Bursa’da, mesleki ve teknik eğitimin sektöre entegrasyonunu güçlendirecek önemli bir gelişme yaşandı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında, "Mesleki ve Teknik Eğitimde İş Birliği Protokolü" imzalandı. Bu protokol, sektörel ihtiyaçlara uygun eğitimlerin verilmesi ve gençlerin iş gücü piyasasına daha iyi hazırlanması için büyük bir adım olarak kabul ediliyor.

BTSO’nun 57 bin üyesini temsil eden 70 meslek komitesini bir araya getiren "Müşterek Komiteler Toplantısı" Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla gerçekleşti. Oda Hizmet Binası’nda düzenlenen toplantıya katılan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirterek, şehrin ürettiği değerlerin ülkenin en önemli itici gücü olduğunu vurguladı. Burkay, yüksek teknoloji ve dijitalleşmenin hakim olduğu yeni sanayi devriminde, bu değişimi doğru bir şekilde anlamanın ve uygulamanın önemine değindi. Ayrıca, nitelikli insan kaynağının oluşturulmasının, bu dönemde en önemli görevlerinden biri olduğunu belirtti ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan iş birliğinin bu doğrultuda kritik bir adım olduğunu ifade etti.

Bursa’ya Yeni Mesleki Eğitim Kampüsleri Kazandırıldı

Başkan Burkay, BTSO olarak Bursa'ya iki büyük mesleki ve teknik eğitim kampüsü kazandırdıklarını hatırlatarak, 2019’dan bu yana meslek komiteleriyle birlikte proje okullarında büyük başarılara imza attıklarını söyledi. Bu projelerin mesleki eğitim alanında Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Burkay, ancak bununla yetinilmemesi gerektiğini ve yeni dönemde veriyi anlamlı hale getirmenin çok daha önemli hale geldiğini dile getirdi. Protokolle birlikte, insan kaynağının bu yeni döneme uygun şekilde yetiştirilmesi adına önemli bir adım atıldığını ifade etti.

Girişimcilik Ekosistemi İçin Önemli Bir Model: MESEM

BTSO Başkanı Burkay, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) konusundaki çalışmalara da değindi. MESEM’in, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi için büyük bir fırsat sunduğunu belirten Burkay, bu modelin Türkiye için vazgeçilmez bir fırsat olduğunu ve kesinlikle korunması gerektiğini söyledi. Bu projeyle birlikte, girişimcilerin çarşılarda esnafların yanında yetiştirilmesinin akademik bir boyut kazandığını da vurguladı.

Yaşam Boyu Eğitim, İş Dünyası İçin Zorunluluk Haline Geldi

Mesleki eğitimin yanı sıra yaşam boyu eğitimin de günümüzde iş dünyası için zorunlu bir ihtiyaç haline geldiğini belirten Burkay, bireylerin aldıkları eğitimlerle 20-30 yıl boyunca çalışabilecekleri dönemin geride kaldığını, artık bu sürenin çok daha kısa olduğunu ifade etti. Ayrıca, Bursa Business School olarak yaşam boyu eğitim merkezine dönüştürdükleri Kirazlıyayla Sanatoryumu ile bu alandaki yatırımlarına dikkat çekti.

Bakan Tekin: “Mesleki Eğitimde Statükoyu Aştık”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise, dünya genelinde değişen ekonomik düzenin, Türkiye’yi statükocu yaklaşımlar ile geride bırakabileceğini belirterek, mesleki eğitimin uzun yıllar boyunca korumacı bir anlayışla yönetildiğini vurguladı. Bakan Tekin, sektörel iş birliğine dayalı eğitim modelinin, meslek liselerinin cazibesini artırarak, eğitim ve sektöre yönelik dönüşümü hızlandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Sektörle Entegre Eğitim Modeli ve Yeni Eğitim Yaklaşımları

Bakan Tekin, sektörel temsilcilerle birlikte mesleki eğitim müfredatının belirlenmesinin önemine değinerek, örneğin bir ayakkabıcılık lisesinin müfredatının Ayakkabıcılar Odası ile birlikte hazırlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, staj yapan öğrencilere asgari ücretin %30 ile %50’si arasında maaş verilmesinin yasal güvence altına alındığını ve öğrencilerin iş kazalarına karşı sigorta edilmesinin sağlandığını ifade etti.

Okullarda ve Sanayide Dönüşüm Süreci

Mesleki eğitimdeki dönüşümün sadece okullarda değil, aynı zamanda sanayide de gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Tekin, sanayi tesislerinde açılan okullar ile bu dönüşümün hızlandırılacağını belirtti. Ayrıca, sanayiye dayalı eğitim modelleri ile ülkenin ekonomik büyümesinde nitelikli iş gücünün hayati rol oynayacağını vurguladı.

Eğitimler İş Dünyasının İhtiyaçlarına Göre Şekillenecek

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan Demir Yolu ve Süper Hızlı Tren Yatırımlarıyla İlgili Açıklamalar Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan Demir Yolu ve Süper Hızlı Tren Yatırımlarıyla İlgili Açıklamalar

Toplantı sonunda BTSO ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında Mesleki ve Teknik Eğitimde İş Birliği Protokolü imzalandı. Protokol ile eğitim alanlarının iş dünyasının ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi, öğrencilere çağdaş sektörlerde yetkinlik kazandırılması ve istihdam imkanlarının artırılması hedefleniyor. Protokol kapsamında, OSB’lerle entegre bir eğitim modeli oluşturulması, sanayi destekli atölyeler ve laboratuvarların kurulması, ileri düzey öğretmen eğitim programlarının yapılması ve dijital dönüşüm gibi alanlarda öğrencilere eğitim verilmesi planlanıyor. Bu protokolün, ülke genelinde mesleki eğitimi güçlendirecek ve sanayiyle işbirliği içinde daha nitelikli bir iş gücü yetiştirilmesine olanak sağlayacak.