İş dünyası liderleri ve düşünce önderleri, yatırım yoluyla vatandaşlık ve vizesiz seyahat konularındaki en son gelişmeleri ele almak üzere Henley Global Yatırım Stratejileri ve Trendler Semineri'nde bir araya geldi. Bodrum'da gerçekleştirilen seminerde, katılımcılar hem en güncel yatırım stratejileri ve trendleri hakkında bilgi edinme fırsatı buldu hem de İspanya, Portekiz ve Grenada'nın oturum ve vatandaşlık programları hakkında detaylı bilgi aldı.

Küresel iş birlikleri, uluslararası rekabet koşullarını ve kurallarını hızla değiştiriyor. Seyahat özgürlüğünün iş dünyası için giderek daha önemli hale geldiği bu dönemde, vize sorunları ve buna bağlı zorlukları aşmak için çeşitli yöntemler arayan iş insanları için en geçerli çözümlerden biri yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programları olarak öne çıkıyor. Bu alanda derin bir bilgi birikimine ve uzmanlığa sahip olan Henley & Partners, Global Yatırım Stratejileri ve Trendler semineri aracılığıyla iş dünyasına alternatif çözümler sunmaya devam ediyor.

DESA’nın 2024’ün ilk yarısında cirosu 1.2 milyar TL’ye ulaştı DESA’nın 2024’ün ilk yarısında cirosu 1.2 milyar TL’ye ulaştı

Bodrum’da gerçekleşen ve iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra fikir önderlerinin de katıldığı programda, Dünyada 45’i aşkın ofisiyle, yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programları danışmanlığı hizmeti sunan Henley & Partners’ın İspanya, Portekiz ve Grenada’da faaliyet gösteren iş ortakları da katıldı. Katılımcılara programlara ilişkin kapsamlı sunumlar yapan uzmanlar oturum ve vatandaşlık programları ve pasaport değeriyle öne çıkan bu iki ülkenin yatırım açısından avantajlarını aktardı.

“Rekabetin tanımı da sınırları da değişiyor” 

Seminerde katılımcılara hitap eden Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel İş dünyasında değişen rekabet ortamına değindi. Demirel, “Geleneksel rekabet kavramı dönüşüm içinde; eskisi gibi sınırların içine sıkışıp kalmıyor. Şirketler, rakiplerle birlikte yürüyüp, pastayı; yani ekosistemi büyütmek için birlikte hareket ediyor. Dünya devleri, belirli hedefler doğrultusunda dirsek dirseğe çalışıyor. Dünya yeni bir evrim sürecinde. Bilgiye erişim dijitalleşme öncesine göre çok daha adil. Her iki yılda bir, dünya tarihi boyunca üretilen bilginin iki katı kadar bilgi üretiyoruz. 

Teknolojideki gelişim hızı sürekli katlanarak artıyor. Bu süreç, bir yandan sahada kıran kırana rekabeti doğuruyor, diğer yandan da küresel iş birliklerinin sayısını artırıyor” dedi.

Seyahat sınırlamalarının iş dünyasının uluslararası rekabetteki konumu açısından önemli sorunlar yarattığını ifade eden Burak Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: Küresel vatandaşlık kavramı giderek daha fazla önem kazanıyor. İş dünyası liderleri açısından hem vize serbestisini hem de yatırım göçünü; ülkelerin ekonomik ilerlemeleri için önemli bir kaldıraç olarak görüyoruz. Ekonomik aktivite küresel anlamda her geçen gün zorlaşıyor. Ağırlık noktaları da farklılaşıyor. Uzun süredir yaşadığımız vize krizleri, hareket alanımızı daha da kısıtlıyor. Yeni pazarlar ve ekonomik açılımlar hedefinde olan Türk iş insanları ise deyim yerindeyse okyanusu geçerken derede boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu anlamda vizesiz seyahat imkanlarına erişebilmek için en önemli alternatif vatandaşlık ve oturum programları olarak öne çıkıyor. Ülkeler arası iş birliğini güçlendiriyoruz, pekiştiriyoruz. Dünyanın açık ara en büyük entegre oturum ve vatandaşlık danışmanlığı firması olarak hem insanları hem ülkeleri birbirlerine yakınlaştırıyoruz. İş dünyasının, vize sıkıntısı nedeniyle nasıl bir kayba uğradığını biliyoruz. Biz bu sürecin ‘ortak hareket’ kültürünün hayatımıza soktuğu rekabet kavramıyla kolayca üstesinden gelineceğini biliyoruz.

