ürün grubunda stratejik öneme sahip lider pazarlardan Amerika Birleşik Devletleri'nde %22,88, Birleşik Krallık'ta yüzde 14,86, Irak'ta ise %10,15 oranında büyüme kaydetti" dedi.
Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörü, 2024 yılında, başta Irak, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, 212 ülkeye, 7 milyar 900 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Sektör, en fazla İhracatı; yüzde 10.1 oranında artış neticesinde 1 milyar 150 milyar dolar ile Irak'a, yüzde 14,86 oranında artış neticesinde 443 milyon dolar ile Birleşik Krallık'a, yüzde 22,88 oranında artış neticesinde 387.5 milyar dolar ile Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptı. Sektör, Irak'a en fazla ahşaptan yatak odası mobilyaları, bebek bezleri, oturma mobilyaları ve ağaç levhalar ihraç etti.
Geçtiğimiz yıl, sektörün ihracatını en çok arttırdığı ülkelerin başında; yüzde 181 oranında artış neticesinde 9 milyon dolar ile Vietnam, yüzde 90,1 oranında artış neticesinde 14.5 milyon dolar ile Tayland geldi. Tayland'ı yüzde 82.4 oranında artış ile Kolombiya izledi.
Sektör, 2024 yılında, en fazla ahşaptan yatak odası mobilyaları ihraç etti
Sektör, 2024 yılında, ürün bazında en fazla ahşaptan yatak odası mobilyaları ve bebek bezleri ihracatı gerçekleştirdi. Ahşaptan yatak odası mobilyaları ihracatı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,37 oranında artış ile 723 milyon doların üzerinde oldu.
İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ise 2024 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,13 oranında artış ile yaklaşık 2 milyar 800 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.
"2025 yılının, 2024 yılına göre daha iyi bir yıl olacağını öngörüyoruz"
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, 2024 yılının sektör ve birlik değerlendirmesini yaparak, 2025 yılı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özkan, sektörde, 2024 yılının ilk yarısında hemen hemen tüm aylarda bir önceki yıla göre azalma görülürken, ikinci yarısında toparlanma başladığını ve artışın yıl sonuna kadar düzenli olarak devam ettiğini kaydetti. Özkan, "Bu artışın devam etmesiyle 2025 yılının 2024 yılına göre daha iyi bir yıl olacağını öngörüyoruz. Özellikle ABD pazarına yönelik orta ve uzun vadeli hedefler değerlendirildiğinde, mevcut büyüme oranları ve sektörün bu pazardaki etkinliği, yükseliş trendinin sürdürülebilirliğine işaret ediyor" dedi.
2025 yılı beklentilerini ve öngörülerini sıralayan Birlik Başkanı Erkan Özkan, "2025'ten olumlu beklentiler içerisindeyiz. Suriye'deki normalleşme sürecinin hızlanması, Ukrayna-Rusya geriliminin sona ermesi, İsrail kaynaklı bölgesel tansiyonun düşmesi durumu da sektöre olumlu etkiler yaratacak. Tasarım ve üretim gücümüzün yanında, sektörü, sürdürülebilirlik odağında geliştirerek, çevreci çözümler yaratmaya özen gösteriyoruz. Dolayısı ile bu yaklaşımımız, rakiplerimizin önünde adımlar atmamızı sağlıyor" şeklinde konuştu.
"Kağıt karton alt sektörü son 4 yılın rekorunu kırdı"
Kağıt, karton alt sektöründe, 2024 yılının, bir önceki yıla kıyasla daha iyi geçtiğine vurgu yapan Erkan Özkan, Avrupa'da Rusya-Ukrayna gerginliğinin devam etmesi sonrası yaşanmaya başlayan resesyonun etkisinin azaldığını belirtti. Özkan sözlerine şöyle devam etti: "2024 yılında, kağıt karton sektörünün ihracatı tekrar toparlandı ve miktar olarak son 4 yılın rekorunu kırarak % 12,7 arttı, ancak birim fiyatların 1,46 dolara gerilemesiyle sektörümüzün toplam ihracatı % 5,4 artarak 2 milyar 917 milyon dolara yükseldi".
"Dünyanın her yerinde boy gösteriyoruz"
Erkan Özkan, birlik çalışmalarına da değinerek, hedef ülkelere yönelik gerçekleştirilen tanıtım etkinlikleri, sektörün önemli fuarlarında organize edilen milli katılımlar, ticaret ve alım heyetleri, ülke ziyaretleri, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi projeleri ile birliğin, sektörün ihracatının artırılmasına yönelik yoğun çalışmalar yaptığını söyledi. Özkan, "Birliğimiz, mevcut pazarlarda güçlenmek ve pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdi. Çin, Fransa ve Almanya'da düzenlenen Furniture China, CIFF 2024, Fachpack 2024, All4Pack gibi sektörün en önemli ve büyük fuarlarının milli katılımlarını organize ettik. İsveç, Meksika, Cezayir gibi ülkelerdeki fuarlara katılarak, sektörümüzü başarı ile temsil ettik. Birlik olarak, üyelerimiz basta olmak üzere tüm ihracat ailesini hedef pazarlarımıza yönelik pazarlama çalışmalarına öncelik ve ağırlık vermelerini teşvik ederek, onlara her konuda rehberlik ediyoruz. Üretim hacmimiz ve tasarım gücümüz ile yüksek teknoloji kullanarak ürettiğimiz ürünlerimizde dünyanın her yerinde boy gösteriyoruz" dedi.