Fed'in faiz indirimlerine yaklaşması ve artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Altın, ikinci çeyreğin başında rekor seviyelere ulaştı ve yükseliş trendini devam ettirdi.

Külçe altın, son seanslarda bir dizi zirve gördükten sonra Pazartesi günü erken saatlerde Perşembe gün olan kapanışa göre %1,3 artarak ons başına 2.259,69 dolara kadar yükseldi.

Fed'in tercih ettiği temel enflasyon göstergesi olan temel kişisel tüketim harcamaları endeksi, Cuma günü birçok piyasanın kapalı olduğu bir zamanda Şubat ayında soğudu. Fed, temkinli bir tavır sergilese de, bu durumun borçlanma maliyetlerinin azalmasını güçlendirdiği belirtiliyor.

Küresel merkez bankalarının parasal genişleme beklentisi ve Orta Doğu ile Ukrayna'daki artan gerilimler gibi bir dizi olumlu faktör, Şubat ortasından bu yana külçe altını yaklaşık %14 artırdı. Özellikle Çin'deki merkez bankalarının güçlü alımları ve Asya'nın en büyük ekonomisindeki tüketicilerin külçeye yönelik talebi, bu yükselişi destekledi.

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Türk Plastik Endüstrisi Kongresi'nde sektörün geleceğini anlattı PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Türk Plastik Endüstrisi Kongresi'nde sektörün geleceğini anlattı

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon verilerinin beklentilerle hemen hemen aynı doğrultuda olduğunu ve faiz indirimine yönelik herhangi bir aceleci tutumun olmadığını söyledi. Yatırımcılar, bu haftanın sonunda ABD ekonomisinin ve Fed politikasının görünümünü değerlendirmek için bir şans daha elde edecekler; aylık maaş bordrolarının en az 200.000 artması bekleniyor.

Swap piyasaları, Fed'in faiz indirimi olasılığını Perşembe günkü %57'den %61'e yükselterek fiyatlıyor. Düşük faiz oranları genellikle altın gibi faiz getirmeyen varlıklar için olumlu bir faktördür.

ING Grup Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, "Enflasyon verileri ve özellikle Powell'ın yorumları, altının daha da desteklenmesini sağladı; piyasa, Fed'in Haziran ayında faiz indirimine başlayacağına giderek daha fazla ikna oldu" dedi.