Teknoloji dünyasına dair yaratıcı fikirleri, gelişmeleri aktarmak, sektöre ilişkin en yeni ürünleri tanıtmak, iş ağları yaratmak ve mevcut ağları ise genişletmek amacıyla telekomünikasyondan yapay zekâya, siber güvenlikten fintech çözümlerine kadar teknoloji dünyasının nabzını tutan Mobilefest Teknoloji Fuarı ve Konferansı, bu yıl Agora Fintech fuarıyla birlikte kapsamını genişleterek “Avrasya Teknoloji Haftası” adıyla 17-19 Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek. Yeni nesil dijital çözümlerin sergileneceği etkinlik, 300’den fazla marka ve 10 bini aşkın ziyaretçiyi tek çatı altında buluşturarak, bölgenin en büyük teknoloji buluşmasına ev sahipliği yapacak.
Avrasya Bölgesi’nin en büyük teknoloji buluşmalarından biri olan Avrasya Teknoloji Haftası için geri sayım başladı! ExpoHIS’in organize ettiği ve Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle 17-19 Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan fuar kapsamında Mobilefest ve Agora Fintech fuarları düzenleniyor. Fuar, her yıl olduğu gibi teknoloji dünyasının en önemli oyuncularını bir araya getirerek Türkiye ve dünyanın farklı coğrafyalarından 10 bini aşkın ziyaretçiyi aynı çatı altında buluşturacak.
“Bu fuar, sektöre uluslararası açılım için büyük bir fırsat”
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Bağören, Avrasya Teknoloji Haftası kapsamında gerçekleşecek Mobilefest Teknoloji Fuarı ve Konferansı'nın, sektörün küresel çapta büyümesi adına stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
“Sektörümüz için yurt dışına açılmak adına bu fuar çok büyük bir fırsat” diyen Bağören, Türkiye’nin teknolojide dışa dönük vizyonunu şu sözlerle ifade etti:
“Genellikle biz hep dış sahalarda oynamaya alışığız. Ancak bu fuar, kendi sahamızda uluslararası alıcıları ağırlayabildiğimiz bir platforma dönüştü. Bu, sektörümüz adına önemli bir gelişme.” Bu yıl beşincisi düzenlenen fuarın, sadece büyüklüğüyle değil, sektörel iş birliği ve sinerjisiyle de dikkat çektiğini belirten Bağören, organizasyonun arkasındaki birlikteliğe dikkat çekti:
“Sektörün çeşitli çatı dernekleri olarak bu organizasyonu adeta el birliğiyle büyütüyoruz. YASAD olarak, bir haberleşme teknolojileri kümelenmesi niteliğindeki Hizmet İhracatçıları Birliği çatısı altında, firmalarımızın uluslararası açılımı için bu fuarı çok güçlü bir araç olarak görüyoruz.”
Bu yıl İstanbul Fuar Merkezi’nde daha geniş bir alana taşınan organizasyonun, hem katılımcı hem ziyaretçi tarafında büyük bir ilgi gördüğünü belirten Bağören:
“Birçok yabancı alıcı geliyor. Aynı şekilde fuarda stant açacak yabancı firmaların sayısı da ciddi şekilde artmış durumda. Hedefimiz, bu etkinliğin bölgesel bir Mobile World Congress’in yerel versiyonuna dönüşmesi. Bu hedefe her yıl daha da yaklaşıyoruz.”
Yazılım ve bilişim sektörü en hızlı büyüyen alanlardan biri
Konuşmasında hizmet ihracatının Türkiye genelindeki etkisine de değinen Bağören, yazılım ve bilişim sektörünün bu büyüme içindeki yerini şu sözlerle özetledi:
“Hizmet ihracatı genel toplamda 110 milyar doları aştı. Elbette bu rakamın içinde turizm gibi büyük kalemler de var. Ancak yazılım ve bilişim sektörü, bu toplamın yaklaşık 5 milyar dolarlık kısmını oluşturuyor. Bu küçük gibi görünse de, aslında en hızlı büyüyen alanlardan biri.”
2024’ü 4,8 milyar dolarlık ihracatla kapattıklarını, 2025’in ilk ayında ise %33’lük bir büyüme yakaladıklarını söyleyen Bağören, sektörün küresel çaptaki yükselişine dikkat çekerek şunları ekledi:
“Küresel problemlere rağmen böyle bir büyüme göstermemiz, Türkiye’nin yazılım ve teknoloji ihracatında daha büyük bir oyuncuya dönüştüğünün göstergesi.”
Son olarak, sektörün kendi ihracatçılar birliğini kurma yönündeki hedefe de değinen Bağören, sözlerini umut dolu bir mesajla tamamladı:
“Sektör olarak, kendi ihracatçılar birliğimizi kurmak için gerekli büyüklüğe hızla yaklaşıyoruz. Umuyorum ki 1-2 yıl içinde bu hedefimizi de gerçekleştirmiş oluruz.”