Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Londra'da bir dizi temas için bulunduğu sırada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sabah saatlerinde İngiltere Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Ed Miliband ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Bayraktar, bu görüşme sonucunda iki ülke arasında bir mutabakat zaptı imzalandığını ifade etti.
Bayraktar, Türkiye ile İngiltere arasında enerji sektöründe birçok benzerlik bulunduğunu vurgulayarak, görüşmelerde küresel enerji yatırımcıları ve finans kuruluşlarının temsilcilerinin de yer aldığını aktardı. Türkiye’nin iklim değişikliği ve enerji dönüşümü hedefleri doğrultusunda, Avrupa'ya yönelik ihracatın artması için sanayinin hazır hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'nin, rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini mevcut 30 gigavat seviyesinden 120 gigavata çıkarmayı hedeflediğini de hatırlattı.
İngiltere'den Türkiye'ye 2 Milyar Sterlinlik Destek
Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji projelerine büyük bir ilgi olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde önemli bir finansman kaynağının Türkiye’ye gelmesini beklediklerini söyledi. Yenilenebilir enerjiye yönelik, Türkiye’nin önümüzdeki 10-11 yıl içinde yaklaşık 108 milyar dolar yatırım ihtiyacı olacağını ifade eden Bayraktar, Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi’nin (UK Export Finance/UKEF) Türkiye’ye 2 milyar sterlinlik bir finansman sağlamayı planladığını belirtti. Bu finansmanın, sanayinin 24 bin megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi, deniz üstü rüzgar enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerine yönelik olacağını açıkladı.
Küçük Modüler Nükleer Reaktörler Hedefi
Bayraktar, Türkiye ve İngiltere arasındaki diğer önemli bir işbirliği alanının küçük modüler nükleer reaktörler olduğunu da dile getirdi. Türkiye, 20 bin megavatlık bir nükleer enerji programı üzerinde çalışırken, bunun 5 bin megavatlık kısmının küçük modüler reaktörlerden oluşmasını hedefliyor. Bayraktar, Türkiye’nin bu konuda önümüzdeki yıl hukuki bir çerçeve oluşturmayı planladığını söyledi.
Gazprombank Yaptırımları ve Türkiye'nin Gaz İhtiyacı
Doğal gaz sektörüyle ilgili gelişmeleri de değerlendiren Bayraktar, ABD'nin Gazprombank’a uyguladığı yaptırımlara karşı olduklarını belirtti. Bu tür yaptırımların Türkiye’nin ekonomisine, 85 milyon vatandaşına zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu. Rusya'nın Türkiye için doğal gaz konusunda önemli bir tedarikçi olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Avrupa'nın dördüncü büyük gaz pazarıyız ve gaz ticaretinin kesintiye uğramadan devam etmesi gerekiyor. Şu anda Rusya’dan aldığımız gazın ikamesi mümkün değil. Bu nedenle gazın Türkiye'ye sağlanmaya devam edilmesi gerekiyor" dedi.
Rusya'dan Avrupa'ya akan doğal gazın Ukrayna üzerinden sağlanan transit anlaşmasının 2024 sonunda sona ereceğini hatırlatan Bayraktar, anlaşmanın uzatılmasının hem Türkiye hem de Avrupa için faydalı olacağını belirtti. Ancak, bu uzatmanın nasıl gerçekleşeceği ve Gazprombank’a nasıl ödeme yapılacağı konusunda belirsizlikler bulunduğunu söyledi. Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz altyapı projeleriyle bölgeye arz güvenliği sağlamaya yönelik katkı sunduğuna da dikkat çekti.