T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 20 farklı şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, 5 Nisan’da Adana’da başladı. Açılış töreni, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Türkiye Kültür Yolu Festivali Genel Direktörü Selim Terzi ve protokol üyelerinin katılımıyla Adana Müze Kompleksi Bahçesi’nde gerçekleşti.

Hem Türkiye’nin özgün kültürünü uluslararası sanatla buluşturmayı hem de şehirlerin kültürel markalaşmasına katkı sunmayı hedefleyen Türkiye Kültür Yolu Festivali, bu yıl da sanatın farklı dallarını geniş kitlelerle buluşturmayı sürdürüyor. Dünyanın en büyük kültür-sanat etkinliklerinden biri olma iddiasını taşıyan festival, yirmi şehirde 7’den 70’e herkese hitap eden etkinliklerle dolu dolu geçecek. Festivalin ilk durağı olan Adana, 5-13 Nisan tarihleri arasında 9 gün boyunca birçok farklı mekânda sanatı şehrin dört bir yanına taşıyacak.

Adana Müze Kompleksi Bahçesi’nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Türkiye Kültür Yolu Festivali Genel Direktörü Selim Terzi, “Bugün 20 ili kapsayan ve sekiz ay sürecek büyük bir kültür-sanat yolculuğunun başlangıcını 01 Adana’da yapıyoruz. Yerli ve yabancı misafirlerimizi; konserler, sergiler, gösteriler ve atölyelerle buluşturacağımız bu zengin programı büyük bir heyecanla hazırladık” dedi.

Adana’nın müze, ören yeri ve kültür sanat merkezlerinin festival boyunca aktif birer sahneye dönüşeceğini belirten Terzi, “Şehrin elliden fazla noktasında yüzlerce etkinliğe ev sahipliği yapacağız. Dijital ve geleneksel sanatın bir araya geldiği sergilerden konserlere, çocuk atölyelerinden tiyatro gösterilerine kadar her yaşa hitap eden içerikler sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kadın girişimciler İyi İşler Festivali'nde buluştu Kadın girişimciler İyi İşler Festivali'nde buluştu

Adana Müze Kompleksi’nde izleyiciyle buluşacak sergiler arasında, Göbeklitepe’den bugüne uzanan bir yolculuğu yansıtan “Seyyah Anadolu Medeniyetleri” sergisi ve dijital sanatla Türk resim sanatının tarihine ışık tutan “Köklere Yolculuk” sergisi öne çıkıyor. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi arşivlerinden seçilen eserlerle hazırlanan bu sergi, geçmişle bugünü sanat aracılığıyla birleştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, Cumhuriyet’in 102. yılına özel olarak düzenlenen “102. Yılda 102 Sergi: Cumhuriyet'in Işığında Anadolu'nun Kültürel Mirasına Yolculuk” projesi kapsamında, “Misis’ten Yükselen Tarih” sergisi Adana Müzesi Müdürlüğü’nde sanatseverlerle buluşacak.

Bu yılın en dikkat çekici etkinliklerinden biri de Pablo Picasso’nun imzasını taşıyan eserlerden oluşan resim sergisi olacak. Sanatçının orijinal gravür, çizim, poster, litografi ve fotoğraflarından oluşan, mirasçıları tarafından onaylanmış 50 eser, Adana Müze Kompleksi Tarım Müzesi’nde sergilenecek.

Festivalin bir diğer önemli noktası ise Merkez Park. Parkta kurulacak ana sahne ve çocuk köyü, dokuz gün boyunca gençleri ve çocukları konserler, atölyeler ve interaktif etkinliklerle ağırlayacak.

Ayrıca yakın zamanda hayatını kaybeden, Türk müziğinin unutulmaz ismi Ferdi Tayfur anısına hazırlanan “Sabahçı Kahvesi” isimli enstalasyon sergisi de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Adana Müzesi Kompleksi içerisindeki Eğitim Atölyesi’nde yer alan bu özel sergide, sanatçının kişisel eşyaları, afişleri, plakları ve hayatını anlatan bir belgesel gösterimi yer alıyor.

