Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dünya genelinde dezenflasyon sürecinin devam etmesi, reel gelirlerin artması ve birçok ekonomide daha az kısıtlayıcı para politikalarının talebi destekleyeceği öngörüsüyle bu yılki büyüme tahminini %3,2’ye yükseltti. OECD, "Köşeyi Dönmek" temasıyla yayımladığı Ekonomik Görünüm Raporu’nda, küresel üretimdeki artışın dirençli kalmaya devam ettiğini ve enflasyonda bir düşüş sürecinin yaşandığını belirtti.
Rapor, ABD, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Birleşik Krallık gibi G20 ülkelerinde güçlü büyüme gözlemlenirken, Almanya gibi bazı ekonomilerde daha zayıf büyüme yaşandığını ortaya koydu. Özellikle hizmet sektöründeki ekonomik aktivitenin güçlü kaldığı belirtilirken, reel ücretlerdeki artışın hanehalkı gelir ve harcamalarını desteklemesine rağmen, birçok ülkede satın alma gücünün hala salgın öncesi seviyelere ulaşamadığı vurgulandı.
Küresel ticarette beklenen hızlı toparlanma yaşanırken, nakliye maliyetlerinin yüksek kalmaya devam etmesi ve ihracat siparişlerindeki ılımlı seyrin sürdüğü ifade edildi. Enflasyon tarafında ise, mal fiyatları düşerken hizmet sektöründe maliyet ve fiyat baskılarının etkisinin devam ettiği kaydedildi.
OECD, 2025 yılına ilişkin büyüme tahminini ise %3,2’de sabit bırakırken, ABD’nin büyüme tahmininin %2,6 olarak değişmediğini, ancak 2025 yılı tahmininin %0,2 aşağı çekilerek %1,6’ya revize edildiğini duyurdu. Avro Bölgesi için büyüme tahmininin %0,7’de tutulduğu, ancak 2025 için %1,3’e revize edildiği belirtildi.
Çin ekonomisinin büyüme tahminleri ise sırasıyla %4,9 ve %4,5 olarak değişmeden devam etti. Raporda, jeopolitik ve ticari gerilimlerin yatırımlara zarar verebileceği ve ithalat fiyatlarını yükseltebileceği uyarısında bulunuldu. İş gücü piyasalarının soğuması durumunda ekonomik büyümenin daha keskin bir şekilde yavaşlayabileceği ve dezenflasyon sürecinden sapmaların finansal piyasalarda bozulmalara yol açabileceği belirtildi.
Türkiye ekonomisi için ise OECD, bu yılki büyüme tahminini %0,2 aşağı revize ederek %3,2, 2025 yılı için ise %0,1 revize ile %3,1 olarak belirledi. Türkiye’deki enflasyonun, gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek seyretmesinin beklendiği ve çift haneli rakamlarla devam edeceği öngörülüyor. OECD, Türkiye'de enflasyonun hedefe ulaşması için sıkı parasal duruşun 2025'in belirli dönemlerine kadar sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.