EKONOMİ

Türkiye Girişimci Buluşması, girişimcilik ekosistemine yeni bir soluk getiriyor

Abone Ol

İstanbul Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleşen Türkiye Girişimci Buluşması, girişimcilik ekosistemine yeni bir soluk getirmek için düzenleniyor. Etkinlik, Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından İstanbul Üniversitesi, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) iş birliğiyle organize ediliyor.

Bugün açılışı gerçekleşen etkinlik 2 gün boyunca girişimcileri ağırlayacak. Gerçekleşen etkinliğin açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, İstanbul Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin, GİV Genel Başkanı Mehmet Koç, TÜGVA Genel Başkan Yardımcısı Gürkan Emecen, TGSP Başkan Yardımcısı Samet Koca katılım sağladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye’deki ekonomik gelişimin temelinde girişimciliğin yattığını vurgulayarak, "Türkiye’de finansal sistem, Batı Avrupa'nın bankacılık modelini daha çok örnek almıştır. Ancak bizim büyüme modelimiz, genellikle krediyle değil, girişimcilik ve risk sermayesiyle şekillenir. Bizim genetik kodlarımızda faiz değil, risk sermayesi vardır." dedi.

Dönmez, Türkiye'deki gelişimin odak noktasının girişimcilik olduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Finansal sistemde Batı Avrupa'nın bankacılık anlayışına yakın bir yol izlesek de, bizim ekonomimizin dinamiklerinde esas olarak risk alma ve sermaye yaratma yeteneği bulunuyor. Bizim kültürümüzde faiz odaklı sistemler değil, iş kurma ve büyütme, risk sermayesi ile desteklenir."

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na 2018 yılında atandığını hatırlatan Dönmez, görev süresi boyunca birçok konuyu sorguladığını belirterek, "Borsa'da çalıştığım dönemde de iş yapış biçimlerini sorguladım. Şimdi bu dönemde de sürekli 'Bu işi nasıl daha kolay, daha verimli yapabiliriz?' diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Girişimcilik ekosisteminin yalnızca maddi kaynaklardan ibaret olmadığını söyleyen Dönmez, şunları ekledi: "Bir fikrinizi dinleyen, alanında bilgili ve ticari açıdan tecrübeli birinin sağlamasını yapması çok önemlidir. Hepimiz fikrimize aşık olabiliriz, ancak bir fikrin ticari olarak uygulanabilir olup olmadığını değerlendirmek ve doğru yerde olup olmadığınızı sorgulamak, başarı için kritik bir adımdır."

"Türkiye Yüzyılı, bilimle şekillendiğinde gerçek anlamını bulacaktır"

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Türkiye Yüzyılı'nın önemini vurgularken, "Türkiye Yüzyılı, bilimle şekillendiğinde gerçek anlamını bulacaktır" dedi. Zülfikar, bilimin yön verdiği bir yaşamın, toplumsal ve ekonomik durumu dönüştürebileceğini belirterek, "Bilim ve teknoloji eksik olduğu takdirde her alanda geride kalırız" şeklinde konuştu.

GİV Başkanı Mehmet Koç ise Türkiye'nin karşılaştığı zorlukları aşmak için girişimciliğin kritik bir rol oynadığını ifade ederek, "Türkiye hızla büyüyen bir ülke ve özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın son 20 yıldaki liderliği, Türkiye’yi dünyadaki pek çok ülkenin önüne geçirdi" dedi. Koç, ekonomik, sosyal, siyasi ve askeri alanlarda kaydedilen büyük ilerlemelere de dikkat çekti.

Koç, Türkiye'de çok sayıda girişimci projelerin hayata geçirildiğini ve özellikle havacılık, uzay, sanayi, madencilik ve oyun sektörlerinde önemli mesafeler alındığını vurguladı. "Türkiye, bir oyun şirketiyle ilk milyar dolarını kazandı. Bir oyun şirketi kurmak, büyük fabrikalara ve devasa yatırımlara gerek olmadan, bir gencin hayalini gerçekleştirmesi demek. Türkiye, girişimcilerine ciddi fırsatlar sunuyor" dedi.

Koç, başarılı olmanın yalnızca büyük sermaye ve teknolojiye dayalı olmadığını belirterek, "Hayal gücünü projeye dönüştürmek, bizim için fikirden gelişime geçmek anlamına gelir. Bizim kültürümüzde, çocuklarımıza 'sigortalı iş bul' yaklaşımı yaygın. Bu, yokluktan gelen bir anlayış ama artık bu düşünce değişiyor" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimi gerçekleşti. Bakan Yardımcısı Dönmez ve protokol üyeleri stantları gezerek, etkinliğe katılım sağlayan girişimcilerden bilgi aldı.