İş Dünyasının önde gelen guruları, 100’ün üzerinde lider konuşmacı ve düşünce liderinin bir araya geldiği Global Leaders Summit 2024 / Global Liderler Zirvesi 2024, 18 Eylül’de T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın açılış konuşması ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın konuşması ile başladı.
“Yapay Zeka ve Sürdürülebilir Gelecek” teması ile bu yıl ilk kez Çırağan Palace Kempinski İstanbul’da gerçekleşen zirvenin ilk gününde, farklı sektörlerden iş dünyasının üst düzey yöneticileri gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak için yapılması gerekenleri ele aldı. Zirvede açılış konuşmasını yapan T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, katılımcılara hoşgeldiniz diyerek konuşmasına başladı ve iş dünyası temsilcilerine seslenerek, “Yapay zeka teknolojilerinin risklerinin azaltılması noktasında var gücümüzle çalışıyoruz” dedi. Zirvede ilk gün öğleden sonra oturumlarının açılış konuşması için video mesaj gönderen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, “Türkiye, güçlü insan kaynağı ve teknoloji geliştirme altyapısıyla, her geçen gün daha da büyüyen girişimcilik ekosistemiyle, insanlık yararına teknoloji anlayışıyla bayraktar rol üstlenmeye hazır konumdadır.” dedi.
’’Yapay zeka teknolojilerinin risklerinin azaltılması noktasında var gücümüzle çalışıyoruz’’
Yapay zeka teknolojisinin ne kadar gelişeceğinin öngörülemeyeceğini aktaran Bakan Bolat, ’’Yapay zeka teknolojisinin önümüzdeki 10-15 yıl içinde nereye evrilebileceğini bugünden görme imkanımız yok. Muhtemelen fayda ve fırsatların yanında pek çok soru işareti de beraberinde geliyor. Bu teknolojinin insanlığı tedirgin etmesi kaçınılmazdır. Hukuki güvenlikle ilgili riskler yanında bazı sosyal sorunlara da yol açma ihtimali göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Yapay zekâ çağı, fırsatlarla ve sorumluluklarla doludur. Ticaret Bakanlığı olarak, hem yeşil mutabakata uyum hem de yapay zekâ teknolojilerinin risklerinin azaltılması noktasında sorumluluk almaya ve var gücümüzle çalışmaya hazırız’’ dedi.
Dünya gündeminin bir diğer önemli konusunun da sürdürülebilirlik olduğunu dile getiren, Bolat, ’’Sürdürülebilirlik, genellikle gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak olarak tanımlanmaktadır. Kaynakların sınırlı olduğunun farkında olmak ve kaynakların gelecek nesiller üzerindeki etkilerini hesaba katmak sürdürülebilirliğin esasıdır. İklim değişikliği, kuraklık, eşitsizlik ve açlık gibi insanlığın karşı karşıya olduğu sorunların çoğu, ancak küresel düzeyde ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ederek çözülebilir’’ dedi.
Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilirlik konusunda uyguladığı eylem planı hakkında konuşan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak da ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’’ çalışmaların yapıldığını belirterek, ‘‘Ticaret Bakanlığı olarak açıkladığımız ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ ile de ülkemizin sürdürülebilir ve kaynak etkin bir ekonomiye geçişine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Eylem planı kapsamında; sınırda karbon düzenlemeleri, yeşil ve döngüsel bir ekonomi, yeşil finansman, temiz, ekonomik ve güvenli enerji arzı, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir akıllı ulaşım, iklim değişikliği ile mücadele, diplomasi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri başlıkları altında belirlenen hedeflere ulaşılması amacıyla hayata geçirilecek eylemlere yer verilmektedir’’ dedi.
Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm konularında bakanlığın özel sektöre verdiği desteklerden de bahseden Bolat, ‘‘Bu çerçevede, Responsible Programı adı altında uygulanacak olan Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği ile şirketlerin kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü sağlayabilmesi için farkındalığın sağlanması, mevcut durum analizinin yapılması, mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik yol haritasının oluşturulması ve şirketlerin ulusal ve uluslararası fonlara erişiminin kolaylaştırılmasını teminen, şirketlerin aldığı danışmanlık hizmeti giderleri 5 yıl süresince yüzde 50 oranında Bakanlığımızca desteklenecektir. Sürdürülebilirlik ve yeşil mutabakata uyum noktasında şirketler ihtiyaç duydukları her alanda desteklenmekte ve tüm süreçlerin sürdürülebilir olması hedeflenmektedir’’ diye konuştu.
Global Liderler Zirvesi 2024’e video mesaj gönderen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye, güçlü insan kaynağı ve teknoloji geliştirme altyapısıyla, her geçen gün daha da büyüyen girişimcilik ekosistemiyle, insanlık yararına teknoloji anlayışıyla bayraktar rol üstlenmeye hazır konumdadır.” dedi.
İş dünyasının önde gelen aktörlerini bir araya getiren zirveye video mesajla katılan Kacır,” Dördüncü Sanayi Devrimi çağında, inovasyon odaklı yaklaşımlarla sosyal hayattan iş dünyasına, üretim modellerinden tüketici davranışlarına tüm alanlarda değer üretiminin yeniden şekillendiğini kaydediyoruz.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır konuşmasında, “Dijital dünyadaki bu paradigma kırılmalarının sonucu olarak; iş süreçlerinin değiştiğine, üretim modellerinin geliştiğine ve tüketici davranışlarının çeşitlendiğine hep birlikte şahit oluyoruz. Yenilikçi teknolojiler arasında yerini alan yapay zekânın geniş ve yaygın kullanımıyla birlikte iş süreçleri güçlü şekilde değişime uğruyor. Yapay zekanın kuantum hesaplama ve biyoteknoloji gibi derin teknolojilerle iç içe gelişmesi mevcut ve potansiyel etkilerini üssel olarak artırıyor. Gelecek adına yapay zekâ alanında beklentiler oldukça yüksek. Fakat günümüzde yapay zekâ geliştirme faaliyetlerinin, toplum yararını gözeten devlet veya akademik aktörlerden daha çok karlarını maksimize etmeye odaklanmış büyük ölçekli şirketler tarafından yürütüldüğü bir tabloyla karşı karşıyayız.
