Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, tüketicilerin sağlığının ve güvenliğinin korunması amacıyla tekstil, ayakkabı, mobilya, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri, oyuncak ve deterjan gibi tüketici ürünlerine yönelik piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin gerçekleştirildiği belirtildi.

Denetimlerde özellikle bebek ve çocuklara yönelik ürünlerin ön planda olduğu vurgulandı. Yapılan analizler doğrultusunda, riski yüksek olduğu belirlenen ürünlerin denetimlerden geçirildiği ve bu süreçte kimyasal, fiziksel ve mekanik risklerin yanı sıra ürün etiketlerinde bulunması gereken zorunlu bilgilerin de kontrol edildiği ifade edildi.

Açıklamada, 2024 yılının ilk altı ayında toplam 1912 firmada ve 3370 parti üründe denetim yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Mevzuata uymayan ürünlerin piyasaya arzının yasaklandığı, toplatıldığı veya riskleri hakkında tüketiciye duyuru yapıldığı belirtildi. Bu ürünleri piyasaya süren firmalara toplamda 12 milyon 695 bin 594 lira idari para cezası uygulandığı ifade edildi. Ayrıca ülke genelinde mevzuata uyum konusunda bilgilendirme faaliyetlerinin 2438 firmada gerçekleştirildiği bildirildi.

İBB, tarihi camilere gözü gibi bakıyor İBB, tarihi camilere gözü gibi bakıyor

Açıklamada, güvensiz ürünlere karşı sıfır tolerans ilkesi çerçevesinde denetimlerin yoğun bir şekilde devam ettiği ve tüketicilerin alışveriş yaparken ürün etiketlerinde yer alan bilgileri kontrol etmeleri gerektiği vurgulandı. Güvensiz ürünlerle ilgili risklerden korunmak için "guvensizurun.ticaret.gov.tr" adresinde paylaşılan bildirimleri takip etmenin önemi üzerinde duruldu.

Editör: Sude Yılmaz