Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği (IBIA) ve Birleşik Fuar Yapım A.Ş. (BİFAŞ) işbirliğiyle düzenlenen IBIA Expo - Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı, 25-28 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde 300'ün üzerinde firma ve üreticinin katılımıyla kapılarını açtı. Türkiye'nin yatak komponentleri ve teknolojileri konusunda tek fuarı olan bu etkinlik, sektörde en son teknoloji ve inovatif ürünlerin sergilendiği önemli bir platform niteliği taşıyor. IBIA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güler, fuarla ilgili detayları Fuar Dergisi mikrofonlarımıza aktardı.

 İlk iki fuarın oldukça güzel geçtiğini belirterek sözlerine başlayan Güler,  çok geniş bir coğrafi bölgeden ziyaretçi aldıklarını, ilk fuarda 91 ülkeden 22.000'in üzerinde; ikinci fuarda da 97 ülkeden 19.000'in üzerinde ziyaretçi ağırladıklarını vurgulayarak, “Bu fuara diğer yıllardan aldığımız tecrübelere istinaden biraz daha fazla çalıştık. Neredeyse dünyadaki sektörel fuarlara katılarak, tamamında aktif rol alarak birebir görüşmelerle yatak üreticilerini bu fuara davet ettik. Bu sene 100'ün üzerinde ülkeden 25.000'e yakın bir ziyaretçi alacağımızı düşünüyorum. Dünyanın en büyük yatak üretici ülkeleri Amerika, Hindistan, Bolonya, Brezilya ve Rusya gibi farklı ülkelerden özel federasyonlarla çalışmalar yaparak ciddi bir geri dönüş aldık. Neredeyse 2.000'e yakın özel misafirimizi bizzat kendimiz ağırlıyoruz. Bu da bu ölçekte bir fuar için oldukça iyi bir geri dönüş olduğunu düşünüyorum.’’ şekline konuştu.

Birçok kişinin kendilerini yatak üreticisi firmalarla karıştırdığından yakınan Güler, bu fuarın yatak üreticilerine yönelik bir fuar olmadığını vurguladı. IBIA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, “Bu fuarda yatak üreticileri bizim müşterilerimiz olarak katılıyorlar. Biz, yatak üreticilerine 10 farklı dalda teknoloji ve malzeme tedarik eden firmalarız. Makine, kumaş, yatak kumaşı, sünger, yay, keçe, elyaf, tela, yatak etiketi, kimya ve kılıf gibi farklı tekstil ürünleri ile katılıyoruz. Ziyaretçiler, yatak üreticilerinin kullanacağı her malzemeyi burada bulabilirler.” ifadelerini kullandı.

Güler Fuarın açılış konuşmasında belirttiği yıllık 2,4 milyar dolar olan ihracatı 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflerini hatırlatarak, bu hedeflerine giden yolda IBIA Expo’nun katkılarına şu ifadelerle değindi:

İDSB Genel Sekreteri Eyüp Akbal, “STK FUARI İstanbul'da İslam Gönül Köprüsü'nün kurulduğu bir yer” İDSB Genel Sekreteri Eyüp Akbal, “STK FUARI İstanbul'da İslam Gönül Köprüsü'nün kurulduğu bir yer”

“Biz üreticilerimizin arasındaki sinerjiyi, üreticilerimizin girişimlerini IBIA Expo'da bir araya toplayarak büyüyoruz. Böyle bir dernek ve fuar organizasyonu oluşturmadan önce Türkiye, dünyada yatak üreticilerinin tedarikçi firmaları arasında 5. veya 6. sıradaydı. Ancak 2 yıllık fuar organizasyonlarından sonra Türkiye, Çin'den sonra yatak üreticilerine en fazla teknoloji ve komponent tedarik eden ülke konumuna geldi. Birçok firmamız da makine ve malzeme tedarikinde dünya çapında sektörü yönlendiren firmalar haline geldi.”

Geçtiğimiz günlerde 152 yıllık geçmişi olan dünyanın en büyük firmalarından biri Mammoth firmasını satın alan Osman Güler, marka ile ilgili hedeflerini paylaştı. “IBIA Yönetim Kurulu olarak Elektrotex'in de yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürüyoruz. Elektrotex olarak komple yatak üretim tesisleri yapıyoruz ve bu tesislerde kullanılan makinelerin neredeyse %75'ini kendimiz üretiyoruz. Ancak %10'luk bir kısmı üretemiyorduk. Bunları üretebiliriz, ancak bu %10'luk kısmı kapitone üretiminde dünya lideri olan, 152 yıllık geçmişe sahip bir firmayı komple satın alarak Elektrotex ailesine katmış olduk. Bu firmayı Türkiye'ye taşımayı düşünüyoruz. Firma aynı kadroda, aynı yerde ve aynı şekilde çalışmaya devam edecek. İlk olarak yapacağımız şey, firmanın satışlarının düşük olmasının sebebi olan fiyat politikasını yeniden düzenlemek olacak. Fakat bunu kaliteyi bozmadan, maliyetleri düşürerek yapmayı hedefliyoruz. Bu sayede herkes Mammoth’u uygun fiyatlarla satın alabilecek. Amacımız, Elektrotex olarak dünyanın en iyi makinesini yapmak ve Çin'deki firmalarla bile rekabet edebilecek bir güce sahip olmak. Mammoth markasıyla da aynı başarıyı elde edeceğiz. Mammoth, zaten dünyanın en iyi kapitone makinelerini üretiyor. Biz de bu makineleri biraz daha geliştirerek, herkesin ulaşabileceği fiyatlarla sektöre sunacağız.” şeklinde belirterek Mammoth’u tekrar canlı ve çok daha üst seviyeye taşıyacaklarını ifade etti.

Editör: Sude Yılmaz