Fitch Ratings, Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmesini açıkladı. Kuruluşun açıklamasına göre, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notu "B+"dan "BB-"ye yükseltilirken, not görünümü "durağan" olarak belirlendi.

Açıklamada, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açıklar ve döviz korumalı mevduatlardaki azalma sayesinde dış rezervlerdeki iyileşmenin kalıcı olmasının muhtemel olduğu vurgulandı. Türkiye'nin rezervlerinin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğü belirtildi.

Parasal sıkılaştırmanın, enflasyonu kontrol altına alma stratejisinde önemli rol oynayan liranın değer kazanmasını sağladığı ifade edilerek, Fitch'in sıkı para politikasının, mali disiplinle ve ihtiyatlı asgari ücret düzenlemeleriyle birleştiğinde enflasyonun düşmesine katkı sağlayacağına güveninin arttığı aktarıldı. Ayrıca dış likidite tamponlarının güçlendirilmesinin, düşük cari açıkların ve dolarizasyonun azaltılmasının sürdürülebileceği belirtildi.

Enflasyonun yıl sonunda yüzde 43 olarak gerçekleşmesinin beklendiği, 2025 sonunda ise yüzde 21'e düşeceğinin öngörüldüğü kaydedildi. Cari açığın ise bu yıl GSYH'nin yüzde 1,9'una gerilemesi ve 2025-2026 döneminde ortalama yüzde 1,7 olması bekleniyor.

Ayrıca açıklamada, mevcut ekonomik programın siyasi destek görmeye devam ettiğine işaret edilse de, politika değişikliği risklerinin hala mevcut olduğu vurgulandı.

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye'nin milli geliri 1,2 trilyon dolara yükseldi Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye'nin milli geliri 1,2 trilyon dolara yükseldi

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5, 2025'te ise yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği ifade edilirken, Avrupa Birliği'nde öngörülen toparlanmanın ihracata katkı sağlayacağı belirtildi.

Fitch Ratings, geçtiğimiz yıl eylül ayında Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Bu yıl mart ayında ise kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltip, görünümünü "pozitif" olarak güncellemişti.

Editör: Sude Yılmaz