Now Haber'de Merve Yıldırım'ın sunduğu "Çalar Saat" programına konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini grafikler eşliğinde değerlendirerek önceki yılların ve bu senenin turizm verilerini paylaştı.

Ersoy, turizm gelirlerinde kişi başı gecelik harcamalarda dolar bazında önemli bir artış yaşandığını belirtti. "2024'ün ilk altı ayında bu rakam 73 dolardan 98 dolara yükseldi. Yıl sonu hedefimiz 103 dolar ve veriler, bu hedefe oldukça yakın bir rakamla yılı kapatacağımızı gösteriyor," dedi.

Ersoy, Türkiye'nin Kovid-19 sonrası dönemde en hızlı toparlanan ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, "2019'da turizm gelirlerinde rekor kırmıştık ve 2022 ile 2023'te bu rekoru yeniden kırdık. Geçen yıl hedefimiz 56 milyar dolardı ve 55,9 milyar dolarla kapattık. Bu yıl için hedefimiz ise 60 milyar dolar," ifadelerini kullandı.

Turizm gelirlerindeki bu artışı 2019'da kurulan Turizm Geliştirme Ajansı ve artan pazar çeşitliliğine bağlayan Ersoy, Türkiye'nin tanıtım stratejisini "Devletten değil, devletle beraber" olarak tanımladı.

TÜYAP 41.Uluslararası Kitap Fuarı büyük bir coşkuyla başladı! TÜYAP 41.Uluslararası Kitap Fuarı büyük bir coşkuyla başladı!

Ersoy, turizmi çeşitlendirmek amacıyla bu yıl başlatılan gece müzeciliği uygulaması hakkında da bilgi verdi: "Ziyaretçiler, özellikle Antalya bölgesinde her şey dahil kampanyaları nedeniyle otellerden çıkmıyor. Bu durumu değiştirmek için Efes, Hierapolis, Galata Kulesi gibi noktalarda gece müzeciliği uygulaması başlattık. 15 Haziran ile 15 Eylül arasında müzeler 21.30'a kadar açık olacak ve bu uygulama, turizm gelirinin tabana yayılmasına katkı sağlayacak."

Ayrıca, Türkiye genelindeki arkeolojik kazı çalışmalarında büyük bir ilerleme sağlandığını belirten Ersoy, kazı başkanlıklarına aktarılan bütçenin 2018'deki 36 milyon liradan 1,2 milyar liraya yükseldiğini ve bu yıl sonuna kadar 6 milyar lirayı bulacağını öngördüklerini söyledi.

Ersoy, tarihi eser kaçakçılığıyla mücadelede önemli adımlar atıldığını ve son 6 yılda yurt dışından yaklaşık 8 bin tarihi eserin Türkiye'ye geri getirildiğini açıkladı. Uluslararası iade protokollerinin artırılmasıyla süreçlerin hızlandığını belirten Ersoy, "Eylül ayında çok değerli eserler ülkemize gelmeye başlayacak," dedi.

Pasaportlarda yeterince sayfa olduğu eleştirilerine değinen Ersoy, "Pasaportlar için çıkış yaparken 'Kaşe vurmayın' derseniz, kaşe vurulmuyor. Bu, sayfa tasarrufu sağlayabilir," şeklinde konuştu.

Schengen vizesi başvurularında yaşanan zorluklara değinen Ersoy, vize konusunun dünya genelinde bir sorun haline geldiğini belirterek, "Özellikle Kovid-19 sonrası ciddi bir gecikmiş talep oluştu. Ülkeler başvuru sistemlerini geliştiriyor. Dışişleri Bakanlığı da yoğun bir temas halinde, bu sorunun çözülmesi için çalışıyor," ifadelerini kullandı.

Editör: Sude Yılmaz