Entertech İstanbul ve YTÜ Yıldız Teknopark’tan Küresel Büyüme İçin Güç Birliği Entertech İstanbul ve YTÜ Yıldız Teknopark’tan Küresel Büyüme İçin Güç Birliği

Antalya’nın Belek Turizm Merkezi’nde düzenlenen Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi 2025 etkinliğinde, Türkiye’nin havacılık alanındaki büyük başarısı ve gelecekteki hedefleri detaylı bir şekilde açıklandı. Bakan Uraloğlu’nun yaptığı konuşmada, havacılığın küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olduğuna dikkat çekilirken, Türkiye’nin bu alandaki yatırımları ve stratejik adımlarının dünyada nasıl etkiler yaratacağı anlatıldı.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılıkta geldiği noktayı ve ülkenin avantajlı coğrafi konumunu vurguladı. Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu belirten Uraloğlu, bu stratejik avantajın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için yapılan büyük yatırımlara dikkat çekti. Türkiye’nin 2002’den itibaren yürüttüğü hava ulaşım politikaları sayesinde, ülkenin havacılık alanında dünya arenasında önemli bir konum elde ettiğini ifade etti.

Türkiye’deki havalimanı sayısının 58’e çıkarıldığını belirten Uraloğlu, Cumhurbaşkanının liderliğinde ülkenin uçuş ağının büyük bir genişlemeye gittiğini söyledi. Türkiye’nin dış hatlarda 50 ülkede 60 noktadan, 132 ülkede 352 noktaya uçuş gerçekleştirdiği bilgisini paylaşan Bakan, Türk Hava Yolları’nın küresel arenadaki başarısına da değindi.

2024’te Türk Hava Yolları’nın Amerika kıtasında Şili’nin Santiago’su ve Avustralya’nın Melbourne ve Sydney’ine ilk kez direkt uçuşlar başlattığını belirten Uraloğlu, Bingazi seferlerinin de 10 yıl aradan sonra yeniden başlatıldığını duyurdu. Ayrıca, THY’nin 23 Ocak'tan itibaren Şam’a başlayacak seferleri, Suriye’deki istikrar sürecine katkı sağlayacak önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Bakan Uraloğlu, Suriye'deki BAAS rejiminin devrilmesinin ardından, Türk Hava Yolları’nın Şam seferleri başlatmak üzere bir heyet gönderdiğini açıkladı. Bu gelişme, Türkiye'nin Suriye ile hava ulaşımında yeni bir döneme adım atmasını simgeliyor. THY, Suriye'nin hava seyrüsefere ilişkin eksikliklerini gidermek için de uzmanlık ve destek sağlıyor.

Bakan, İstanbul Havalimanı’nın Türkiye’yi uluslararası havacılık merkezi haline getirdiğini belirtti ve 17 Nisan'da hayata geçirilecek "Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları" hakkında bilgi verdi. Bu uygulama, İstanbul Havalimanı’na Avrupa’da ilk kez aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapabilme imkanı tanıyacak.

Bakan Uraloğlu, 2024 yılında Türkiye’nin toplam yolcu trafiğinin yüzde 7,5 oranında artarak 230 milyona ulaştığını belirtti. İstanbul Havalimanı, 2024’te iç hatlarda 17 milyon 89 bin, dış hatlarda ise 62 milyon 899 bin yolcuya hizmet verdi. Havalimanındaki uçak trafiği ise 517 bin 285 olarak kaydedildi, bir önceki yıla göre yüzde 5 artış gösterdi.

Türk Hava Yolları'nın başarısının sadece bir şirketin zaferi olmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin gurur kaynağı olduğuna değinen Bakan, THY’nin küresel havacılık sektöründe nasıl büyük bir marka haline geldiğini vurguladı. THY'nin, modern altyapısı, zengin filosu ve küresel uçuş ağı ile Türkiye’ye ciddi döviz kazandırdığını belirten Uraloğlu, şirketin 8,5 milyar dolarlık net karla ülkenin ekonomik büyümesine büyük katkı sağladığını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, Türk Hava Yolları'nın gelecekte daha büyük kapasiteyle daha çok noktaya uçmaya devam edeceğine inandığını söyledi. THY'nin Amerika'daki 15. uçuş noktası olan Minneapolis'e uçuş başlatmayı planladığı bilgisini veren THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, THY'nin halkın havayolu olduğunu belirtti.

Uraloğlu, 2025 yılında Türkiye’nin havacılık sektöründeki diğer ülkelerle olan işbirliğini artırarak, taşıyıcılarının haklarını genişletmeye ve menfaatlerini korumaya devam edeceğini söyledi. Ayrıca, 20 Ocak’ta Sırbistan ve 23 Ocak’ta Arjantin ile mutabakat zaptı imzalanarak, uçuş frekans haklarının artırılması hedefleniyor.

Türkiye’nin 23 yılın sonunda hava ulaşım anlaşması yaptığı ülke sayısının 81’den 175’e çıkmasının, ülkenin küresel havacılık ağındaki etkisini gösterdiğini belirten Uraloğlu, 2024 yılında 30 ikili havacılık müzakeresi gerçekleştirerek, taşıyıcılar için 253 yeni frekans sefer hakkı elde ettiklerini açıkladı.

Editör: Sude Yılmaz