‘İspanya 2024’te Avrupa’nın yatırım için en cazip ülkesi oldu’

Henley & partners’ın İspanya’daki iş ortağı Banrock Capital Satış Müdürü Dusan Marinkovic katılımcılara İspanya’da yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programlarıyla ilgili bir sunum yaptı. Yabancı yatırımların ülkeyi tercih etmesinde etken olan nedenleri ve yatırım açısından avantajlı sektörleri değerlendiren Marinkovic, İspanya’nın turizm, sağlık, eğitim ve yatırım alanlarında öne çıkan rakamsal verilerini de aktardı. Dusan Marinkovic, “Piyasaya dair derin anlayışımız ve karlı fırsatlar yaratma tutkumuzla, uzun vadede değer kazanma potansiyeli olan mülkleri edinmeye ve yönetmeye odaklanıyoruz. İspanya, 2024 yılında gayrimenkule yatırım yapmak için en cazip Avrupa ülkesi oldu. 1.2 trilyon avroluk gayrisafi milli hasıla ile Avrupa’nın en büyük dördüncü ekonomisi olan İspanya, 2023 yılında 28.21 milyon avro yabancı yatırım çekti. Global ölçekte en fazla yabancı yatırımcı çeken 13. ülke konumunda. 2023 yılında 14.600 yabancı şirket İspanya’da iş kurdu. Forbes Global listesinde yer alan 100 şirketten 70’i İspanya’da faaliyet gösteriyor” dedi.

Portekiz yenilenebilir enerji yatırımlarıyla öne çıkıyor

Henley & Partners’ın Portekiz’de faaliyet gösteren iş ortağı Blouecrow’un ortaklarından Duarte Calheiros e Menezes ise yaptığı sunumda özellikle yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanlarında Portekiz’deki yatırım fırsatlarına dikkat çekti. Duarte Calheiros e Menezes, “Hem yatırım politikamız ve metodolojimizde hem de iş yaptığımız çeşitli şirketleri ve müşterileri etkileme biçimimizde, sürekli öğrenmeyi teşvik ediyor ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) açısından en iyi uygulamaları geliştiriyoruz. Çeşitlendirilmiş, riskleri sınırlı, yüksek geri dönüş sağlayan çabasız bir yatırım süreci oluşturmaya odaklanıyoruz. Portekiz, 1 Ocak-31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenebilir elektrik üretiminde Norveç, Avusturya ve Danimarka'nın ardından dördüncü en yüksek paya sahip ülke oldu” dedi.

Yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programlarıyla Karayipler’de en fazla ilgi gören ülkelerden biri olan Grenada’daki yatırım fırsatları ve koşulları hakkında bilgi aktaran Range Development Göçmenlik 

Hizmetleri Direktörü Maryam Mansouri ise “Range Developments yatırım yoluyla vatandaşlık alanında faaliyet gösteren Karayipler'deki en büyük ve en başarılı gayrimenkul geliştirici konumunda. Temel amacımız, yatırımcılara faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin Yatırımla Vatandaşlık Programları kapsamında gayrimenkul geliştirme olanaklarına erişim sağlamak. Bu amaçla iki lüks tesisi tamamladık ve iki yeni tesisin inşaatı devam ediyor. Bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmalarla ülkeye 10 binin üzerinde yatırımcı kazandırdık. 3.500’den fazla yeni iş kurulmasına ve 5.500’ün üzerinde insanın ikinci vatandaşlık edinmesine aracılık ettik. Grenada vatandaşları dünyada 130’dan fazla ülkesine vizesiz seyahat edebiliyor. Grenada vatandaşlığı aynı zamanda, yurttaşlarına küresel çapta eğitim ve kültürel gelişim imkanlarının yanı sıra global varlık çeşitliliği, sermaye koruma, vergi kolaylığı ve sermaye dolaşımı gibi konularda avantajlar sunuyor” dedi.

Editör: Sude Yılmaz