TÜBİSAD’ın yüksek teknoloji dünyasında önemli konuları ele aldığı YouTube serisi TÜBİSAD Plus’ın yeni bölümü yayınlandı. Serinin 55’inci bölümünde, Finartz CEO’su ve TÜBİSAD Finansal Teknolojiler Üreticileri Çalışma Grubu eş kaptanı Cihan Demir, çalışma grubunun geçmişi ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Cihan Demir, çalışma grubunun kuruluşunun, Finartz olarak yaşadıkları bir sorundan kaynaklandığını belirtti. Bu sorunun, lisanslı bir kurumu temsil etmeyen teknoloji girişimleri olarak, regülasyonlarla ilgili sorunlar yaşadıkları bir dönemde ortaya çıktığını ifade etti. Regülatörlerle iletişime geçmeye çalıştıklarında, kendilerini tanıtabilecek bir muhatap bulamadıklarını keşfettiklerini aktaran Demir, bu durumun çözülmesi amacıyla bir çözüm arayışına girdiklerini söyledi. Finartz, Türkiye'deki finansal bulut ve finansal teknoloji yazılımlarının, lisanslı kurumlarla entegre olarak çalışmasını sağlamak amacıyla TÜBİSAD ile işbirliği yaptı. Demir, TÜBİSAD’ın bu sorunu çözebilmek için çalışma grubu kurarak benzer şirketleri bir araya getirdiğini ifade etti. Bu sayede, beklenenden çok daha fazla şirketin katılım gösterdiği ve şu anda TÜBİSAD’ın en kalabalık çalışma gruplarından biri haline geldikleri belirtildi.
Çalışma grubunun kuruluşunda yalnızca yazılım ve ürün geliştiren, üretim yapan şirketlerin katılımını hedeflediklerini söyleyen Demir, zamanla grupta lisanslı kurumlarla işbirliği yapan teknoloji şirketlerinin de yer aldığını, hatta havayolu şirketlerinin ödeme sistemleri yazılımlarını geliştiren firmaların ve blockchain ile kripto ekonomisi üzerine çalışan şirketlerin de grupta bulunduğunu vurguladı.
Bugün, TÜBİSAD Finansal Teknolojiler Üreticileri Çalışma Grubu altında dört ana alt grup faaliyet gösteriyor: Finansal Bulut, İletişim, Teknopark ve Teşvikler ile Mevzuat. Ayrıca, blockchain alanında yeni bir alt grup kurulması için çalışmalar da sürüyor. Demir, grubun öncelikli gündeminin, finansal bulut teknolojilerinin sektörle entegrasyonu ve regülatörlerden bu konuda görüş alınması olduğunu belirtti. Bu kapsamda, ilk toplantılarda, finansal bulutun sektöre nasıl sunulacağı ve ilgili vaka çalışmaları paylaşıldı.
TÜBİSAD Plus serisi, yapay zekâ, bulut bilişim, hiperotomasyon, sürdürülebilirlik, siber güvenlik, metaverse, 5G, büyük veri, kuantum gibi yeni nesil teknolojileri ve bu teknolojilerin bilişim sektöründeki etkilerini ele alırken, her bölümde farklı konuklarla sektörün çeşitli alanlarda yarattığı değişimleri masaya yatırıyor.