EKONOMİ

MÜSİAD’dan enflasyon muhasebesine tepki!

Abone Ol

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nden (MÜSİAD) yapılan açıklamada, enflasyon düzeltmesi farklarının vergilendirilmesinin ekonomik büyüme ve istikrar üzerinde olumsuz etkiler yaratma potansiyeline sahip olduğu vurgulandı. MÜSİAD, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ardından enflasyon muhasebesini eleştirerek, uygulamanın Türkiye ekonomisi üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri dile getirdi.

Açıklamada, MÜSİAD olarak, mevcut kanun ve tebliğlerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini önceden dile getirdikleri ve ilgili taraflara ilettikleri belirtildi. Şu anda, bu uygulamanın potansiyel etkilerinin daha yüksek sesle konuşulması gerektiği ifade edildi.

Enflasyon düzeltmesinin, yüksek enflasyon dönemlerinde şirketlerin mali tablolarını gerçeğe daha uygun hale getirmek amacıyla yapılan bir muhasebe uygulaması olduğu kaydedilen açıklamada, bu uygulamanın şirketlerin mali durumunu daha doğru bir şekilde yansıtmayı hedeflediği ve genellikle öz kaynaklar altında izlendiği belirtildi. Ancak, enflasyon düzeltmesi farklarının vergilendirilmesinin, işletmelerin finansal sürdürülebilirliğini tehdit edebileceği vurgulandı. Açıklamada, yatırımcı güveninin zedelenmesi, sermaye maliyetlerinin artması, şirketlerin finansal sağlığının zayıflaması ve uluslararası rekabet gücünün azalması gibi olumsuz sonuçların doğabileceği ifade edildi.

Öz kaynağı güçlü ancak parasal olmayan aktif varlıkları düşük olan firmaların daha az vergi ödemesi beklenirken, öz kaynağı zayıf fakat parasal olmayan aktif varlıkları yüksek olan firmaların daha fazla vergi ödemek zorunda kalacağına dikkat çekildi.

MÜSİAD, enflasyon düzeltmesinin KOBİ’ler açısından öz kaynak ve finansman sıkıntısına yol açabileceğini belirtti. Orta Vadeli Program'ın zorlu koşullarda ilerlediği bir dönemde, KOBİ'lerin artan maliyetler, rekabet koşulları ve istihdam zorluklarıyla mücadele ederken bu tür bir vergilendirmenin ek yük oluşturacağı vurgulandı.

Bu tür vergilendirme politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından daha uygun çözümler bulunmasının elzem olduğu belirten MÜSİAD, "Bu çerçevede MÜSİAD olarak yeniden, ekonomi yönetimini bu konuda daha dengeli bir yaklaşım benimsemeye ve ekonomik büyümeyi destekleyecek adımlar atmaya davet ediyoruz." şeklinde açıklamada bulundu.