İSO Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mart ayında 50 değerine geriledi. Endeks, Şubat ayında 50,2 olarak belirlenmişti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mart ayında 50 puanını aldı. Bu, Şubat ayındaki 50,2 puanlık değerin biraz altında bir sonuçtu. Ancak, bu düşüşe rağmen, üretimde bir artış yaşandı ve yeni siparişler ile istihdam istikrarlı bir seviyeye yaklaştı.
Talepteki iyileşme işaretleri, şirketleri satın alma faaliyetlerini artırmaya teşvik etti, ancak stoklar azalmaya devam etti. Enflasyon oranları hafifledi, ancak yüksek bir seviyede kalmaya devam etti.
Yeni siparişler, geçen aya göre hafif bir artış gösterdi, ancak dokuz ayın en düşük artışı kaydedildi. Yeni siparişler, 50 olan eşik değerin hemen altında kaldı. Stoklar, ılımlı bir şekilde azalmaya devam etti, ancak alım ve bitmiş mamüllerin stokları azaldı. Bazı şirketler, girdi temininde gecikmeler yaşadı ve teslimat süreleri üçüncü ay üst üste uzadı.
TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi, girdi fiyatlarını artıran önemli bir faktör oldu. Girdi maliyeti enflasyonu, üç ayın dip seviyesine gerilese de yüksek bir seyir izledi.
Üretim, artan talep işaretleriyle ikinci ay üst üste yükseldi, ancak bu artış önceki aya göre hafif bir düşüş gösterdi. Yeni siparişler, istikrarlı bir seviyeye yaklaşırken, yeni ihracat siparişleri Mart ayında hafif bir düşüş yaşadı. İstihdam ise bir önceki aya göre hafif bir artış gösterdi.
S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Mart ayının Türk imalatçılar için istikrarlı bir ay olduğunu belirtti ve yeni siparişlerdeki istikrarlı seyir ile birlikte üretim ve satın almada hafif artışlar yaşandığını ifade etti. Harker, talepteki bu son dönemdeki artış eğiliminin devam etmesi halinde, ikinci çeyrekte büyümenin ivme kazanacağını düşündüklerini vurguladı.