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’ni belirledik
Kacır konuşmasının devamında, “Türkiye olarak bizler yapay zekânın bir tercih meselesi olmayıp, “Dijital Türkiye” vizyonuyla, kalkınma yolculuğumuzun en büyük taşıyıcılarından biri olduğunun farkındayız. “Millî Teknoloji Hamlesi” hedeflerimiz doğrultusunda yapay zekâ çağının sunduğu fırsatları en üst düzeyde değerlendiriyoruz. Sorumlu ve etik yapay zekâ uygulamalarının geliştirilmesinde aktif rol üstlenen bir anlayışla hareket ediyoruz. Refah seviyesi yüksek bir toplum için çevik ve sürdürülebilir bir yapay zekâ ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek” vizyonuyla, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’ni belirledik ve kamuoyu ile paylaştık. Ülkemizdeki yapay zekâ ekosistemini harekete geçirmek ve ekosistemin paydaşları arasındaki iş birliğini güçlendirmek üzere TÜBİTAK çatısı altında Yapay Zekâ Enstitüsü’nü kurduk. Yapay zekâ alanında yetkinliklerimizi artırmanın yanında yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesi ve sorumlu şekilde kullanımı için uluslararası iş birliklerinde aktif rol üstleniyoruz. diye konuştu.
Kullanıcıların yapay zekâ teknolojilerden elde ettikleri bilgilerin, kendi değer yargılarıyla tam olarak örtüşmemesinin önemli bir risk unsuru olarak karşımıza çıktığını dile getiren Kacır, “Her zeminde vurguladığımız üzere, bilimin, teknolojinin ve refahın sadece birkaç ülke veya şirketin elinde asimetrik şekilde toplanması, insanlığın geleceği için büyük tehditler taşımaktadır. Böyle bir düzen hem çatışmaları tetikleyecek hem de dünya barışını bozacak bir düzendir. Türkiye; güçlü insan kaynağı ve teknoloji geliştirme altyapısıyla, her geçen gün daha da büyüyen girişimcilik ekosistemiyle, insanlık yararına teknoloji anlayışıyla bayraktar rol üstlenmeye hazır konumdadır. Son 22 yılda teknoparklarımızın sayısını 2’den 104’e, teknoparklarımızda Ar-Ge ve inovasyon yapan girişimlerin sayısını 56’dan 10 bin 800’ün üzerine çıkardık. Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizin sayısı bin 600’ü aştı. 2019’a kadar henüz “unicorn”u olmayan bir ülke iken, bugün 6’sına bakanlık olarak destek verdiğimiz milyar dolar değeri aşan 7 unicorn’umuz, bizim deyimimizle 7 Turcorn’umuz var. Bu ivmeyi daha da yükseltmekte kararlıyız.” dedi.
‘‘Zirve önümüzdeki yıllarda büyüyerek devam edecek’’
Zirvede açılış konuşmasını yapan KREA M.I.C.E CEO ve Global Liderler Zirve Başkanı Seda Mızraklı Ferik, “Yapay zeka ve sürdürülebilirlik konusu bu yıl ilkini düzenlediğimiz zirvenin ana teması. Zirveye yoğun bir katılım oldu, yurt içi ve yurt dışından uzman isimler katıldı. Bu zirvenin en önemli amacı Türk iş dünyasıyla yabancı iş insanlarını bir araya getirmekti. Global Liderler Zirvesi’nin önümüzdeki yıllarda da büyüyerek devam edeceğini umuyoruz’’ dedi. Ferik, ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek ve Ekonomik Büyüme İçin İş Dünyasının Eylem Planı’ ile ilgili sunum gerçekleştirdi.
Global Leaders Summit 2024 / Global Liderler Zirvesi 2024’ün moderatör sunuculuğunu TribeWanted Kurucusu Ben Keene ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Buradayız’ açılımı ile zirvede yer alırken, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak sahnede yerlerini alıp, açılış konuşması yaptı.
Dünyaca ünlü gurular Global Liderler Zirvesi 2024 için İstanbul’a geldi
Zirvenin ilk gününde, sürdürülebilir kalkınma ve kurumsal sorumluluk alanında dünyanın önde gelen isimlerinden “Sürdürülebilirliğin Babası” olarak anılan Volans Kurucusu ve İş Geliştirme Başkanı, ünlü yazar John Elkington, “Gelişen Teknolojiler Dünyayı Nasıl Sonlandırabilir veya Kurtarabilir?”, New York Times’ın en çok okunan yazarlarından Dr.George Friedman, “Global Ekonomide Türkiye: 2025 ve Ötesi”, Powerful Leaders’ın CEO’su Julie Hruska, “Veraset Faktörü: Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Etkili Liderlik” sunumları ile yer aldı.
Zirvede, “liderlik, teknoloji ve gelecek, finans ve ekonomi, fintech, sürdürülebilirlik” kulvarlarında konuşmalar gerçekleşirken, “Liderlerin Gelecek Beklentileri
Sürdürülebilir Bir Geleceğe Ne Kadar Hazırız? Öneriler, Aksiyon Planları”, “Sürdürülebilirlik Ekseninde Dünyamızın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi, İşin Neresindeyiz?”, “Liderlerden Başarının Sırları” toplu panelleri ile paralelde izleyicileri için online oturumlar gerçekleştirildi.