Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Çukurova Uluslararası Havalimanı açılış töreninde, Türkiye Yüzyılı'na yakışan projelerin hızla hayata geçtiğini belirtti. 

Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın, Türkiye'nin havacılıktaki yeni imzası olduğunu ifade etti. Havalimanının açılmasıyla yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edileceğini duyurdu. Ayrıca, Uraloğlu, bu yıl tamamlanan ulaşım projelerini sıralayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek vizyonu ve talimatları doğrultusunda Türkiye'nin havacılık sektöründe dünya çapında önemli bir oyuncu haline geldiğini vurguladı.

Temmuz sonu itibarıyla hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısının 129 milyon 738 bin 772'ye ulaştığını belirten Uraloğlu, yıl sonuna kadar bu sayının 230 milyonu aşmasını beklediklerini açıkladı. Türkiye'nin uçuş ağının genişletilmesiyle ülkenin, dünyanın en kapsamlı uçuş ağına sahip ülkelerden biri haline geldiğini belirtti. 2002'den bu yana aktif havalimanı sayısının Çukurova Uluslararası Havalimanı ile 26'dan 58'e yükseldiğini söyledi. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirirken, yeni uçuş ağları ile 131 ülkede 346 noktaya ulaşım sağlandığını aktardı. 2053 hedefleri kapsamında Bayburt-Gümüşhane ve Yozgat havalimanlarının yanı sıra yapımı planlanan Karaman Havalimanı ile aktif havalimanı sayısının 61'e çıkarılacağını ifade etti.

Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın Avrupa'da yolcu rekorları kırdığını ve her geçen yıl uçak ile yolcu trafiğinde önemli artışlar yaşandığını belirtti. 2022'de başlatılan ve Avrupa'da ilk kez İstanbul Havalimanı'nda uygulanan 'eş zamanlı bağımsız üç paralel pist operasyonları' sayesinde, 3 paralel piste aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapabilme imkanının sağlanacağını söyledi. Bu uygulamanın 2025 yılında hayata geçeceğini ve İstanbul Havalimanı'nın birinciliği koruyacağını ifade etti.

Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın, ağaç formunda tasarlanmış hava kontrol kulesi, narenciyeden ilham alınan turuncu rengi ve pamuk motifleriyle bölgenin kültürünü yansıttığını vurgulayan Uraloğlu, havalimanının yılda 9 milyon yolcu kapasitesine sahip olduğunu, 110 bin metrekare terminal alanı ve 3 bin 500 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğinde pist ile donatıldığını açıkladı. Bu özellikleriyle dünyanın en geniş uçaklarının iniş ve kalkış yapabileceği bir havalimanı inşa edildiğini belirtti.

Borsa günü yükselişle tamamladı Borsa günü yükselişle tamamladı

Uraloğlu, havalimanının Mersin, Adana, Osmaniye ve Niğde şehirlerine yakınlığıyla bu bölgelerde yaşayan 5 milyondan fazla kişiye hizmet vereceğini ve Türkiye'nin bölgeye ve Orta Doğu ülkelerine açılan önemli kapılarından biri olacağını söyledi. Ayrıca, yatırımın doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacağını ve bölgenin üretim, ticaret ve turizm faaliyetlerine büyük katkı yaparak sosyoekonomik gelişimine destek olacağını belirtti.

Uraloğlu, yolun medeniyet, gelişme ve büyüme anlamına geldiğini ve Bakanlık olarak vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Son 22 yılda olduğu gibi, Türkiye Yüzyılı'nda da birçok projeye imza atacaklarına olan inancını dile getirerek, projelere verdiği destek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

Editör: Sude Yılmaz