Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tarım ve gıda alanındaki başarısını vurgulayarak, “Tarımsal hasılada Avrupa’da ilk sıradayız, dünya genelinde ise ilk 10 ülke arasındayız” dedi. Orman Genel Müdürlüğü’nde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla gerçekleştirilen "IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi"nde konuşan Yumaklı, tarım ve ekonominin birbirinden ayrılmaz iki temel unsur olduğunu ifade etti.
Bakan Yumaklı, tarım sektörünü yalnızca üretim değil, aynı zamanda kalkınma, çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal refah açısından stratejik bir alan olarak ele aldıklarını belirterek, bu doğrultuda tüm politikaların yeniden şekillendirildiğini kaydetti. Tarımsal üretimde rekorlar kırıldığını ve sebze-meyve üretiminde Türkiye’nin dünya sıralamasında dördüncülüğe yükseldiğini belirten Yumaklı, “Gıda güvenliğini sağlamanın, kırsal kalkınmayı desteklemenin ve sürdürülebilir üretimi gerçekleştirmenin yolu verimlilik ve kalite odaklı çalışmalardan geçiyor” dedi.
Yumaklı, sürdürülebilir tarım için verilen desteklerin ve uygulamaların, kırsal kalkınma hibelerinden uygun faizli finansman modellerine kadar çeşitlendiğini vurgularken, Türkiye’nin tarımda net ihracatçı konumunda olduğunu ve yıllık 32,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti. 2023 yılında 2 trilyon 428 milyar liralık tarımsal hasılayla GSYİH’ye yüzde 5,6 katkı sağlandığını da hatırlattı.
Dünyanın karşı karşıya kaldığı iklim krizi, doğal afetler, göç ve kaynak kirliliği gibi küresel risklerin, tarım ve gıdanın stratejik önemini daha da artırdığına işaret eden Yumaklı, “Tarım artık sadece bir üretim alanı değil, aynı zamanda ulusal güvenlik meselesidir” dedi. Bu çerçevede teknolojinin önemine dikkat çeken Bakan, yapay zeka, nesnelerin interneti ve akıllı sulama sistemleri gibi yenilikçi uygulamaların üretime entegre edildiğini söyledi.
Tarımda geleneksel bilgi birikimini modern tekniklerle buluşturmak istediklerini ifade eden Yumaklı, “Verimliliği artırmak, hastalık ve zararlılarla mücadelede etkinliği sağlamak ve maliyetleri düşürmek için teknolojik dönüşüme yatırım yapıyoruz. Bu süreçte çiftçilerimizin, gençlerimizin ve akademik camianın katkıları büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Türkiye’nin tarımda daha yüksek bir rekabet düzeyine ulaşmasını hedeflediklerini kaydeden Yumaklı, “Bu hedefe, ancak ortak akıl ve katılımcı süreçlerle ulaşabiliriz. Bu nedenle 6 yıl aradan sonra düzenlediğimiz 4. Tarım Orman Şurası’nı daha katılımcı bir yapıya kavuşturduk. Atölye çalışmalarıyla her konuyu derinlemesine masaya yatırıyor, çözüm önerilerini uzmanlarla geliştiriyoruz. Bugüne kadar 148 toplantı yapıldı, 16 ayrı çalışma grubu oluşturuldu. 28-30 Nisan tarihleri arasında Şura’yı gerçekleştireceğiz, ardından mayıs ayında Cumhurbaşkanımız sonuç bildirgesini kamuoyuna açıklayacak” dedi.