T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde Malezya, Endonezya ve Pakistan'a gerçekleştirilen resmi ziyaret kapsamında DEİK'in organizasyonunda düzenlenen İş Forumları, 11-13 Şubat 2025 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Asya Pasifik ülkelerine düzenlenen resmi ziyaretlerin ikinci durağı Endonezya oldu.

DEİK organizasyonunda düzenlenen Endonezya-Türkiye İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır, T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, DEİK Başkanı Nail Olpak, Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Anindya Bakrie, DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı Doğan Karadeniz ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 12 Şubat 2025 tarihinde Endonezya'nın başkenti Cakarta'da gerçekleştirildi.

1739447008 Endonezya Turkiye Is Forumu 1

T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, "Cumhurbaşkanlarımızın ortaya koyduğu hedefler doğrultusunda, dost ve kardeş ülke Endonezya ile ikili ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarma, ticari ve ekonomik bağlarımızı güçlendirme ve iş birliği alanlarımızı çeşitlendirme noktasında kararlılığımızı bir kez daha iş insanlarımızla beraber teyit ettik. Bugün Türk ve Endonezyalı firmalar arasında imzalanan protokoller, başta savunma sanayii, müteahhitlik ve enerji olmak üzere Endonezya ile olan ekonomik ve stratejik ilişkilerimizin daha ileri boyutlara taşınmasına vesile olacaktır" dedi.

"İkili ticaretimizi hedefimiz olan 10 milyar dolar seviyesine artıracak potansiyelimiz olduğunu düşünüyorum"

1739447009 Endonezya Turkiye Is Forumu 2

TESK Başkanı Palandöken: Ramazan’da Merdiven Altı Ürünlerden Uzak Durun, Güvenilir Esnaftan Alışveriş Yapın TESK Başkanı Palandöken: Ramazan’da Merdiven Altı Ürünlerden Uzak Durun, Güvenilir Esnaftan Alışveriş Yapın

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "Endonezya ile 2 milyar dolar seviyesinde ikili ticaret hacmimiz var ve bunu dengeli bir hale getirmek, hem de her iki ülkenin 2,7 trilyon dolarlık toplam GSMH'si içinde yüzde 0,1 seviyesinde olan ikili ticaretimizi, hedefimiz olan 10 milyar dolar seviyesine artıracak potansiyelimiz olduğunu düşünüyorum. Ticaretimizin artması kadar, aramızdaki ekonomik ilişkilerin farklı sektörlere ve boyutlara yayılması, ticaretten yatırımlara ve ikili iş birliklerine kadar çeşitlenerek devam etmesi çok önemli. Yeşil enerji, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve dayanıklı tedarik zincirlerinin oluşturulması gibi ASEAN'ın öncelik verdiği alanlarda birbirimize fayda sağlayacak projelerin hayata geçirilmesinde ortak çalışmalar yapabiliriz. Türkiye'nin sağlık sektöründeki elde ettiği başarıyı Endonezya özelinde de değerlendirebilir; müteahhitlik, YİD, PPP alanındaki derin tecrübemizi, diğer alt yapı projeleri yanı sıra, şehir hastanelerinin inşası konusunda Endonezyalı dostlarımız ile paylaşılabiliriz. Endonezya'nın başkentinin Cava Adası'ndaki Cakarta'dan Borneo Adası'ndaki Nusantara kentine taşınması projesine, tüm dünyada çok başarılı işlere imza atmış müteahhitlik ve müşavirlik firmalarımızla katkı vermeye istekli olduğumuzu belirtmek isterim. Yatırımları artırmak için Organize Sanayi Bölgelerindeki kiralama bedelleri, lisans ve izinlerin alınmasında yaşanan süreçlerin kolaylaştırılması önemli bir destek olacaktır. Batı Avrupa ile Çin arasındaki en büyük yatırım, üretim ve teknoloji üssü olan Türkiye, 600 milyar dolar seviyesini geçen bir dış ticaret hacmine sahip. Enerjiden, sanayiye, tarımdan alt yapı yatırımlarına kadar neredeyse her alanda önemli yatırım imkanlarımız var. Endonezyalı iş dünyasını da bu imkanlarımızdan daha fazla yararlanmak için ülkemizde yatırım ve ortaklılar yapmaya davet ediyorum" dedi.

"Endonezya, ASEAN pazarına giriş noktası"

Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası (KADIN) Başkanı Anindya Bakrie ise, Endonezya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 75'inci yılına değinerek, bu önemli yılın, derin kültürel ve tarihsel bağların bir yansıması olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 2,1 milyar dolara ulaşarak 2020'ye kıyasla yüzde 60'lık bir artış gösterdiğini aktaran Bakrie, bu sebeple ticaret ve yatırım alanlarında iş birliğini daha da ileriye taşımak için eşsiz bir fırsata sahip olunduğunu vurguladı. Endonezyalı firmaların Türkiye'de yatırım yaptığını ve iş birliklerini derinleştirmek amacıyla enerji, savunma, altyapı, üretim ve sağlık sektörlerinde birebir ortaklıklar kurmaya hazırlandıklarını dile getiren Bakrie, Endonezya ve Türkiye arasındaki uçuşların artırılması gerektiğini ve bu kapsamda turizm sektöründe ortak projeler ve altyapı geliştirme çalışmalarının artırılması çağrısında bulundu. İş Forumu'nun iki ülke arasında yeni iş fırsatlarının geliştirilmesi için önemli bir platform sunduğunu aktaran Bakrie, Endonezya ve Türkiye'nin G20 üyeleri olarak küresel ekonomide stratejik bir konumda bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin Avrupa ve Orta Doğu'ya açılan bir kapı olduğunu vurgulayan Bakrie, Endonezya'nın ise ASEAN pazarına giriş noktası olması nedeniyle iki ülke arasındaki iş birliğinin bölgesel ve küresel ekonomiye önemli katkılar sunacağını söyledi.

İş Forumunda, "Pertamina International Shipping - TAIS", "Havelsan - PT Dirgantara Indonesia", "Karsada - SBC Capital - GAP İnşaat", "PT PAL Indonesia - TAIS", "Aselsan - Pt Republic Indonesia" ve "Roketsan - Pt Republic Indonesia" arasında iş birliği anlaşması imzalandı.

İş Forumunun sponsorları ise, Karpowership, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve Çelebi Aviation oldu.