Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Lisanslı Depo Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) tarafından düzenlenen "Türkiye ve Dünyada Lisanslı Depoculuk, Hububat Piyasaları Kongresi"nde önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, hububat piyasalarının yönetimi ve sürdürülebilirliğinde dünyadaki gelişmeleri takip etmenin gerekliliğine dikkat çekerken, gıda arz güvenliğinin temel unsuru olarak hububata verdiği önemi vurguladı.

Yumaklı, Türkiye’nin son 22 yılda tarım ve ormancılık alanındaki yatırımlarla güçlü ve dirençli bir tarım sektörü oluşturduğunu belirtti. "Bizler bitkisel üretim konusunda Cumhuriyet tarihimizin üretim rekorlarını kırdık. Birçok üründe dünyada ilk üç ülke içindeyiz, hatta ilk ikisindeyiz," diyerek, Türkiye'nin hububat üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 2023 yılında 31 milyar dolar değerinde gıda ihracatı gerçekleştirdiğini ve 2024’te bu rakamın 32 milyar doları aşmasını beklediklerini açıkladı. Yumaklı, bu ihracatın sadece ülkenin gıda ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda ülke ekonomisine de büyük katkı sağladığını belirtti.

Yumaklı, 2028 yılına kadar hububat üretiminde yüzde 13'lük bir artış hedeflediklerini ifade etti. Bakan, "Amacımız birim alandan aldığımız ürünü daha fazla artırmak," diyerek verimliliği ve kaliteyi öncelemeyi hedeflediklerini söyledi. Bu hedef doğrultusunda, yeni destekleme modellerinin ve üretim planlamalarının devreye alındığını da sözlerine ekledi.

Otomotiv satış sonrası pazarı, 2024’ün son çeyreğinde durağan bir seyir izledi Otomotiv satış sonrası pazarı, 2024’ün son çeyreğinde durağan bir seyir izledi

Lisanslı depoculukla ilgili önemli veriler paylaşan Yumaklı, depolama kayıplarının yüzde 10 ile yüzde 30 arasında engellenebileceğini belirtti. Bu uygulamanın, yaklaşık 2 milyon tonluk kaybı engellemek ve 23 milyar lira tasarruf sağlamak adına büyük bir potansiyel taşıdığını söyledi.

Yumaklı, Türkiye'nin dünyada depolamayı en iyi uygulayan ülkelerden biri olduğunu vurgularken, 234 lisanslı depo şirketinin toplam 12,2 milyon ton kapasiteyle faaliyet gösterdiğini aktardı. Bu kapasitenin artırılması ve modern depolama yöntemlerinin yaygınlaştırılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Yumaklı, Ürün İhtisas Borsası'nın (TÜRİB) faaliyete geçmesiyle uluslararası bir üs olma yolunda önemli adımlar atıldığını ve çiftçilere sağlanan finansal desteklerin artmaya devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ve Gelir Koruma Sigortası ile üreticilerin emeğinin güvencede tutulduğunu vurguladı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ise iklim değişiklikleri, doğal afetler ve ekonomik dalgalanmaların tarım sektörünü olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, lisanslı depoculuğun fiyat istikrarı sağlama rolünü önemle vurguladı. Ağar, 2011 yılında başlayan lisanslı depoculuk sisteminin 2024 itibariyle 224 depoculuk şirketine ve 12,2 milyon ton kapasiteye ulaştığını belirtti. Bu kapasitenin önümüzdeki dönemde 20 milyon tona çıkarılmasının planlandığını söyledi.

LİDAŞDER Başkanı Serdar Genç, lisanslı depoculuğun, stratejik ürünlerde arz güvenliği sağlamada ülkenin en önemli sektörlerinden biri haline geldiğini belirtti. Depolama kapasitesinin son iki yılda yüzde 40 oranında arttığını ve sektöre yapılan yatırımların ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi.

Bakan Yumaklı’nın konuşmasında vurguladığı gibi, Türkiye’nin tarım sektöründeki gelişmeler ve lisanslı depoculuk sistemi, ülkenin gıda arz güvenliğini sağlamada kritik bir rol oynamaktadır. 2028 yılına kadar hedeflenen yüzde 13'lük üretim artışı ve lisanslı depoculuk kapasitesindeki genişleme ile Türkiye’nin tarım sektörü daha güçlü bir yapıya kavuşmayı planlıyor.

Editör: Sude Yılmaz