İş dünyası, teknolojinin etkisiyle yeniden şekilleniyor. Yapay zekâ tabanlı işe alım platformu Onenewone Ono'nun 2024 yılına dair değerlendirmesi, yapay zekânın iş hayatındaki rolünü ve dönüşümünü gözler önüne seriyor. “İşe alım süreçlerinde devrim” olarak tanımlanan yapay zekâ, iş verenler ile çalışanlar arasında daha insan odaklı, yenilikçi ve kapsayıcı bir yaklaşım sağlıyor.

Yapay zekâ destekli işe alım süreçlerini yöneten Onenewone Ono Kurucusu Tunç Erman, “İnsan Kaynakları” alanında yapay zekâ kullanımının hızla yayıldığını belirtiyor. Erman, yapay zekâ çözümlerinin, iş gücünü daha verimli kullanabilme adına sektörde büyük bir fark yaratığını ifade ediyor. Yaratmış oldukları Onenewone Ono "Yapay Zekâ Tabanlı İşe Alım Asistanı" sayesinde Türkiye'nin, küresel iş devleriyle rekabet edebilecek düzeye geldiğini vurgulayan Erman, 2024 yılında yapay zekâ ile gerçekleştirilen işe yerleştirmelerin bir önceki yıla göre 10 kat arttığını belirtti. Ayrıca, insan kaynakları departmanlarının yükünü hafifleten ve adaylar için daha adil bir süreç sağlayan yapay zekâ tabanlı çözümleriyle, iş dünyasının geleceğini şekillendirdiklerini ifade etti. Sigorta, banka, perakende ve enerji sektörlerinin, yapay zekâ ile işe alımda öncü olduğunu söyledi. 2025 yılı sonuna kadar, bu sektörlerde işe alımların %80’inin ilk görüşmelerinin yapay zekâ tarafından yapılacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, yapay zekâ tabanlı işe alım süreçleri, işverenler ile çalışanlar arasında daha veri odaklı, yenilikçi ve kapsayıcı bir yaklaşım sunuyor.

2024 Yılı Yapay Zekâ ile İşe Alım Trendleri Yapay zekâ kullanarak çalışan adaylarını hızlı ve doğru bir şekilde belirlediklerini ve 6 farklı dilde mülakat yapabildiklerini belirten Tunç Erman, 2024 yılı içinde yapay zekâ ile yapılan yaklaşık 65 bin ön mülakatta, süreci başarılı şekilde yöneten adayların %80'inin doğrudan işe alındığını açıkladı. İşe alım süreçlerini hızlandıran ve doğruluğunu artıran yapay zekâ uygulamalarıyla, geleneksel yöntemlerin zaman kayıpları geride kalıyor. Erman, 2024 yılına ait yapay zekâ ile işe alım trendlerini şu şekilde sıraladı:

İstanbul Valiliği açıkladı: Kurtuluş Kilisesi Derneği'ne yapılan saldırı ile alakalı 3 şüpheli yakalandı İstanbul Valiliği açıkladı: Kurtuluş Kilisesi Derneği'ne yapılan saldırı ile alakalı 3 şüpheli yakalandı
  • Geleneksel yöntemlerle 23 saate ulaşan aday arama süresi, yapay zekâ sayesinde bir saniyeye düşüyor.
  • Yapay zekânın işe alım süresi, geleneksel platformlardan 4 kat daha hızlı; 42 günden 12 güne iniyor.
  • Yapay zekâ ile gerçekleştirilen ön mülakatlarda adayların %80'i doğrudan işe alınıyor, bu da sürecin doğruluğunu kanıtlıyor.
  • En çok işe alım yapılan sektör teknoloji (%34), ardından satış (%22) ve insan kaynakları (%12) geliyor.
  • İstanbul’dan sonra en fazla işe alım yapılan şehir Kocaeli.
  • Çalışma modellerinde hibrit çalışma (%42) hızla artarken, kadınlar arasında uzaktan çalışma modeli (%12) daha popüler.
  • Kadınlar genellikle uzaktan çalışmayı tercih ederken, erkekler hibrit çalışma modelini benimsiyor.
  • Y Kuşağı (%52) ofis ortamını tercih ederken, Z Kuşağı (%59) hibrit çalışma düzenini daha çok tercih ediyor. Bu, yeni nesil iş gücünün beklentilerini ve iş modellerini şekillendiriyor.
  • Çalışanlar arasında en sevilen yan hak doğum günü izni olurken, iş hayatında öne çıkan kırmızı çizgiler ise saygısızlık, iş ahlakı, dürüstlük ve mobbing olarak sıralanıyor.
  • En çok talep edilen yetkinlik Microsoft Office - Excel, yabancı dilde ise %96 oranında İngilizce öne çıkıyor.
  • Yapay zekâ ile işe alımda lider sektörler; sigorta, banka, perakende ve enerji olarak öne çıkıyor.
Editör: Eslem Nur KARAMAN