Türkiye Kültür Yolu Festivali, Adana’dan başlayarak Türkiye’nin dört bir yanına kültür ve sanatı taşımaya devam edecek.

FİLİSTİN MÜCADELESİNE SAYGI DURUŞU

Selim Terzi, halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpazede performanslar sergileneceğini belirterek, “Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performanslarının yanı sıra Güzel Sanatlar Müdürlüğümüzün birçok etkinliğinin de yine festivalde Adana’da olacağının müjdesini vermek isterim. Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından “Yaşayan Miras Belgesel Gösterimi ve Çalıştayı” düzenlenecek. Böylece “Yaşayan Mirasımız” daha geniş kitlelere, özelliklere gençlere ve çocuklara tanıtılacak. Adana Kültür Yolu Festivali, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi, Filistin mücadelesine bir saygı duruşu niteliğinde özel bir seçkiye de ev sahipliği yapacak. 

Küratörlüğünü Samed Karagöz’ün üstlendiği “Hala Yaşıyorum” sergisi, Adana Büyükşehir Belediyesi Konser ve Tiyatro Salonu Fuayesi’nde sanatseverler ile buluşacak. Sergide, çağdaş Filistin sanatından çarpıcı bir seçki sunulacak” dedi.

Festivalde çocuklara özel önem verildiğini vurgulayan Terzi, Merkez Park’ta kurulan “Çocuk Köyü”nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler düzenleneceğini söyledi. Bu yıl da festivalde gastronomik değerleri tanıtmak için gerçekleştirilecek etkinlikler olacağını anlatan Selim Terzi, “Şefimiz Ramazan Bingöl önderliğinde çok kıymetli şeflerimiz de Adana’da olacak. Adana’da bu yıl 16 noktayı Festival Lezzet Durağı olarak belirledik. Buradaki amacımız, coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere, Adana’da evlerde yapılan ama restoranlarda unutulmaya başlamış pek çok yöresel lezzetin de misafirlerimizle buluşmasıdır” diye konuştu.

FESTİVAL BEŞ DUYUYA HİTAP EDİYOR

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de yaptığı konuşmada, “Bugün Adana Kültür Yolu Festivali’nin ikincisini gerçekleştirmek üzere buradayız. Öncelikle ben, uluslararası tanınırlığa erişmiş iki etkinliğin de bir arada icra edildiği bu festivalin, Adanalıların doya doya eğlendiği, gönüllerince ağırlandıkları güzel bir etkinlik olmasını temenni ediyorum. Dünyada herhalde 5 duyuya hitap eden başka bir etkinlik yok. Adana’nın bu mevsiminde zamanlaması güzel bir etkinlik gerçekleşecek. Adı üstünde portakal çiçeği mevsimi. Adana’da koku alma duyumuza hitap ediyor. Akdeniz baharının coşkuyla yaşandığı bir sezondayız. Ona ilaveten dolu dolu sergiler var. Gün boyu ve akşamları konserler var. Kulağımıza hitap edecek. Adana’nın bu sergilerde özellikle gençlerimiz, çocuklarımız bu sergilere katılacak. Adana, 365 gün 7 gün 24 saat, gastronomi lezzet festivali olarak tat alma duyumuza da hitap edecek. Beş duyuya hitap edecek dünyada başka festival yok. Adana’ya yakışan da bu. Coşkuyla eğlensin Adanalılar. Adanalıların sıcakkanlı misafirperverliği bütün duyuların üzerinde. Adanalıların sevgi dolu, cömert misafirperverlikleri tüm bunları kuşatan bir durum. Adanalılara da ne kadar teşekkür etsek az. Emeği geçen herkese, Valiliğimiz çalışanlarına, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bütün çalışanlarına, yerel yönetimlere şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. 

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılımcılar Adana Müze Kompleksi içindeki sergileri ziyaret ettiler.