FUAR HABERLERİ

IFCO 7.kez kapılarını açtı: 150'den fazla ülkeden seçkin alıcı İstanbul'da buluştu

Abone Ol

Avrupa’nın en iyi ve en büyük hazır giyim moda fuarı İstanbul Fashion Connection-IFCO 7.kez kapılarını açtı. Düzenlenen fuar için 150’den fazla ülkeden birçok seçkin alıcı İstanbul’a geldi.

İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (İstanbul Fashion Connection-IFCO) 7. kez kapılarını açtı. Avrupa'nın en büyük hazır giyim etkinliği olarak dikkat çeken bu prestijli organizasyon, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlendi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından organize edilen fuar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla başladı. 30 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen etkinlik, dünya çapında hazır giyim alım grupları ve binlerce alıcıyı bir araya getirdi. Ayrıca, fuar için 150’den fazla ülkeden birçok seçkin alıcı İstanbul’a geldi.

Fuarın açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, IFCO’nun sektöre büyük bir katkı sağladığını ifade etti. Gültepe, "Salonların tamamı dolu, Türkiye'ye yeni bir ivme kazandırdık" şeklinde konuştu. Hazır giyim ve tekstil sektörünün bazı zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirten Gültepe, 2025’in ilk çeyreğinden sonra kaybedilen yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracatın telafi edileceğine inandığını söyledi. Türkiye’nin artık büyük bir fuar merkezi haline geldiğini vurgulayan Gültepe, “İstanbul'u fuar merkezi yapmak hedefimizdi ve başardık. Bu, sektöre büyük bir etki sağladı” dedi.

"Sektördeki büyüme devam edecek"

"Tekstil ve hazır giyim sektörü hızlıca toparlanabilir" diyen TİM Başkanı Gültepe, katma değerli ürünler ve yenilikçi tasarımlarla sektörü tekrar büyütmeyi amaçladıklarını belirtti. Hem hazır giyim hem de tekstil sektörünün dünya ihracatındaki payının yüzde 3,5 olduğunu hatırlatan Gültepe, bu oranı daha da yukarılara taşıma potansiyeline sahip olduklarını kaydetti. Türk markalarının dünya çapında etkili bir tanıtım yaptığını ifade eden Gültepe, sektördeki büyümenin devam edeceğini belirtti.

Fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçen yıl mal ihracatının 262 milyar dolar, hizmet ihracatının ise tahmini 115 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, toplamda 377 milyar dolarlık ihracat hedefini tuttuklarını söyledi. Bu yıl ise mal ihracatında 280 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 120 milyar dolar hedeflediklerini dile getiren Bolat, "Birlikte 400 milyar dolara ulaşacağız" dedi. Bolat, hazır giyim sektörünün Türkiye sanayisi için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Hazır giyim ve tekstil sektörünü çok önemsiyoruz çünkü net ihracatçı ve istihdam yoğunluklu bir sektördür" şeklinde konuştu.

"Fuar katılımcılarının stant kurulum masrafları ve tanıtım harcamalarının yüzde 50'sini destekliyoruz"

Dünya genelinde "hazır giyim ve konfeksiyon" ile "tekstil ve ham maddeleri" alanlarında 6. sırada yer aldıklarını, Avrupa’da ise tekstilde ikinci, hazır giyimde ise üçüncü büyük tedarikçi ülke olduklarını ifade etti. IFCO'nun 3 yıl önce faaliyete geçmesinin ardından, kısa sürede Avrupa'nın en prestijli ve büyük hazır giyim fuarı konumuna geldiğini belirten Bolat, etkinlikte emeği geçen herkesi tebrik etti ve Ticaret Bakanlığı olarak fuarların her zaman destekçisi olduklarını söyledi.

Bakan Bolat, son bir ay içinde katıldığı halı ve mobilya fuarlarının verimli geçtiğini ve katılımcıların memnun kaldığını belirterek, IFCO'nun da aynı şekilde bereketli ve verimli geçmesini temenni etti. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün 2023’ü yüzde 2,4’lük bir azalışla 32,1 milyar dolar ihracatla kapattığını belirten Bolat, 2025 ve 2026 yıllarında güçlü bir büyüme yaşanacağına inandığını ifade etti. Hazır giyim sektörünün geçtiğimiz yılı 19,7 milyar dolar ihracatla tamamladığını ve tekstil sektörünün 9,4 milyar dolara ulaştığını belirten Bolat, 2025’in başlangıcının iyi olduğunu ve bu yılın ilerleyen aylarında daha fazla artış yaşanacağına olan inancını dile getirdi. Türkiye'nin yüksek kaliteli üretimi ve teknolojik altyapısının, dünyadaki birçok üreticinin Türkiye’ye yatırım yapma kararını hızlandırdığını ifade etti.

"Konfeksiyon ve tekstil sektörlerini desteklemeye devam edeceğiz"

Bakan Bolat, IFCO’nun 40 binin üzerinde ziyaretçi beklediğini ve fuarın 8 salonda gerçekleştirildiğini belirterek, alım heyetlerinin fuara büyük bir katkı sağlayacağını söyledi. Ticaret Bakanlığı olarak fuar ve katılımcılara verdikleri desteğin devam edeceğini kaydetti. Ayrıca, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ocak ayında miktar bazında yüzde 4 oranında büyüdüğünü belirterek, fuarın siparişlerin artmasına büyük katkı sağlayacağını ifade etti. 2025 yılında stant kurulum masraflarının ve tanıtım harcamalarının yüzde 50’sinin destekleneceğini söyledi.

Son olarak, konfeksiyon sektörünün geçen yıl zor bir yıl geçirdiğini, bunun en büyük nedeninin Avrupa’daki talep düşüklüğü olduğunu belirtse de ihracatçıların büyük bir özveriyle çalıştığını ve Türk hazır giyim sektörünün gelecekte daha fazla başarıya imza atacağına inandığını söyledi. Bolat, "Türkiye'nin sanayi için çok değerli olan hazır giyim, konfeksiyon ve tekstil sektörlerine her alanda destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Konuşmasının ardından açılış kurdelesini kesen Bolat, fuar alanındaki stantları ziyaret ederek katılımcılarla sohbet etti.