CBME Türkiye 2024 Fuarı, 42. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor CBME Türkiye 2024 Fuarı, 42. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor

Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi, küresel sinirbilim alanındaki öncü çalışmalarını Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen G20 Neuroscience20 (N20) Zirvesi'nde tanıttı. Bu yıl 16-17 Kasım tarihlerinde düzenlenen etkinlikte Türkiye'yi temsil eden Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sinirbilim ve büyük veri analitiği alanındaki yenilikçi projelerini 20'nin üzerinde farklı ülkeden katılımcıya sundu.

Zirve, sinirbilim ve büyük veri odaklı yaklaşımların geleceğini şekillendirmek için uluslararası bir platform sundu. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Role of Technology in Clinical Neuroscience Across the G20 Healthcare" başlıklı konuşmasında, sağlık bilimlerinde büyük verinin ve yapay zekanın önemi üzerine vurgular yaptı. Tarhan, NPİSTANBUL Hastanesi’nde 26 yıldır toplanan nörogörüntüleme verilerinin analiz edilerek geliştirilen BraiNP/NP Model ile psikiyatrik hastalıkların ön tanısında yapay zekâ algoritmalarının nasıl etkin bir şekilde kullanıldığını aktardı.

Prof. Dr. Tarhan, “Yapay zekâ, hekimin bilgeliği ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Büyük veri ve yapay zeka teknolojileri, sağlıkta tıbbi hataları azaltmada, kişiye özel tedavi planları oluşturmakta ve daha hızlı, daha doğru sonuçlar elde etmemizi sağlıyor,” şeklinde açıklamada bulundu.

Disiplinler Arası İşbirliği ve Etik Yaklaşımlar

N20 Zirvesi, sinirbilim ve teknoloji alanındaki disiplinler arası iş birliğini teşvik etmek amacıyla büyük veri paylaşımı, analiz yöntemleri ve etik çerçeveler üzerinde de durdu. Sinirbilim ve yapay zeka teknolojileri, nörolojik hastalıkların erken teşhisinde ve kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Prof. Dr. Tarhan, bu teknolojilerin hastalıkların moleküler düzeyde anlaşılmasını sağlayarak, sağlıkta devrim yaratacağını belirtti.

Prof. Dr. Tarhan’ın zirvedeki konuşmasında dikkat çeken bir diğer konu, yeni nesil kuantum hesaplama ve nöromorfik hesaplama yöntemlerinin kullanılmasıyla yıllar süren tedavi ve ilaç modelleme süreçlerinin saniyeler içinde yüksek doğrulukla modellenebileceğiydi. Tarhan, “NPİSTANBUL Hastanesi’nde uygulanan Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) tedavileri ve fotobiyomodülasyon teknolojileri, tedavi süreçlerini daha etkili hale getiren yenilikçi adımlar atılmasına olanak sağlıyor,” şeklinde konuştu.

NPİSTANBUL Hastanesi ve Üsküdar Üniversitesi’nin, sağlık yönetimi ve hastane sistemlerinde büyük veri kullanımına dair önemli adımlar attığını belirten Üsküdar Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi M. Fırat Tarhan, büyük veri analitiği sayesinde hasta bakım kalitesinin artırıldığını ve operasyonel süreçlerin optimize edildiğini söyledi. Fırat Tarhan, “Büyük veri analizleri, kronik hastalık yönetiminde daha etkili sonuçlar elde edilmesine olanak tanıyor ve sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor,” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel ise, sinirbilim alanındaki büyük veri odaklı çalışmalara dikkat çekerek ME+ Brain Initiative gibi girişimlerin yerel gelişimden küresel gelişime taşınma potansiyelini vurguladı. Prof. Dr. Ergüzel, “Üniversitemizde yürütülen yüz duygu tanıma, diagnostik ve prognostik modeller gibi derin öğrenme odaklı klinik uygulamalar, sağlıkta yeni bir dönemi başlatıyor,” dedi.

Prof. Dr. Ergüzel, zirveye katılan diğer bilim insanlarıyla birlikte, nöromorfik bilgisayarların insan beyninin işleyişini taklit eden yapılarıyla sinirbilim araştırmalarında yüksek verimli ve enerji tasarruflu hesaplamalar sunduğunu belirtti. Nöromorfik bilgisayarların, nörolojik hastalıkların yönetilmesinde büyük bir potansiyel taşıdığını ifade etti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konuşmasının sonunda, “Gelecekte sağlık alanındaki en önemli kaynak veridir. Bu nedenle moleküler biyoloji, biyomühendislik, tıp ve mühendislik gibi farklı alanların birleşimi, sağlıkta veri odaklı inovasyonun kapılarını açacak,” şeklinde sözlerini tamamladı. Üniversite olarak bu alanlarda yürütülen çalışmaların, gelecekte sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma noktasında önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Editör: Sude Yılmaz